Drikke
Mørk trend blant hjemmebryggerne

Mørk trend blant hjemmebryggerne

At det er det mørke og sterke ølet som slår best, er ingen nyhet. Også når publikum skal kåre sin favoritt.
Aase E. Jacobsen
04 Februar 2014 - 22:00

Norbryggs årlige vorspiel til NM i hjemmebrygging fant sted sist helg. Her får publikum anledning til å stemme fram sin favoritt blant et hundretalls hjemmebryggete øl.

Sparker fra

Årets absolutte favoritt ble Julebokk brygget av Ole Petter Ramsvatn og Per Sandtveit. Dette tre år gamle juleølet er brygget som en «kopi» av Ringnes’ utgave.

Mange stemmer fikk også Deepwater Horizon fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug. Et mektig øl av typen Ekstrem Imperial Stout med 15 potente alkoholprosenter og med en IBU på 100. Et øl som sparker fra seg med andre ord.

Det gjør så absolutt også den noe mer sødmefylte Puffin Brygghusets Portvinslarget Imperial Stout, signert Matthew og Helle Skjervold.

300 innsendte øl

For å hevde seg i denne konkurransen er det altså høy alkohol og smakskraft som gjelder. Når selve norgesmesterskapet finner sted den 26. april, er det naturlig nok andre kriterier som legges til grunn.

Da settes Norbryggs kvalifiserte øldommere i arbeid for å plukke ut de beste ølene og de dyktigste hjemmebryggerne. - Vi forventer litt over 300 innsendte bidrag i flaskekonkurransen, forteller Per Øyvind Arnesen i Norbrygg. I denne konkurransen er det typeriktighet som gjelder. Det kåres vinnere i fem hovedklasser som sendes videre til skandinavisk mesterskap.

Beste stand

Publikumsarrangementet har derfor mer showpreg. Av samme grunn ble det også kåret kveldens beste stands. På topp kom Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug som serverte det meste helhetlige konseptet. Deres hjemmelagete iskrem tilsmakt med vinnerølet Deepwater Horizon servert med en sirup av det samme, fikk bein å gå på.

På de neste plassene kom Søylegården Bryggeri med sitt gjennomtenkte konsept med fine etiketter og matchende gule silkevester. Samt To Tørste Mænd som er bare ett skritt unna å kunne gå fra hjemmebryggere til mikrobryggere.

Foto: Tore Sjølie

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her