Oppskrifter

Ovnsbakt reinsdyrfilet med to sauser

Lenge siden du hadde noe annet enn julemat på festmenyen?

Lenge siden du hadde noe annet enn julemat på festmenyen?

Da er det på tid å be inn på et festmåltid med reinsdyr i hovedrollen.
Redaksjonen
27 Desember 2018 - 11:00

Reinsdyrkjøtt er en av våre nasjonale kulinariske stoltheter, men det skal helst være ferskt og velhengt for å få fram de riktige aromaene, av animalsk sødme krydret med fjellets urter. Dette må du ha i bakhodet når du skal servere reinsdyr.

Glem derfor søte fløtesauser med brunost. Og tenk heller syrlighet. Men siden reinsdyrkjøtt er svært magert, må retten tilføres fett gjennom annet tilbehør.

Som i denne geniale komposisjonen signert en nestor blant norske kokker, Tor Morten Myrset. Her er det et flott samspill mellom den animalske sødmen i kjøttet og syren i de to sausene. Syrene løfter smaken i kjøttet i stedet for å kvele den som ofte skjer med den klassiske fløtesausen.

Fullkommen

Til en slik rett er det også mer på sin plass med en vin som kan spille på samme nivå som reinsdyrkjøttet. Det nytter ikke å satse på en billigvin i en slik sammenheng. Enkle viner vil falle helt gjennom. 

Eleganse i vinen som matcher retten finner vi i den sørfranske vinen Domaine de l'Hortus Grande Cuvée som er blant de beste fra den kanten. 

Her er det mye mørke bær, men ikke så søte, vi aner ny eik, men ikke påtrengende, animalske aromaer, perfekt friskhet, slanke tanniner og krydder i form av det klassiske urtepreget fra jordsmonnet som karakteriserer vinene fra Languedoc. Til maten er den rett og slett fullkommen. 

Et rimeligere alternativ fra samme område er Sainte Croix Les Fournas som byr på fantastisk valuta for pengene og er lekker til denne retten. 

Finesse

Det er også neste vin på listen om enn på en litt annen måte. Condado de Haza Crianza fra Ribera del Duero i Vest-Spania som har vært kilde til Spanias mest ettertraktete viner de senere tiår. 

Druen her er tinto fino, den samme som tempranillo som brukes i Rioja, men i dette området gir den rikere viner med mer av alt. Vår vin er en god representant for de moderne Ribera-vinene med masse søte mørke aromaer, god saftighet og fine myke tanniner.

Eller kraft

Og vil du helt til himmels, har vi to alternative veier å gå. Først den smale i form av burgunderen Marc Roy Gevrey-Chambertin Clos Prieur. En yppig pinot noir-vin med flott intensitet i skogsbærpreget og saftig tvers gjennom men med fine tanniner i slutten som lover noen års lagringspotensial. En muskuløs vin som samtidig er uhyre elegant. Og til maten er den super.

Den andre veien går via Nord-Italia og Venetos store vin amarone. Vinen som er laget av tørkete druer er en besnærende kombinasjon av høy syrlighet og smakskraft, sødme og høy alkohol. En vin å elske som navnet antyder. Musella Amarone della Valpolicella Riserva er sammen med reinsdyrretten kjærlighet ved første smak. 

På neste side finner du oppskriften 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her