Mangler 1350 kokker

Mange blir kokker, men forsvinner etter hvert til andre bedrifter. I Oslo mangler det 175 kokker.
Redaksjonen
23 Juli 2010 - 15:33

- Vi er så heldige at vi er en attraktiv arbeidsplass, og vi får tak i flinke kokker. Men vi merker at søknadsbunkene var større før. Jeg kjenner til kollegaer som sliter med å få nok kokker, sier Torleif Høyvik, daglig leder i Bølgen og Moi-gruppen til Aftenposten.

Som ansvarlig for fire spisesteder i Oslo, samt restauranter i Sandvika, Bergen, Kristiansand og Stavanger, har han merket effekten av at stadig færre ønsker seg til kokkeyrket.

Søkertallene til restaurant- og matfag på videregående skole har sunket 30 prosent de siste ti årene.
- Kantiner og dagligvarebutikker profesjonaliseres ved at det ansettes kokker, slik at arenaen for hvor det tilsettes kokker blir større. Ledigheten er ikke bare i restaurantene, men også andre steder hvor man trenger kokker, sier Høyvik.

Han mener det er vanskelig å peke på en spesifikk årsak til den store mangelen, men tror kombinasjonen av færre personer som søker seg inn på kokkefaget og at det åpnes flere spisesteder gir stor forskjell mellom tilbud og etterspørsel.

Går til dagligvare
Ifølge Navs årlige bedriftsundersøkelse er det behov for 175 nye kokker i Oslo, og tall fra tidligere år viser at tørken ikke er et forbigående problem.

Hilde Charlotte Solheim, reisedirektør i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), sier de gjennom en god del år har vært kjent med underskuddet.
- Mange går inn i kokkenæringen, men forsvinner etter hvert til andre bedrifter, som dagligvarehandler, sier Solheim til Aftenposten.

Hun mener også at interne problemer med dårlig ledelse gjør at kokkene skifter arbeidsarena.

I likhet med Høyvik presiserer hun at det er bra for det totale bildet at faglærte kokker også jobber andre steder enn på restaurantkjøkkener.

Kan vare lenge
I 2008 ble kokkebehovet tallfestet til 225 personer i Oslo, mens det sank til 100 i 2009. Det skyldes, ifølge Solheim, finanskrisen.
- I 2009 slet nok restaurantene mer enn tidligere, og det var første gang vi hørte om permittering av faglærte kokker. Ellers har det vært vanskelig å få tilgang på faglært personale.

Solheim mener det er en stor bransjeutfordring at det mangler faglært arbeidskraft. Høyvik tror ikke situasjonen vil bedre seg med det første:
- Hvis det ikke blir satt i gang store tiltak for å øke rekrutteringen til kokkeyrket, er dette en utvikling vi vil se i lang tid fremover, sier han.

Til sammen er norske arbeidsgivere på jakt etter 1350 kokker pr. i dag. Gruppen som statistikerne kaller «hovmestere, servitører og barkeepere» mangler 750 mennesker. At summen av de to gruppene blir større enn 1900 skyldes at kokketallet også omfatter kokker som trengs i andre næringer.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri
Dagens rett

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri

Denne suppeoppskriften med masse smak og krydder er perfekt nå som høstmørket er på sitt mørkeste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her