Mer glad i det sterke

Mer glad i det sterke

Salget av sterkøl har økt med over 50 prosent så langt i år.
21 August 2012 - 10:50

– Den økte interessen for mangfoldet av øl kan vi ikke minst takke de mange norske mikrobryggeriene for, sier direktør Petter Nome i Bryggeriforeningen.

Antallet små bryggerier har økt kraftig de siste årene. Pils er fortsatt nordmenns favorittøl, og i over ni av ti ølglass er det pils. Men alt tyder på at folk er i ferd med å få øyne opp for øl med andre smaker, slik som ulike typer mørkt og sterkt øl fra små og store bryggerier. Hele 28 prosent av befolkningen at de jevnlig drikker andre typer øl enn lys pils.

LES OGSÅ: Priser til Nøgne Ø

Det meste av det såkalte nisjeølet er sterkøl som bare selges på Vinmonopolet, men også dagligvarehandelen har etter hvert fått et stort utvalg nye øltyper. Pol og butikk I årets syv første måneder ble det solgt 722 000 liter sterkøl, en økning på hele 52 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Og i fjor var det en kraftig økning fra 2010.

– Vi ser den samme utviklingen i hele Europa, i Australia og USA. Trenden har kommet mye lenger i andre land, og alt tyder på at den bare vil vokse seg sterkere i Norge. Mange bryggerier utvikler helt nye øltyper, henter fram gamle norske tradisjoner eller inspireres av internasjonale klassikere som ale, stout, porter og hveteøl, sier Nome.

LES OGSÅ: Vi drikker stadig mer nisjeøl

De største norske bryggeriene produserer også sterkøl, men så langt er det sterk pilsner og juleøl som har dominert. Det tradisjonsrike bokkølet er imidlertid i ferd med å gjøre renessanse.

– Det er også interessant å se at et tidligere utrydningstruet, mørkt øl som Bayer øker i popularitet igjen, og denne øltypen selges nå i nesten alle dagligvarebutikker her i landet, sier Nome. Hans håp er at det skal bli like populært å være ølkjenner som vinkjenner.

Kvinner også

En spørreundersøkelse bekrefter den økte interessen andre øltyper enn lys pils. 73 prosent beskriver ølet fra norske mikrobryggerier som herlig, viser en undersøkelse YouGov har gjort for Bryggeriforeningen. – Undersøkelsen viser at nisjeølet er mest populært i aldersgruppen 18 til 34 år.

Hver tredje under 34 år svarer i undersøkelsen at de jevnlig drikker andre typer øl enn pils, sier Nome. Blant dem over 55 år er andelen 20 prosent.

– Ikke uventet er det mange flere menn enn kvinner, dobbelt så mange, som drikker annet enn pils. Men når det gjelder bedømming av smaken på øl fra mikrobryggerier, er kvinner nesten like positive som menn. Flere enn syv av ti, av både kvinner og menn, er svært begeistret for slikt øl, sier Nome.

LES OGSÅ: Ægir-jubileum med bryggeriåpning

Salget av butikkøl, i hovedsak pils, ligger omtrent på samme nivå som i 2011. To dårlige sommere på rad, har gått hardt ut over ølsalget. Julisalget i år var riktignok 5,5 prosent høyere enn juli 2011, men det skyldes at salget falt kraftig i tiden etter 22. juli i fjor.

LES OGSÅ: Laveste ølsalg på åtte år

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick
Ukens drink

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick

Oppi all jordbær- og hylleblomstsødmen er det også ekstra dybde fra vellagret akevitt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en burger med smaken av Hellas
Dagens rett

Lag en burger med smaken av Hellas

Det er smaken av solfylte Hellas som vi savner når vi ikke er der, som er inspirasjonen for denne burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick
Ukens drink

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick

Oppi all jordbær- og hylleblomstsødmen er det også ekstra dybde fra vellagret akevitt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her