Moteriktig folkelig

Fyldig og fruktig, rund og myk er ord som passer til ukens hvite vin. Nettopp slik mange liker den. Prislappen på 89.kroner skremmer heller ikke. 03.06.99.
Redaksjonen
03 Mai 1999 - 01:06

Ukens vin, Fortant de France Viognier 1998 (varenr. 31364, basis, kr 89,30) er laget av en av tidens motedruer. Viognier har egentlig sine røtter i Nord-Rhône hvor den danner basis for hvitviner fra de svært begrensede områdene Condrieu og Château Grillet. Alt som er eksklusivt er fristende å kopiere.
 
Det er årsaken til at viognier er blitt så populær å satse på i de deler av vinverdenen hvor tradisjonen ikke får bestemme alt. Som for eksempel i Languedoc i Sør-Frankrike hvor produsenten Skalli var pioner når det gjaldt å tenke i nye baner. Som for eksempel viner laget av én enkelt drue.
 
Viognier er et av de seneste tilskuddene til Skallis éndrueviner som selges under merket Fortant de France. Akkurat som viognier er moteriktig, skifter Skalli ham på alle sine viner en gang i året. Ikke bare ny årgang men også nye design. Årets etikettmote fra den kanten er mer rektangulære former enn i det foregående år. Hver drue har fått sin egen fargekode. For viognier er det altså blåfiolett som skal signalisere denne vinens attributter.
 
Fortant de France Viognier kom i salg for en måned siden som 1996 men er øyeblikkelig tilgjengelig som 1998, hvilket innebærer en langt friskere vin. Og det gir vinen den ekstra friskhet den trengte, for viognierviner kjennetegnes av moderat syre og stor fylde. Utmerkede viner å drikke mens de ennå er unge. Fruktigheten går i tropisk retning som aprikos og fersken. Fortant de Frances utgave er svakt krydret hvilket stammer fra delvis fatgjæring og -lagring. Men fatpreget er slett ikke påtagelig.
 
Viognier er et velegnet følge til røkt laks og ørret. Normalt kolliderer fataromaene og de røkte aromaene i laks, men med ukens vin går det utmerket. Ellers passer den til krydrede pastaretter, ikke for sterke asiatiske retter basert på fisk eller lyst kjøtt samt til grillet eller stekt fisk. Husk bare å servere vinen godt avkjølt, rundt 8-9 grader.
Tekst. Aase E. Jacobsen
30.06.99
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sommerkål kan spises så ofte du orker
Guide

Sommerkål kan spises så ofte du orker

Den supersunne sommerkålen fortjener mer oppmerksomhet så sprø og sødmefylt som den er akkurat nå. Her er 10 oppskrifter du må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her