Minibrunello til lavpris

Ukens vin ligner forbløffende mye på sine storebrødre, men prisen er en tredel.
Aase E. Jacobsen
29 November 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Poggio della Fonte 2005 (55574) er en usedvanlig flott vin til prisen. Og med en brunelloaktig bærkarakter, hvilket betyr en bred varm og rik palett med søte røde bær med innslag av lær, krydder og eksotiske trevirke, samt noe mørke bærtoner og urter. Dessuten flott syre, fine tanniner og en lang og varm finish. Oppholdet i velbrukte store slavonske eikefat gjør at den har et befriende dempet eikepreg.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Som alle andre gode sangiovesedominerte viner er den en topp matvin til alt fra en enkel gryte til en forseggjort viltrett. Og klarer du å la være å nyte den nå, vil den garantert utvikle seg videre i minst tre-fire år til.

20 år med forbedring
Men selvsagt er det å føre bak lyset å påstå at denne vinen har alt en brunello di montalcino kan by på. Det har den heller ikke, innslaget av merlot og cabernet sauvignon dreier aromaene i retning av mørke bær og urter, men de øvrige kjennetegnene har den felles med en av Italias største viner. Så er det også en av de dyktigste brunelloprodusentene som står bak.

Ciacci Piccolomini d'Aragona er ny på det norske markedet, men i Italia og internasjonalt er produsenten kjent som en av de beste i Montalcino. Men her som ellers i DOCG'et var det først på åttitallet at de store kvalitetsforbedringene kom. Fornyelse i vinmarken med introduksjon av økologisk og utbyttebegrensende praksis har brakt nytt liv inn i denne svært tradisjonsrike vingården. Som har nære forbindelser til "oven".

Noe stort og noe sjeldent
Opprinnelig ble palazzo'en oppført på 1600-tallet for biskopen av Montalcino, Fabivs de'Vecchis. 300 hundre år senere kom pavelig blod inn i eierskapet da etterkommeren av pave Pius II, grev Alberto Piccolomini d'Aragona giftet seg med Elda Ciacci, derav det lange navnet.

Druene til ukens vin som kommer fra vinmarkene i åssiden bak eiendommen vokser altså i historisk jord som kunne gitt den store brunello eller dens lillebror rosso di montalcino. Den har imidlertid betegnelsen IGT Toscana Rosso på grunn av innslaget av "fremmede" druer. Produsenten lager også en 100 prosent syrah, en sjeldenhet på de trakter og en massiv vin, men som dessverre har fått en overdose av ny amerikansk og fransk eik.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her