Malt og mat i Stockholm

Huset ble bygget i 1630. I sin tid hadde Grönstedts, de med Sveriges «nasjonalcognac» utsalg her. Siden ble det restauranten Kristina med live jazz. I dag er jazzen borte, og et femtitalls ølsorter og rundt 180 single malts har inntatt lokalene.

Vi har besøkt The Ardbeg Room, restauranten som serverer gjestene kombinasjonen malt og mat - eller en av delene etter fritt valg.

For kjennere av skotske single malts er det noe kjent med Ardbeg - og antakelsen stemmer: Navnet er lånt med skriftlig tillatelse fra destilleriet på Islay i Skottland.

Historien starter egentlig i Italia. Derfra kom tidlig på 60-tallet to unge menn til Sverige på ferietur. Da ferien var over hadde herrene med sydlandske røtter falt fullstendig for levemåten i Sverige. Kjøretøyet, en Vespa scooter, ble solgt, pengene ble delt, og de to slo seg ned for godt.

Mens den ene etter hvert satset på import av vin, startet Signore Cagliesi italiensk restaurant. Etter hvert ble det familie og tre sønner, og i dag er det sønnene David, Calle og Andrea som driver restaurantbusinessen sammen med tre kamerater fra barneskolen, Tomas, Fredrik og Gigi. Papa Cagliesi tar seg av regnskapet og teller pengene.

Belgisk misforståelse
The Ardbeg Room har i dag hele 45 belgiske ølsorter på menyen. Andrea Cagliesi forteller at de har noen flere også, men disse har ennå ikke kommet inn i menyen. Planen var egentlig å holde seg til øl fra svenske mikrobryggerier, og den store satsingen på belgisk øl startet med en stor misforståelse.

- Vi traff to karer fra Göteborg som importerer en mengde belgiske ølvarianter. Vi kom i snakk, og enden på visa ble at vi bestilte noen kasser øl. Det vil si: Jeg mente at vi bestilte noen kasser med en flaske av hver øltype, men det som plutselig sto utenfor var en kasse av hver øltype. Etter å ha tenkt oss om, fant vi ut at vi skulle forsøke å selge ølet i stedet for å returnere det. Siden har vi hatt nærmere 50 belgiske ølvarianter på flaske.

Mat og malt
The Ardbeg Room har «mat og malt» som varemerke, og menyen teller rundt 80 øltyper, 11 kjøttretter og sju fiskeretter. Det meste av maten, både kjøtt og fisk, har vært innom grillen. Som eksempel kan nevnes ytrefilet av rein med tyttebærfløtesaus og potetkake og grillet fersk hummer.

Et utvalg forretter finnes det også - til å få vann i munnen av. Eller hva skal en si til kantareller kokt i fløte på toast med sprø bacon eller blåskjell i Single Malt med fløte og hvitløk? Østers, som bare er på menyen fra onsdag til lørdag, serveres gjerne med et lite glass Ardbeg Single Malt 10 Years Old...

For den som må ha vin til maten, kan The Ardbeg Room skilte med 11 røde og ni hvite, sammen med en håndfull musserende. Med andre ord noe for en hver smak, og det er før vi går løs på hvit sjokoladepannacotta med varm sjokoladesaus...

- Vi har gitt oss selv halvannet år på å finne stilen, sier Andrea Cagliesi.

Skotsk pub
Det var i 1996 at familien kjøpte puben Mackinlay's Inn på Kungsholmen, og det var nok her overgangen fra italiensk chianti til øl og whisky skjedde.

- Året etter startet Kungsholmen bryggeri, i dag omdøpt til Nils Oscar Bryggeri & Bränneri. De brygget blant annet Lundgrens lager som vi solgte på Mackinlay's Inn. Ølet ble etter hvert et slag «patriotøl» - Kungsholmens eget lokale øl, forteller Andrea Cagliesi.

Siden ble det mer lokalt øl fra sammenslutningen Svenska Microbryggerier: Jämtlands Bryggeri, Nynäshamns Ångbryggeri, Sveriges minste bryggeri med en produksjon på 10.000 til 30.000 liter per år, Slottskällans Bryggeri i Uppsala som gikk konkurs men som nå er i drift igjen, og Gamla Stans Bryggerier som dessverre ga opp for kort tid siden.

Sliten restaurant blir ny
På slutten av nittitallet overtok familien restaurant Kristina, som lå i Grönstedts tidligere lokaler i Gamla Stan. Etablissmentet, med historie tilbake til 1920, var «slitent» både når det gjaldt inventar og gjester. Etter å ha drevet stedet en tid, bestemte familien Cagliesi seg for å kjøpe lokalitetene og gi stedet en skikkelig ansiktsløftning. Samtidig ønsket de å satse på et helårskonsept, ikke en sesongrestaurant som stort sett var uten gjester fra midten av oktober til slutten av april, desember unntatt.

- I november 2002 dro vi på studietur til Skottland og havnet på Islay der vi besøkte samtlige destillerier unntatt ett, forteller Andrea Cagliesi. Vi hadde lenge hatt Ardbeg 17 Years Old som favorittwhisky, og besøket hos Ardbeg skuffet ikke. Vi ble så begeistret at vi begynte å drodle med tanken om å døpe gamle Restaurant Kristina til The Ardbeg Room.

Cagliesi forteller om en møysommelig prosess: Den svenske importøren var postitiv, og det samme var folkene hos Ardbeg. Men ettersom det er Glenmorangie som eier Ardbeg, skulle også noen der ha et ord med i laget.

Mange papirer og signaturer senere var navnesaken på plass, uten at det var en eneste krone involvert: The Ardbeg Room var en realitet. 1. februar i år stengte Restaurant Kristina dørene, og så startet en intens ombyggingsperiode. 21. april åpnet The Ardbeg Room dørene, med originalt tak som muligens består av malt kalveskinn, inventar i eik og Ardbegs farger, «sea weed green» og «peat brown».

Mer øl
Andre Cagliesi og de andre «Ardbeggerne» er stadig på utkikk etter nye øltyper. Det neste som skal testes er et øl fra et italiensk mikrobryggeri, og en studietur til USA står på programmet.

- Jeg har blant annet hørt om et ølsted i USA som har 275 varianter fatøl. Det høres helt vilt ut, for da må de selge flere tusen glass hver dag for å få det til å gå rundt. Vi har også inne søknad om importlisens for øl, vin og brennevin. Da vil alt bli mye enklere når vi kommer over noe som vi gjerne skulle servert gjestene våre, avslutter Andrea Cagliesi.

The Ardbeg Room
Västerlånggatan 68
SE-11 129 Stockholm
Sverige
Telefon: +46 8 791 90 90

Åpent fra kl 16.00.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen