Mer alkoholfritt juleøl

I år er det flere typer norsk juleøl enn på mange år. Av de 43 variantene norsktappet juleøl er tre alkoholfrie.
Redaksjonen
07 November 2005 - 09:09

For få år siden fantes det ikke alkoholfritt juleøl, men denne jula har Aass, Ringnes og Hansa Borg alkoholfrie varianter i butikkene. Alkoholfrie øltyper har tatt over for lettøl de siste årene.
- Det er flott at de som tar bilen til juleselskap har fått gode, alkoholfrie alternativer, sier kommunikasjonsrådgiver Allan Auke i Bryggeriforeningen.

Tenker nytt
Selv om vi nordmenn ikke er alene i verden om å drikke juleøl, er utvalget i Norge unikt. Bryggerimestere fra Tromsø til Kristiansand legger sjelen i juleølet, og de tenker også nytt.
- De siste årene har det kommet små nisjebryggerier som lager sitt egne juleøl. De store bryggeriene utvikler også nye typer øl som inneholder mer enn malt, humle og gjær, sier Auke.

Vanilje, kardemomme, nellik og stjerneanis er noen av ingrediensene i de nye øltypene. På noen av variantene er det også innført smakssymboler som viser sødme, fruktighet og bitterhet.

Felles for de aller fleste bryggeriene er at de lager juleøl i to varianter, til butikk og til Vinmonopolet. Selv de minste produsentene lager to typer juleøl.

Malt og humle
Juleølet skal være mørkt og sødmefylt, og kraftigere enn pilsen vi drikker resten av året.
- Ikke server juleølet iskaldt, men ved cirka 10-12 grader, råder Auke.

Norsk juleøl passer ikke bare til tradisjonell julekost som ribbe og pinnekjøtt. Det kan med fordel serveres til desserten, slik som riskrem og kremkaker.

Produksjonen av juleøl er svært begrenset, og derfor blir butikker og polutsalg ofte tomme før jul. Spesielt er det rift om de merkene som vinner avisenes juleøltester.

Her finner du Apéritifs store test av juleølet 2006

Kilde: Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her