Med eller uten bobler?

Begge disse vinene gir champagnefølelse, uten å være det.
Aase E. Jacobsen
12 Mai 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Nå kommer riktignok Chante Merle 2006 (80469) fra Champagne, men den er uten bobler. Og så er den rød. Og en virkelig lekker sådan - som en rød champagne men uten skum. Det friske bærpreget, den flotte syren og fastheten samt det delikate preget understreker likheten.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Elegant
Den er laget av pinot noir, den av champagnedruene som bidrar med mest struktur og trøkk, og som derfor står seg veldig godt alene i en "stille" vin. Men altså ingen blockbuster, derimot en meget elegant sak som matcher nasjonaldagmenyen veldig godt. Alt som er godt er det begrenset tilgang på. Så også denne som kom på polet i mars, som partivare, men den finnes fortsatt i 42 polutsalg.

Garantert suksess
Men ingen nasjonaldag uten bobler, og Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut (33106) byr på mye champagnefølelse selv om den er italiensk. For den har absolutt ingen fellestrekk med andre sprudlende italienere. Så koster den da også det dobbelte. Og ekstrakostnaden er den vel verd. En garantert suksess den 17. som er å få i 60 av polets for tiden til sammen 249 utsalg, altså kategori 6.

Billigbonus
Et lite bonusspor for deg som ikke er villig til å bevege deg opp i slike summer eller som må trøste deg med et av "knøttepolene" (den nye kategori 2) med et usedvanlig magert utvalg i hyllen for bobler: Her gir en annen italiener, Prosecco di Valdobbiadene Brut 2011 (80209), best valuta for pengene. Absolutt et godt valg når mange skal ønskes til bords kommende mandag.
 
Ingen kompleks sak, men en fruktig og skummende vin som mange vil like, og litt mer dybde enn mange proseccoer. Prosecco di Valdobbiadene som type kvalifiserer for øvrig nå for DOCG - den øverste kvalitetskategori innen italiensk vinlovgivning. En beslutning som sikkert har høstet mange diskusjoner allerede siden inflasjonen i antall DOCG-er etter manges mening er i ferd med å utvanne hele konseptet. Særlig siden man for prosecco benytter seg av en "mindreverdig" metode for musserende, charmat-metoden, enn eksempelvis for Franciacorta som "selvsagt" kvalifiserer for DOCG.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her