Like billig som i Strømstad

Denne smaksrike australieren er satt ned i pris akkurat nå når grillsesongen går mot sine aller største høyder.
Aase E. Jacobsen
23 Mai 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Peter Lehmann Barossa Shiraz 2011 (31755) koster nå det samme i Norge som den gjør i Sverige i rene kroner. Hvis australsk vin topper handlelisten, er det altså ingen grunn til å ta bilturen over grensen. Og hva passer bedre akkurat nå når grillrøyken legger seg over bygd og by, kveld etter kveld, enn en fullblods australsk rødvin?

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Denne australieren er en gammel kjenning som dessuten nærmest kan kalles prototypen på en Barossa-shiraz. I klartekst betyr det mye av alt; stor bærfylde og -sødme, godt med alkohol og fatkrydder og sjenerøst med syrefriskhet. Og heldigvis for det siste, for uten god syre, kan en slik rik australsk shiraz lett bli for tung og søt.

Trofast mot Barossa
Hvorfor shiraz blir så rik i Barossa, har selvsagt mye med klima og jordsmonn å gjøre. Eller som mannen bak vinen, Peter Lehmann, sier det: "When God invented Shiraz, he did so with the Barossa in mind!"

Det faktum at det her fortsatt finnes upodete shirazvinstokker siden vinlusa aldri kom hit på sine herjinger, er også av betydning. Nå er det langt fra all Barossa-shiraz som kommer fra gamle vinstokker, men vår vin smaker i alle fall som om druematerialet har nådd en anselig alder.

Peter Lehmann som har sin base i Barossa, og primært lager vin av lokal frukt, skiller seg ut fra resten av den australske vinverdenen. Ikke fordi produsenten er liten, for det er den absolutt ikke. Men heller fordi den står utenfor konstellasjonene som dominerer australsk vinindustri.

Konkursfare
Det hele startet i 1979 som en form for kooperativ. Lehmann gikk sammen med mange andre små vinbønder for at de ikke skulle være avhengige av de store druekjøpernes forgodtbefinnende som faktisk truet mange med å gå konkurs på 70-tallet.

I dag teller antall druedyrkere 185, i tillegg til at Lehmann selv eier en del vinmarker. Til sammen dreier det seg om druer til drøyt ni millioner liter vin. Dessuten presser Peter Lehmann også druer for andre vinprodusenter.

Seriøst useriøs
Selv på enkleste nivå, smaker Lehmanns viner godt. Peter Lehmann Weighbridge Shiraz 2005 (41826) er langt mindre seriøs enn den rene Barossa-versjonen, men sammenlignet med annen australsk vin under hundre kroner, er den veldig seriøs. Perfekt for uformelle grillfester eller rødvinskos i kjølige maikvelder.

Peter Lehmanns toppshirazer som Peter Lehmann Stonewell Shiraz 1997 (42000) (som for øvrig er på vei til å bytte årgang fra 1997 til 2001) egner seg ikke til grillparty, men er et godt bevis på Barossa-shirazen sitt potensial. Ikke rart denne produsenten nyter så stor respekt, blant annet mottok han utnevnelsen International Winemaker of the Year og Australian Producer of the Year fra International Wine & Spirit Competition i London, og det både i 2003 og 2006.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her