Minibrunello til lavpris

Ukens vin ligner forbløffende mye på sine storebrødre, men prisen er en tredel.
Aase E. Jacobsen
29 November 2006 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Poggio della Fonte 2005 (55574) er en usedvanlig flott vin til prisen. Og med en brunelloaktig bærkarakter, hvilket betyr en bred varm og rik palett med søte røde bær med innslag av lær, krydder og eksotiske trevirke, samt noe mørke bærtoner og urter. Dessuten flott syre, fine tanniner og en lang og varm finish. Oppholdet i velbrukte store slavonske eikefat gjør at den har et befriende dempet eikepreg.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Som alle andre gode sangiovesedominerte viner er den en topp matvin til alt fra en enkel gryte til en forseggjort viltrett. Og klarer du å la være å nyte den nå, vil den garantert utvikle seg videre i minst tre-fire år til.

20 år med forbedring
Men selvsagt er det å føre bak lyset å påstå at denne vinen har alt en brunello di montalcino kan by på. Det har den heller ikke, innslaget av merlot og cabernet sauvignon dreier aromaene i retning av mørke bær og urter, men de øvrige kjennetegnene har den felles med en av Italias største viner. Så er det også en av de dyktigste brunelloprodusentene som står bak.

Ciacci Piccolomini d'Aragona er ny på det norske markedet, men i Italia og internasjonalt er produsenten kjent som en av de beste i Montalcino. Men her som ellers i DOCG'et var det først på åttitallet at de store kvalitetsforbedringene kom. Fornyelse i vinmarken med introduksjon av økologisk og utbyttebegrensende praksis har brakt nytt liv inn i denne svært tradisjonsrike vingården. Som har nære forbindelser til "oven".

Noe stort og noe sjeldent
Opprinnelig ble palazzo'en oppført på 1600-tallet for biskopen av Montalcino, Fabivs de'Vecchis. 300 hundre år senere kom pavelig blod inn i eierskapet da etterkommeren av pave Pius II, grev Alberto Piccolomini d'Aragona giftet seg med Elda Ciacci, derav det lange navnet.

Druene til ukens vin som kommer fra vinmarkene i åssiden bak eiendommen vokser altså i historisk jord som kunne gitt den store brunello eller dens lillebror rosso di montalcino. Den har imidlertid betegnelsen IGT Toscana Rosso på grunn av innslaget av "fremmede" druer. Produsenten lager også en 100 prosent syrah, en sjeldenhet på de trakter og en massiv vin, men som dessverre har fått en overdose av ny amerikansk og fransk eik.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her