Oppskrifter

Ovnsbakt reinsdyrfilet med to sauser

Lenge siden du hadde noe annet enn julemat på festmenyen?

Lenge siden du hadde noe annet enn julemat på festmenyen?

Da er det på tid å be inn på et festmåltid med reinsdyr i hovedrollen.
Redaksjonen
27 Desember 2018 - 10:00

Reinsdyrkjøtt er en av våre nasjonale kulinariske stoltheter, men det skal helst være ferskt og velhengt for å få fram de riktige aromaene, av animalsk sødme krydret med fjellets urter. Dette må du ha i bakhodet når du skal servere reinsdyr.

Glem derfor søte fløtesauser med brunost. Og tenk heller syrlighet. Men siden reinsdyrkjøtt er svært magert, må retten tilføres fett gjennom annet tilbehør.

Som i denne geniale komposisjonen signert en nestor blant norske kokker, Tor Morten Myrset. Her er det et flott samspill mellom den animalske sødmen i kjøttet og syren i de to sausene. Syrene løfter smaken i kjøttet i stedet for å kvele den som ofte skjer med den klassiske fløtesausen.

Fullkommen

Til en slik rett er det også mer på sin plass med en vin som kan spille på samme nivå som reinsdyrkjøttet. Det nytter ikke å satse på en billigvin i en slik sammenheng. Enkle viner vil falle helt gjennom. 

Eleganse i vinen som matcher retten finner vi i den sørfranske vinen Domaine de l'Hortus Grande Cuvée som er blant de beste fra den kanten. 

Her er det mye mørke bær, men ikke så søte, vi aner ny eik, men ikke påtrengende, animalske aromaer, perfekt friskhet, slanke tanniner og krydder i form av det klassiske urtepreget fra jordsmonnet som karakteriserer vinene fra Languedoc. Til maten er den rett og slett fullkommen. 

Et rimeligere alternativ fra samme område er Sainte Croix Les Fournas som byr på fantastisk valuta for pengene og er lekker til denne retten. 

Finesse

Det er også neste vin på listen om enn på en litt annen måte. Condado de Haza Crianza fra Ribera del Duero i Vest-Spania som har vært kilde til Spanias mest ettertraktete viner de senere tiår. 

Druen her er tinto fino, den samme som tempranillo som brukes i Rioja, men i dette området gir den rikere viner med mer av alt. Vår vin er en god representant for de moderne Ribera-vinene med masse søte mørke aromaer, god saftighet og fine myke tanniner.

Eller kraft

Og vil du helt til himmels, har vi to alternative veier å gå. Først den smale i form av burgunderen Marc Roy Gevrey-Chambertin Clos Prieur. En yppig pinot noir-vin med flott intensitet i skogsbærpreget og saftig tvers gjennom men med fine tanniner i slutten som lover noen års lagringspotensial. En muskuløs vin som samtidig er uhyre elegant. Og til maten er den super.

Den andre veien går via Nord-Italia og Venetos store vin amarone. Vinen som er laget av tørkete druer er en besnærende kombinasjon av høy syrlighet og smakskraft, sødme og høy alkohol. En vin å elske som navnet antyder. Musella Amarone della Valpolicella Riserva er sammen med reinsdyrretten kjærlighet ved første smak. 

På neste side finner du oppskriften 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her