Drikke
Liker du nebbiolo og pinot noir bør du prøve disse

Liker du nebbiolo og pinot noir bør du prøve disse

Blaufränkisch er kanskje ikke det første du forbinder med en vin med et godt lagringspotensial, men denne produsenten lager utmerket vin av druen.
Aase E. Jacobsen
25 September 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Weingut Schönbergers topputgave av blaufränkisch finnes sågar i to årganger. Schönberger Kräften Blaufränkisch 2011 (6884)er fyldig og leskende med deilig fruktighet og god fasthet.

Godt lagringspotensial

Schönberger Kräften Blaufränkisch 2010 (6882)er ikke like umiddelbart forførende, men viser druens aromatiske slektskap med nebbiolo og pinot noir. Dette er altså ikke blockbustere, men derimot viner med karakter, god konsentrasjon og et interessant potensial for kjelleren.

Her er en annen produsent som lager gode viner av blaufränkisch

Det er et resultat av måten det jobbes på. Siden 1992 som var debutåret, har innehaver og vinmaker Günther Schönberger jobbet økologisk og fra 1998 biodynamisk. Det gir naturlig lave avlinger, gjennomsnittlig 25 hl/ha, som igjen uttrykker særtrekkene til vingården bedre. Her er ingen tilsettinger, ei heller gjær, vinene verken filtreres eller klares.

Hverdagsutgave til halv pris

At det er en prisforskjell på 50 kroner skyldes at 2010 er satt ned med den summen i forbindelse med lagerrydding. Det er også Schönberger Burgenland Zweigelt 2012 (6881) og Schönberger Mörbisch Blaufränkisch 2012 (6885) som dermed er blitt noen reale kupp, og vel verd å prøve for den som både vil teste ut en annen østerriksk rødvinsdrue, nemlig zweigelt, og et annet mer hverdagslig nivå av blaufränkisch. Ikke for det, vi snakker om en veldig god matvin som bør fungere perfekt til høstlige lammeretter – og nå altså halv pris av toppvinen.

Og selv om vi snakker om en rimeligere vin, inneholder den minst like mye av det gunstige stoffet resveratrol. Dette stoffet som er en av de kraftigste antioksidantene, er det svært mye av i den nærmest svarte druen blaufränkisch. Den er faktisk en av druetypene med aller høyest innhold av resveratrol som sies å ha god forebyggende effekt på hjerte- og karsykdommer samt diabetes.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her