Mange godbiter i salg

Blant vinnerne i den 21. utgaven av den italienske vinkonkurransen BAVI finner vi flere produsenter som er tilgjengelig i Norge. Som Zenato, Banfi, Tasca d'Almerita, Feudi di San Gregorio, Zeni, Pasqua, Rocca di Fabbri, Brogal Vini, Cavit, Donnafugata, Bolla, Miceli, Pellegrino, Leone de Castris og nær selvsagt Lungarotti som i sin tid var initiativtakeren til konkurransen

BAVI eller Banco d'Assaggio dei Vini d'Italia har vært en årlig kampplass hvor italienske vinprodusenter kan prøve musklene. Fra en sped begynnelse i 1980, og etter initiativ av legendariske Giorgio Lungarotti, regnes BAVI i dag som den viktigste konkurransen for italienske viner sammen med Vinitaly hvor også utenlandske viner inngår. I årets utgave deltok i alt 657 viner som er en kraftig økning i forhold til de siste to år. Juryen består av 35 italienske ønologer og 15 journalister fra alle verdenshjørner, også Norge som i år ble representert av redaktør Aase E. Jacobsen i Apéritif. Vinene som er delt inn i 13 kategorier vurderes blindt etter et system utviklet av det internasjonale ønologforbundet. Og de fem beste i hver kategori defineres som vinnere såfremt de skårer mer enn 80 poeng (av i alt 100 mulige).

Zenato fra Veneto er en av årets største vinnere siden de markerte seg sterkt i til sammen tre klasser. Lugana 2000 (kun salg gjennom Horeca) i klassen hvite DOC og DOCG-viner med eikelagring, Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2010 (34687) og Zenato Amarone Classico 2001 (34686) , vel og merke i 1997-årgangen.

Den fikk selskap av Pasquas Villa Borghetti Amarone Della Valpolicella Classico 1998 (33760) (for 50 cl). I klassen røde IGT-viner hevdet en annen Veneto-vin seg, nemlig 1997-årgangen av Bollas Bolla Creso Cabernet Sauvignon 1991 (34791) .

Banfi skåret dobbelt i klassen DOCG eldre enn 1997, med 1995-versjonen av Brunello di Montalcino Poggio All'Oro 1999 (32239) og Banfi Brunello di Montalcino 2001 (31126) . I samme klasse toppet også 1997-årgangen av Feudi di San Gregorio Taurasi Riserva Piano di Montevergine 1999 (33111) , og 1996-årgangen er minst like god.

Ellers fikk følgende fem vinhus utmerkelse for å ha gjort seg i særlig grad bemerket i tidligere utgaver av BAVI: Cavit fra Trento, Lungarotti fra Umbria, Banfi fra Toscana, Tasca d'Almerita og Duca di Salaparuta, begge Sicilia.

Sicilia demonstrerer også gjennom årets konkurranse at denne brennhete delen av Italia i høyeste grad kan lage viner i toppklassen. Særlig er de søte moscatoene fra Pantellaria i støtet, og her stiller Donnafugata Ben Rye 2002 (45519) fra Donnafugata helt i særklasse. Denne vinen er definitivt i verdenstoppen hva søte viner angår.

Men BAVIs stifter Lungarotti er nok en smule skuffet ettersom kun en av deres viner (de har trolig deltatt med mer enn én i år som tidligere) og det er den nye fatlagrete chardonnay'en Aurente 2000 (ikke tilgjengelig i Norge), hevdet seg. Lungarotti kan imidlertid smykke seg med en annen suksess, nemlig det imponerende nyåpnete olivenoljemuséet i den lille byen Torgiano som allerede huser det enda mer fantastiske vinmuséet, for øvrig regnet som verdens fremste i sin kategori. Begge er gode nok grunner til å legge turen til denne byen for de som er interesserte i kunst- og kulturhistorie.

BAVI er imidlertid ikke helt representativ for italiensk vinproduksjon av i dag siden det er produsentene selv som bestemmer hvilke viner som skal delta. Deltakelsen er heller ikke gratis. Dessuten omfatter den ikke vino da tavola, en kategori som jo byr på mange spennende viner. Den mest omfattende vurderingen av italiensk vin, om enn etter et helt annet system enn konkurransene, er fortsatt Gambero Rosso og SlowFoods Vini d'Italia som i disse dager kommer i 2002 utgave på italiensk og på engelsk til våren. Her presenteres nemlig mer enn 12.000 viner.

Den fullstendige listen over de i alt 65 vinnervinene finner du her: www.bavi.it . Velg deretter "Vincitori".

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen