Monsterfisk i smaksrik forkledning

Skate eller rokke er ikke bare en av de skumlest utseende fiskene i norske farvann men først og fremst en av de mest undervurderte. Stygg som juling og god som få, og absolutt verd å gjøre en ekstra innsats for.
Aase E. Jacobsen
27 April 2006 - 23:42

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Heldigvis slipper vi å skue de fryktingydende skatene i fiskedisken for det er bare vingene som brukes. Og de er en delikatesse som det har tatt lang tid å oppdage. Fortsatt kastes nemlig de fleste skatene som kommer i trålen på havet. Hvorfor gjør så fiskerne det når dette er en ettertraktet råvare blant så vel profesjonelle kokker som amatører? Trolig fordi prisen som oppnås er for lav i forhold til bryderiet med å skjære løs vingene. Og fordi holdbarheten er kort. Skate tåler nemlig ikke mange dagene på kjøl etter at den er kommet opp av havet. Den skal være dekket av et klart slim, det er et tegn på ferskhet. Men hvis det er en antydning til ammoniakklukt, er den for gammel. Be derfor fiskehandleren om å lukte på den for deg. Nesen må nemlig alltid være med når du kjøper fisk.

Litt hardt arbeid
Det som skremmer med skaten er imidlertid ikke dens utseende som levende, men at den krever en del arbeid i form av rensing. Skinnet sitter veldig godt og er piggete og seigt. Når du har fått det av, er det imidlertid en langt lettere match å skjære fiskekjøttet løst fra beinet. Og da har du det nydeligste hvite og smaksrike fiskekjøtt du kan tenke deg. Vi må heller ikke glemme vingebeinet som er utmerket til kraftkoking, så kast det for all del ikke i søpla. Siden skatevingekjøttet deler seg veldig lett i flak, lønner det seg å posjere det i plastfilm før steking. Da presenterer fisken seg dessuten mye bedre.

Skatevinge er smaksrikt og tåler tilberedning og tilbehør med tilsvarende mye smak. Det gjelder også drikkefølget. En kraftig hvitvin som Santa Rita 120 Chardonnay 2012 (7534) er en meget god partner til denne retten da den har nok friskhet, fylde, sødme og karakter til å møte alle smakene.

Med så mye smak som her, er det sannsynlig at de fleste vil foretrekke en rødvin. Den svært rimelig italienske Terriero Sangiovese 2004 (11972) er lett og forstå og lett å like, både alene og til maten. Den er frisk og rund nok til å møte så vel syrene som fedmen i retten som bringer frem søte mørke toner som mokka og mørke bær i vinen.

Friskere bærpreg
En ung tempranillovin fra Rioja viser seg også å være en perfekt partner til skatevingen. Faustino VII 2009 (1393). Mer kompleks, elegant og friskere i bærkarakteren, med mer røde enn mørke bær, enn søritalieneren noe som skyldes at spanjolen kommer fra et kjøligere klima.

Stekte skatevinger med broccolisaus, ristet sopp og ovnsbakte tomater

Stekte skatevinger med broccolisaus, ristet sopp og ovnsbakte tomater

Fremgangsmåte

Det er kanskje litt tungt arbeid å rense en skatevinge. Først må du fjerne skinnet som er seigt og piggete, på begge sidene. Deretter skjærer du løs fiskekjøttet ved å følge vingebeinet både på under og oversiden. Dryss salt og pepper på og rull sammen de to delene til en pølse. Del den i to på midten og rull hver del stramt inn i plastfilm. Knyt endene. Kok opp vann som dekker fisken og posjer i 7 minutter. Ta ut av vannet og la hvile i minst 5 minutter. Fjern plasten.

Smelt smøret i en stekepanne og fres hvitløk, kapers og urter i 1 minutt ved middels varme. Vend skaterullene noen ganger i blandingen og la frese med til de er gjennomvarme. Smak til med salt og pepper.

Broccolisaus:
Kok broccoli i lettsaltet vann til den er mør. Hell av vannet og kjør i blender med smør, sitronsaft og kaffefløte til sausen blir luftig og skummer. Smak til med salt og pepper.

Ristet sopp:
Fres soppen i smør. Smak til med salt og pepper.

Ovnsbakte tomater:
Hell oljen i en ildfast form. Fordel tomatskivene i formen. Drypp over sitronsaft, dryss over sukker, salt og pepper. Bak i 20 minutter ved 175 grader.

Anretning: Legg en stor skje med broccolisaus på tallerkenen. Legg skaterullene og kapers/hvitløkssmøret oppå, tomater og sopp ved siden av.

Pris pr porsjon ca kr 65,-

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her