Moro på flaske

At vin kan skape moro, er ikke noe nytt. Disse to californiske vinene er ekstra morsomme.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Den californiske topprodusenten Bonny Doon slår ut håret for sine enkleste viner. Big House Red 2005 (46891) og Big House Cardinal Zin 2012 (56828) er nemlig iført navn og etiketter med mye humor. Men vinene er langt fra noen vits.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Den første kan kanskje kalles lettere schizofren, tatt drueblandingen i betraktning, for her er det ikke mindre enn 13 ulike druesorter. Selv om det er en kjent resept fra Châteauneuf-du-Pape i Rhône i Frankrike, er det en helt annen blanding Bonny Doon byr på.

Ingen synd bare glede
Nemlig: Sangiovese, syrah, carignane, barbera, zinfandel, mourvèdre, montepulciano, petit verdot, tannat, aglianico, charbono, grenache og touriga nacional!

En smakebit av hele Europas vinmarker omtrent. Og som ikke viser sitt fulle potensial ved første slurk, men som trenger litt tid på å åpne seg. En stofflig saftig god og ikke minst innsmigrende vin som bringer mye glede og moro.
 

Dens storebror hvis navn spiller på noe av det verste som kan skje en troende, nemlig dødssynden, har fått det formildende tillegget "skrekkelig gamle vinstokker". Og det bærer den mer preg av enn å være syndig, med mindre det å by på deilig saftighet og varm rikdom kvalifiserer til betegnelsen.

Jakten på Burgund
Begge vinene er like gode alene som til mat, akkurat så uformelt som vestkystamerikanerne liker det. Cardinal Zin har mer av alt og er som en miniutgave av Châteauneuf-du-Pape . Og nettopp denne vinstilen skulle bli suksessfaktoren for Randall Graham da han i 1979 etablerte sin vingård i Santa Cruz i California.

Opprinnelig jaktet han på å lage den optimale californiske pinot noir, etter modell av Burgund, men fant raskt ut at klimaet passet bedre for varmekjære druer  à la det som finnes litt lenger sør, nemlig i Rhône. Le Cigare Volant (den flyende sigar - som avbildet ovenfor) er i dag en ikonvin blant californiere og skaffet Graham hans tilnavn som The Rhône Ranger.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Big House Red 2005

Produsent:
Big House Wine (Bonny Doon)
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
USA
Område:
California
Pris:
129,90 kr
Varenummer:
4689101
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Big House Cardinal Zin

Produsent:
Big House Wine
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
USA
Område:
California
Pris:
129,70 kr
Varenummer:
5682801
80 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen