Drikke
Mener Bordeaux-kartet må tegnes på ny

Mener Bordeaux-kartet må tegnes på ny

Det er de to kjente franske vinkritikerne Michel Bettane og Thierry Desseauve som banner i kjerka.
Redaksjonen
09 Mai 2015 - 02:01

Etter å ha smakt seg gjennom flere enn 300 viner fra 2014-årgangen som ble presentert i april under Bordeaux Primeurs-smakingene, mener fransk vinpresses mest innflytelsesrike vinjournalister, Michel Bettane og Thierry Desseauve, at 2014 er året hvor den etablerte 1855-klassifiseringen kan avskaffes.

Ny kategori

2014 er en årgang de sammenligner med 2005 når det kommer til kraft og potensial. Vekstsesongen som hadde så mange utfordringer underveis, endte veldig lykkelig. Men aller beste er vinene på høyre bredd, ifølge de to. Men de er vel så opptatt av «det nye Bordeaux» som de gamle klassikerne, som ingen lenger har råd til å kjøpe.

Gjennom flere år har de nemlig pekt ut en ny kategori av bordeauxviner av ekstremt høy kvalitet, men utenfor «det gode selskap». Disse nye vinene som de velger å kalle Super Bordeaux-er, etter mønster av 1980-tallets «supertoscanere», kommer fra veldig gode terroir-er samtidig som det er investert betydelig i både vinmarker og kjellere og i regi av verdens dyktigste vinmakere.

Men i stedet for å tilpasse seg det Grands Crus Classés-systemet, gjør disse slottseierne tingene på sin måte. Bettane og Desseauve mener de lykkes så til de grader at vi snakker om et tidsskifte, og at nye muligheter åpnes opp i det ultrakonservative Bordeaux. De mener det er på tide å gå videre, uten 1855-klassifiseringen.

Og ikke minst at dette er en gyllen mulighet for bordeauxvin å nå ut til nye og yngre vinforbrukere. 

Dette er 16 av de 30 Super Bordeaux-ene:

Venstre bredd:

Ch. Les Carmes Haut-Brion, Pessac-Leognan

Ch. Branas Grand Poujeaux, Moulis

Ch. Haut Condissas, Medoc

Goulee by Cos d’Estournel, Medoc

 

Høyre bredd:

Ch. Haut-Carles, Fronsac

Ch. Fontenil, Fronsac

Clos Saint-Julien, Saint-Emilion Grand Cru

Clos de Baies, Saint-Emilion Grand Cru

Ch. La Fleur d’Arthus, Saint-Emilion Grand Cru

L’If, Saint-Emilion Grand Cru

Le Plus de la Fleur de Bouard, Lalande de Pomerol

Ch. Les Cruzelles, Lalande de Pomerol

Ch la Fleur de Bouard, Lalande de Pomerol

Roc des Cambes, Côtes de Bourg

Domaine de l’A, Castillon Côtes de Bordeaux

 

Entre-deux-mers:

Ch. de Reignac (Balthus), Bordeaux Superieur

 

Resten av listen kan du lese her 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke servert laks før
Dagens rett
Sprøstekt krydderlaks

Slik har du kanskje ikke servert laks før

Det er ikke så mye som skal til for at selv laksen får mesterkokkpreg. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne søndagsmiddagen er slik Hellstrøm liker den
Dagens rett

Denne søndagsmiddagen er slik Hellstrøm liker den

Han spiser kanskje ikke kålruletter på søndag, men like fullt har denne oppskriften signert Eyvind Hellstrøm litt fest over seg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du Brandy Alexander - drink og dessert i samme glass
Ukens drink

Slik lager du Brandy Alexander - drink og dessert i samme glass

Kremete og fyldig, søt og krydret - dette er en farlig god klassiker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke servert laks før
Dagens rett
Sprøstekt krydderlaks

Slik har du kanskje ikke servert laks før

Det er ikke så mye som skal til for at selv laksen får mesterkokkpreg. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Unik sjanse for elskere av Chianti Classico: Nyt 8 flotte viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. oktober

Unik sjanse for elskere av Chianti Classico: Nyt 8 flotte viner

Smak noe av det aller beste fra Toscana når Fèlsina inntar hovedstaden den 06. oktober

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagsmiddagen er slik Hellstrøm liker den
Dagens rett

Denne søndagsmiddagen er slik Hellstrøm liker den

Han spiser kanskje ikke kålruletter på søndag, men like fullt har denne oppskriften signert Eyvind Hellstrøm litt fest over seg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her