Lenge siden du hadde noe annet enn julemat på festmenyen?

Ovnsbakt reinsdyrfilet med to sauser

Lenge siden du hadde noe annet enn julemat på festmenyen?

Da er det på tid å be inn på et festmåltid med reinsdyr i hovedrollen.

Reinsdyrkjøtt er en av våre nasjonale kulinariske stoltheter, men det skal helst være ferskt og velhengt for å få fram de riktige aromaene, av animalsk sødme krydret med fjellets urter. Dette må du ha i bakhodet når du skal servere reinsdyr.

Glem derfor søte fløtesauser med brunost. Og tenk heller syrlighet. Men siden reinsdyrkjøtt er svært magert, må retten tilføres fett gjennom annet tilbehør.

Som i denne geniale komposisjonen signert en nestor blant norske kokker, Tor Morten Myrset. Her er det et flott samspill mellom den animalske sødmen i kjøttet og syren i de to sausene. Syrene løfter smaken i kjøttet i stedet for å kvele den som ofte skjer med den klassiske fløtesausen.

Fullkommen

Til en slik rett er det også mer på sin plass med en vin som kan spille på samme nivå som reinsdyrkjøttet. Det nytter ikke å satse på en billigvin i en slik sammenheng. Enkle viner vil falle helt gjennom. 

Eleganse i vinen som matcher retten finner vi i den sørfranske vinen Domaine de l'Hortus Grande Cuvée som er blant de beste fra den kanten. 

Her er det mye mørke bær, men ikke så søte, vi aner ny eik, men ikke påtrengende, animalske aromaer, perfekt friskhet, slanke tanniner og krydder i form av det klassiske urtepreget fra jordsmonnet som karakteriserer vinene fra Languedoc. Til maten er den rett og slett fullkommen. 

Et rimeligere alternativ fra samme område er Sainte Croix Les Fournas som byr på fantastisk valuta for pengene og er lekker til denne retten. 

Finesse

Det er også neste vin på listen om enn på en litt annen måte. Condado de Haza Crianza fra Ribera del Duero i Vest-Spania som har vært kilde til Spanias mest ettertraktete viner de senere tiår. 

Druen her er tinto fino, den samme som tempranillo som brukes i Rioja, men i dette området gir den rikere viner med mer av alt. Vår vin er en god representant for de moderne Ribera-vinene med masse søte mørke aromaer, god saftighet og fine myke tanniner.

Eller kraft

Og vil du helt til himmels, har vi to alternative veier å gå. Først den smale i form av burgunderen Marc Roy Gevrey-Chambertin Clos Prieur. En yppig pinot noir-vin med flott intensitet i skogsbærpreget og saftig tvers gjennom men med fine tanniner i slutten som lover noen års lagringspotensial. En muskuløs vin som samtidig er uhyre elegant. Og til maten er den super.

Den andre veien går via Nord-Italia og Venetos store vin amarone. Vinen som er laget av tørkete druer er en besnærende kombinasjon av høy syrlighet og smakskraft, sødme og høy alkohol. En vin å elske som navnet antyder. Musella Amarone della Valpolicella Riserva er sammen med reinsdyrretten kjærlighet ved første smak. 

På neste side finner du oppskriften 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen