Mektige meglere i Bordeaux

Den såkalte négociantens rolle i Bordeaux er ikke blitt mindre betydningsfull med årene. Heller tvert imot etter som disse mellommannfirmaene ivaretar stadig flere funksjoner og dermed får større makt på det endelige produktet. Blant andre Dourthe Frères som nærmest er for en institusjon å regne.

En historisk uunnværlig del av salg og promotering av viner fra Bordeaux er négociantene, eventuelt grossister, agenter eller meglere om du vil kalle dem dét. Disse négociantene innehar nemlig flere funksjoner foruten å promotere viner ovenfor detaljistene. Noen opptrer kun som agenter eller grossister, der de markedsfører og selger flere ulike slotts viner til detaljistene, inkludert importører i andre land. Andre igjen har gått ett steg lenger ved å samarbeide med eller leie kapasitet hos én eller flere produsenter.

Négocianten øver derved større innflytelse over stilen på det ferdige produkt. Til slutt har vi de som har tatt skrittet helt ut og som selv sitter på eierskapet av flere slott. En av disse négociantene, og også aller eldste i dette faget er firmaet Dourthe. Pierre Dourthe var eier av et hotell i Lit et Mix (Landes - sør for Bordeaux). Hotellet hadde egen restaurant, og i 1840 startet Pierre i det små med salg av vin til andre restauranter. Siden den gang har négocianten Dourthe vokst kontinuerlig, og firmaet er nå, med en omsetning på 1 milliard i 1999 fordelt på 32 millioner flasker, aller størst i Bordeaux og markedsfører viner fra både egne samt andre små og store slott.

Le Cardinal

Dourthe Frères som ble etablert i 1904, kjøpte senere opp en annen négociant, Edouard Kressman & Cie, som hadde spesialisert seg på formidling av Grand Cru Classé-viner. I 1966 endret Dourthe firmanavnet til CVBG (Compagnie des Vin de Bordeaux et de la Gironde). Senere kom to andre négocianter, Gaston samt Maison Delor & Cie, inn og derved tilførte nye produkter. Delor bidro med Le Cardinal, som i tillegg til Kressmann Monopole er gode og rimelig prisede gjengangere i det norske utvalget.

Le Cardinal selger i dag ikke fullt så godt som i sine glansdager, men tatt de senere års enorme tilgang på nye viner og merker i Norge, klarer den seg likevel bemerkelsesverdig godt i sitt prissegment. Nylig fikk vinen en ansiktsoppløftning, og fremstår i dag som en moderne Bordeaux i innpakningen. Markedssjef Edouard Griton og Marie-Hélène Inquimbert viser oss her både gammel og ny versjon. Mykheten vi finner i denne vinen skyldes andelen på 65 prosent merlot i tillegg til resterende 35 prosent cabernet sauvignon. Dens hvite parhest i Norge, Cristal d''Or er et godt eksempel på husets satsing på mer aromatiske viner. Innholdet av sémillon er her hele 80 prosent.

Lagringsdyktig
Numéro 1 er en nyere satsning, der vinene er sammensatt av druer fra flere områder. Spesielt kvaliteten på fatlagringen av den røde er det fokusert mye på her, som også har samme druesammensetning som Le Cardinal. Den hvite består av 80 prosent sauvignon og 20 prosent sémillon. Serien har etter lanseringen fått uvanlig god mottakelse av vinpressen.

I Dourthes portefølje finnes mange interessante eiendommer. Dourthe har fem egne slott. For samtlige er Michel Rolland konsulent for de røde vinene. I tillegg selger de eksklusivt for 70 andre slott, og ikke minst, også de mest eksklusive i et flertall årganger.

Château Belgrave i Haut-Médoc er et Grand Cru Classé-slott drevet av den danske ønologen Merete Løwig Larsen. Vinmarkene er på 53 ha og er beplantet med druesortene cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc. Hvilket gir en balansert, elegant og lagringsdyktig vin med masse frukt i form av kirsebær.

Rullesten

Château La Garde ligger i Grand Cru Classé-området i Pessac-Léognan. Slottet ble kjøpt i 1990 og har ikke klassifisert status grunnet ved at den tidligere eier kun fikk melde opp tre slott til klassifiseringen av Graves. La Garde ble derfor ikke med, men kvaliteten er likevel høyt anerkjent i hele markedet. Vinmarkene er på 55 ha, hvorav 50 av disse er beplantet med 60 prosent Cabernet Sauvignon og 40 prosent merlot. Rødvinen kjennetegnes av en intens og fyldig frukt, rik men myk tanninstruktur. Meget lagringsdyktig og av åpenbar Cru Classé-kvalitet.

Château de La Tour er en Bordeaux Superieur og ligger i Salleboeuf, 15 km øst for Bordeaux i retning St.-Emilion. Denne eiendom tilhørte i slutten av det 14. århundre den vinelskende Pave Clemens V. Det er nettopp her vi finner mye av eksperimenteringen hos Dourthe, og også her utviklingen har skutt fart etter kjøpet i 1990. Vinmarkene var da på 25 ha, men er i dag på hele 110 ha og ytterligere utvidelser er i gang.

Kvaliteten på vinen er bedret dramatisk etter store investeringer og ikke minst den enorme innsatsen i vinmarken som Michel Rolland har vært delaktig i. Beplantningen er doblet og er nå oppe i 5 600 planter pr ha. Innen kort tid skal tettheten komme opp i 7 000 planter pr ha. I tillegg er små rullesten fraktet opp hit og lagt ut i vinmarken. Etter overtakelsen for ti år siden har hovedvinen, "Reserve du Château", oppnådd økt kompleksitet for hvert år. Masse mørke bær, mineraler, vanilje og lakris finner vi her også i svakere årganger.

Potensial
Château Le Boscq i Saint-Estèphe, overtatt av Dourthe i 1995, er en cru bourgeois på 16 ha, skjønt ser man på beliggenheten, som er på toppen av en grusrygg, tett omkranset av en mengde velrenommerte slott, er betegnelsen Cru Bourgeois uberettighet. En smak på vinen bekrefter da også at det ikke er noen enkel vin vi har med å gjøre. Uttalt fruktighet, hint av sjokolade og kaffe, balansert med fatets vanilje og faste tanninstruktur gir assosiasjoner med naboene Calon-Ségur, Château de Pez og Château Montrose.

Château Teyssier i Montagne St.-Emilion eies ikke, men drives av Dourthe. 19 ha vinmarker fordelt på 86 prosent merlot, 12 prosent cabernet sauvignon og resten cabernet franc. Atter en gang har Rolland vært med på å heve kvaliteten. Denne eiendommen har fortsatt mye utvikling igjen.

Felles for disse fem slott er måten druene behandles på. Bruk av pumper for transport av druer og most unngås, og foregår ved hjelp av naturlig høydeforskjell samt transportbånd til tankene. Det benyttes dessuten pneumatiske presser på druene for å unngå knusing av druestener. Avansert temperaturstyring er installert i samtlige produksjonsanlegg.

Foto: Roger Kolbu

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen