Moteriktig folkelig

Fyldig og fruktig, rund og myk er ord som passer til ukens hvite vin. Nettopp slik mange liker den. Prislappen på 89.kroner skremmer heller ikke. 03.06.99.
Redaksjonen
03 Mai 1999 - 00:06

Ukens vin, Fortant de France Viognier 1998 (varenr. 31364, basis, kr 89,30) er laget av en av tidens motedruer. Viognier har egentlig sine røtter i Nord-Rhône hvor den danner basis for hvitviner fra de svært begrensede områdene Condrieu og Château Grillet. Alt som er eksklusivt er fristende å kopiere.
 
Det er årsaken til at viognier er blitt så populær å satse på i de deler av vinverdenen hvor tradisjonen ikke får bestemme alt. Som for eksempel i Languedoc i Sør-Frankrike hvor produsenten Skalli var pioner når det gjaldt å tenke i nye baner. Som for eksempel viner laget av én enkelt drue.
 
Viognier er et av de seneste tilskuddene til Skallis éndrueviner som selges under merket Fortant de France. Akkurat som viognier er moteriktig, skifter Skalli ham på alle sine viner en gang i året. Ikke bare ny årgang men også nye design. Årets etikettmote fra den kanten er mer rektangulære former enn i det foregående år. Hver drue har fått sin egen fargekode. For viognier er det altså blåfiolett som skal signalisere denne vinens attributter.
 
Fortant de France Viognier kom i salg for en måned siden som 1996 men er øyeblikkelig tilgjengelig som 1998, hvilket innebærer en langt friskere vin. Og det gir vinen den ekstra friskhet den trengte, for viognierviner kjennetegnes av moderat syre og stor fylde. Utmerkede viner å drikke mens de ennå er unge. Fruktigheten går i tropisk retning som aprikos og fersken. Fortant de Frances utgave er svakt krydret hvilket stammer fra delvis fatgjæring og -lagring. Men fatpreget er slett ikke påtagelig.
 
Viognier er et velegnet følge til røkt laks og ørret. Normalt kolliderer fataromaene og de røkte aromaene i laks, men med ukens vin går det utmerket. Ellers passer den til krydrede pastaretter, ikke for sterke asiatiske retter basert på fisk eller lyst kjøtt samt til grillet eller stekt fisk. Husk bare å servere vinen godt avkjølt, rundt 8-9 grader.
Tekst. Aase E. Jacobsen
30.06.99
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Your session has expired. The page has been automatically refreshed to generate a new session.

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her