Drikke
Med og uten lime

Med og uten lime

Meksikansk øl forbindes mest med tørsteslukking og høy partyfaktor.
05 Mars 2012 - 13:53

De fleste kjenner til skikken med å servere meksikansk øl med en limebåt stukket ned i flaskehalsen, og det er slett ikke noe markedsføringspåfunn, som mange kanskje ville tro. Meksikanerne liker nemlig lime i ølet sitt.

Noen ganger tilsetter de også andre smaker. Hva de ulike drinkene kalles avhenger av hvor i Mexico man befinner seg. Chelada, Michelada eller Michelada Cubana er alle variasjoner over temaet øl og lime, med eller uten krydder.

Lite bitterhet

Det produseres mange øltyper i Mexico, men de fleste hører hjemme i en av tre hovedkategorier: clara, som er lyst øl. Oscura, som er mørkt øl og campechena, som ligger et sted mellom de to andre. Det lyse ølet er uten tvil det mest populære, både på hjemmebane og ellers i verden.

Corona Extra er det mestselgende ølet i Mexico og også den store vinneren på eksportmarkedet. Man kan få kjøpt disse klare glassflaskene med det gule ølet i mer enn 150 land i alle verdensdeler og det er det mest solgte importølet i USA. Corona er et typisk sommerøl. Det er mildt og snilt, sødmefylt og veldig lite bittert. Som alt annet importert øl koster Corona mer enn norskprodusert lyst øl, men det er ikke noe påkostet øl.

Sol så dagens lys i 1899 og er den andre storselgeren i det meksikanske innenlandsmarkedet. Som Corona er det et lett og leskende øl uten det store humlepreget. Det solgule ølet kommer til sin rett i de gjennomsiktige flaskene, og solstrålene i logoen har vært mer eller mindre uforandret siden begynnelsen. Sol er litt mindre sødmefylt enn Corona.

Litt mer av alt

Dos Equis er også et lett sommerøl av pilsnertypen. Det smaker mer enn sine konkurrenter i blanke flasker og er ikke et øl som ber om en limebåt i tuten. Det er like fullt friskt og lettdrikkelig. Dette ølet ble brygget første gang i 1897 og navnet var opprinnelig Siglo XX, som betyr det 20. århundre. I dag er bare de to X-ene igjen, ergo Dos Equis.

Bohemia fra Moctezuma er et nytt øl på det norske markedet. Dette ølet ble første gang brygget mot slutten av 1800-tallet og er, som navnet tyder på, inspirert av det tsjekkiske pilsnerølet. Siden den gang har oppskriften endret seg, men det er fortsatt litt mørkere og litt mer smaksrikt enn Corona og Sol. I motsetning til de aller letteste øltypene selges Bohemia i brune flasker, og det øker stadig sin markedsandel i hjemlandet.

Flere av de meksikanske ølsortene har så lavt gluteninnhold at de er løsningen for glutenintolerante ølhunder. Men man bør være forsiktig, for glutenfritt er det ikke.
 
Foto: iStockphoto

Chelada/Michelada/Michelada Cubana

Chelada/Michelada/Michelada Cubana

Fremgangsmåte

  1. Gni glasskanten med lime.
  2. Hell halvgrovt havsalt på en skål og dypp glasset i saltet så det fester seg på kanten.
  3. Press limen i glasset og tilsett eventuelt ønsket mengde krydder (noen dråper eller en klype av hver). Rør om.
  4. Ha isbiter i glasset og avslutt med å helle over en flaske lyst øl.
  5. En limebåt på kanten av glasset hører med.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her