Markedslederen - Domaine Boyar

Stadig flere tidligere kooperativer overtas av privatpersoner. Foreløpig har interessen fra vestlig kapital vært heller laber. En av de første investeringene kom fra PepsiCo som sendte over noen californiske vinmakere. Som takk fikk de enedistribusjon for
Redaksjonen
12 Oktober 1997 - 00:44

Andre artikler om bulgarsk vin:
Kort om landets spennende historie
og et besøk hos Vini SLiven
Vinis Yambol med Domaine Boyar
Suhindol - Bulgarias Bordeaux
Bulgarsk hvitvin - mye godt
Kart over Bulgaria og vinområdene
Stor test av bulgarsk vin
Bulgarsk kjøkken og matoppskrifter
Bulgarsk eik
 
At privat initiativ er ensbetydende med markedsorientering, er Vinis Yambol et bevis på. Det tidligere kooperativet ble privatisert i 1995, som det andre bulgarske noensinne. Ledelsen kjøpte ut staten uten hjelp. Domaine Boyar som har eksklusivitet for distribusjon til de fleste markeder, bidrar likevel med finansiell støtte for å sikre de vitale drueinnkjøpene som representerer store verdier når målet er å produsere 10 millioner flasker. Yambol eier foreløpig ingen vinmarker selv, og kjøper fra 40 ulike bondekooperativer og enkeltstående druedyrkere, men venter på den store landreformen som vil gjøre oppkjøp mulig.
 

 
Dynamiske Krassimir Avramov, sjefsvinmakeren, og hans kolleger, øker til 16-17 millioner i 1998, ikke fordi kapasiteten er der, som hos de fleste andre kooperativer, men fordi markedet etterspør vinene herfra. Russland var det eneste eksportmarkedet inntil for fire år siden. Og Yambol var pålagt å lage 50/50 rødt og hvitt, selv om området primært er kjent for og egner seg for rødviner av cabernet og merlot. Sistnevnte drue representert ved Iambol Merlot Reserve 1994 er en hederlig vin, ren og vellaget, med saftig fylde. I dag er andelen rødt 85 prosent, og økende.
Norge står for en anselig del av Yambols volum. Nesten halvannen million fordelt på markedslederen Domaine Boyar Cabernet Sauvignon og Iambol Cabernet Sauvignon, en rimeligere, yngre og enda saftigere vin enn den vanlige Boyar''en, men likevel med bra fylde og bitt. Markedslederen som tidligere var en blandingsvin er nå 100 prosent Yambol. Og hvis du nå lurer på hvorfor Yambol skrives med både I og Y, kan det opplyses om at begge deler er riktig og at en tredje måte også er OK, nemlig med J.
Kjøttfull merlot
Selv om de to nevnte storselgere, er rene tankviner, bruker også Yambol mye ressurser på fat-eksperimentering. Sist høst ble noen partier cabernet sauvignon overført til tre ulike typer nye fat: Franske, amerikanske med medium toast og amerikanske uten toast. Og resultatet er overbevisende. Med franske fat oppnår du en langt mer elegant vin enn med de amerikanske hvor fatkrydderet tar overhånd. Riktignok har Yambol australske viner som forbilde, men Avramov er tydelig stolt av resultatet med 96-utgaven av cabernet. I dette relativt varme hjørne av Bulgaria, er det i utgangspunktet liten forskjell på årgangene. Men fremskrittene er store fra år til år. Og Avramov knytter til seg stadig flere dyktige ønologer. Yambol står foran en investering på $ 1 million det nærmeste året, hovedsakelig i presser og annet vinifikasjonsutstyr.
 

Lenger sørøst, ved Svartehavskysten, ligger Burgas, Bulgarias fjerde største by. Det mest sjarmerende trekket, ved siden av Operaen, er vinområdet med samme navn som omkranser byen. Hos Vincom Bourgas lages blant annet kjøttfulle merloter og caberneter under Nacho Radevs ledelse. Druene i området er svært ettertraktet. - Produksjonskooperativer fra hele landet kommer hit for å kjøpe druer. Vi har bare kapital nok til å kjøpe halvparten av det anlegget har kapasitet til, beklager Radev og fortsetter:
- Men vi får førstevalget og plukker derfor ut det aller beste.
Burgas-vinene har fått svært god mottakelse i Norge, ikke ufortjent. Cabernet sauvignon finnes i både standard- og reserveutgaver som begge er noe av det beste i sin prisklasse. Merlot Reserve 1994 er et meget godt eksempel på hva druen kan prestere på disse breddegrader: Nesten svart farge, tiltalende bærduft med animalsk innslag, fin fylde, mørke bær og bløte tanniner med mokka i ettersmaken. Utmerket til rødt kjøtt og annet grillet kjøtt. Merlot Reserve er en blanding av Vincom Bourgas'' tre stiler hva angår fatlagring: Medium, kraftig og ingen toasting av eikefatene som i all hovedsak er amerikanske.
Ren og pene viner uten påtrengende fatpreg, men med personlighet er merkelappen for Vincom Bourgas. Et resultat av høy teknologisk og hygienisk standard. Så er også ingeniøren Radev synlig stolt når han viser fram de blankskurte, klorinduftende produksjonslokalene og utstyr med tysk og italiensk design.  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween
Ukens drink

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween

Med halloween kommer også Bloody Mary, eller Bloody Maria som er navnet på versjonen med tequila i stedet for vodka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her