Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Minibrunello til lavpris

Ukens vin ligner forbløffende mye på sine storebrødre, men prisen er en tredel.
Aase E. Jacobsen
29 November 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Poggio della Fonte 2005 (55574) er en usedvanlig flott vin til prisen. Og med en brunelloaktig bærkarakter, hvilket betyr en bred varm og rik palett med søte røde bær med innslag av lær, krydder og eksotiske trevirke, samt noe mørke bærtoner og urter. Dessuten flott syre, fine tanniner og en lang og varm finish. Oppholdet i velbrukte store slavonske eikefat gjør at den har et befriende dempet eikepreg.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Som alle andre gode sangiovesedominerte viner er den en topp matvin til alt fra en enkel gryte til en forseggjort viltrett. Og klarer du å la være å nyte den nå, vil den garantert utvikle seg videre i minst tre-fire år til.

20 år med forbedring
Men selvsagt er det å føre bak lyset å påstå at denne vinen har alt en brunello di montalcino kan by på. Det har den heller ikke, innslaget av merlot og cabernet sauvignon dreier aromaene i retning av mørke bær og urter, men de øvrige kjennetegnene har den felles med en av Italias største viner. Så er det også en av de dyktigste brunelloprodusentene som står bak.

Ciacci Piccolomini d'Aragona er ny på det norske markedet, men i Italia og internasjonalt er produsenten kjent som en av de beste i Montalcino. Men her som ellers i DOCG'et var det først på åttitallet at de store kvalitetsforbedringene kom. Fornyelse i vinmarken med introduksjon av økologisk og utbyttebegrensende praksis har brakt nytt liv inn i denne svært tradisjonsrike vingården. Som har nære forbindelser til "oven".

Noe stort og noe sjeldent
Opprinnelig ble palazzo'en oppført på 1600-tallet for biskopen av Montalcino, Fabivs de'Vecchis. 300 hundre år senere kom pavelig blod inn i eierskapet da etterkommeren av pave Pius II, grev Alberto Piccolomini d'Aragona giftet seg med Elda Ciacci, derav det lange navnet.

Druene til ukens vin som kommer fra vinmarkene i åssiden bak eiendommen vokser altså i historisk jord som kunne gitt den store brunello eller dens lillebror rosso di montalcino. Den har imidlertid betegnelsen IGT Toscana Rosso på grunn av innslaget av "fremmede" druer. Produsenten lager også en 100 prosent syrah, en sjeldenhet på de trakter og en massiv vin, men som dessverre har fått en overdose av ny amerikansk og fransk eik.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her