Lufting påbudt

Vinene til Stephane Tissot trenger lang tid i glasset for å vise seg frem i sin fulle bredde.
Redaksjonen
13 September 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Viner som trenger dekantering er lite forenlig med dagens krav til effektivitet, enten du er hjemme eller på restaurant. Planleggingshorisonten er altfor kort til å tillate to eller tre timers, eller sågar et døgns lufting av vinen før den skal nytes.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Biodynamisk
Og samtidig er det nødvendig for å få frem alle vinens gode sider, i alle fall når det er Stephane Tissot som har signert den.

Smakt rett fra flasken virker vinene utilgjengelige, lite sjenerøse og nærmest usjarmerende. Men med lang lufting er førsteinntrykket glemt, og de demonstrerer en helt egen energi.

Denne usedvanlig overbevisende vinprodusenten fra Jura, 8-10 mil øst for Burgund, har nær sagt selvsagt konvertert til biodynamisk dyrking, men det er først fra 2004.

Før det drev han økologisk i fem år, men allerede da med mange av biodynamiens virkemidler.

Gamle vinstokker
I følge ham selv har omorganiseringen i vinmarkene hjulpet vinene å finne seg selv, som er en funksjon av forholdene druene er dyrket under og filosofi i vinkjelleren. Avlingene er naturlig lave, rundt 25-42 hl/ha, og plantematerialet er gammelt, fra 30 til 60 år.

Han bruker kun naturlig gjær og utnytter bunnfallets konserverende evner for å redusere bruken av svovel samtidig som bruken av nye fat er begrenset.

Siden vinene hans begynte å ankomme det norske markedet for et par år siden, er kvaliteten bare blitt bedre og bedre. 2005-utgavene av chardonnay, for øvrig et veldig godt år i Jura, formelig strutter av kraft og energi, men trenger altså et par timer, eller natten over, i karaffel.

Minst 15 år i kjelleren
Selv om det ikke er chardonnay som har gjort Jura kjent, men derimot den oksiderte stilen for viner av den lokale druen savagnin, for øvrig en slektning av gewürztraminer, er det burgundkonkurrentene som har størst potensial her til lands.

Allerede på "enkleste" nivå finner vi et tydelig uttrykk for det unike klimaet og jordmonnet på Tissots 32 hektar store vingård. Men når han isolerer de to hovedjordsmonnene, kalk og leire, da blir det virkelig kraft i glasset. Dette er hvitviner som stiller krav til maten, at den har nok av både fedme og smak.

Og lagringspotensialet er ubestridelig - minst 15 år vil disse vinene holde, og sannsynligvis lengre.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her