Mourvèdre grand cru

Bandol er appellasjonen hvor mourvèdre har fått anledning til å briljere lengst.
Aase E. Jacobsen
17 Januar 2006 - 14:19

Det er ikke uten grunn at vinene fra Bandol alltid har hatt en høy stjerne i Provences vinkart. Og den grunnen heter mourvèdre. Til forskjell fra resten av Provence har nemlig mourvèdre fått beholde en dominerende rolle i drueblandingnen, minst 50 prosent i følge loven, og i mange av de beste vinene er den langt høyere. I Bandol får druens iboende animalske karakter komme fullt til uttrykk uten at stilen blir rustikk og uelegant. Tvert imot. Dessuten er klimaet varmt nok til at druen modner perfekt.

De beste vinmarkene ligger i relativt bratte sørvendte skråninger med god ventilasjon fra Middelhavet som ligger noen kilometer unna. Vinstokkene vokser i skrinn leirholdig kalkjord. Selv om det regner mer her enn i Murcia, er leirinnslaget godt å ha siden det holder på fuktigheten i den tørreste delen av vekstperioden. Dessuten bidrar leire til en mer kompakt stil med gode tanniner, og det er altså hemmeligheten bak Bandols priviligerte stilling til Provence-vin å være.

Bandols lagringspotensial er imidlertid ikke veldig langt. De fleste vinene har godt av minst tre års lagring før de nytes. Først og fremst for at tanninene og det karakteristiske bitterpreget skal mykne. Dessuten kommer mourvèdres sekundæraromaer i form av lær eller sågar stall, urter, krydder og runde bærprakt til overflaten.

I øyeblikket er det tre Bandol-viner i fullsortiment på polet, og det må være rekord. Den yngste rent smaksmessig er Domaine Lafran-Veyrolles 2003 (20871) som er en veldig god representant for en ung Bandol rent pedagogisk. Her er mye røde og mørke bær, både bitre og søte (krekling og blåbær) samt vanilje og urter. I smaken sparker den skikkelig fra med god bitterhet og tanniner men den gode saftigheten holder seg på tvers av tanninene og gir en bærpreget finish med et snev av animalskhet. I øyeblikket trenger den en del fedme i maten, gjerne rødt kjøtt eller også lettere vilt med god fet saus. Det kan dessuten lønne seg å dekantere den. Eller legge den i kjelleren de neste ett til to årene. Den vil utvikle seg videre i minst fem år fra nå.

De to andre Bandol'ene er langt modnere. Domaine de l'Olivette 2003 (20073) er sin unge alder til tross nærmest drikkeklar selv om den fint tåler et par år til. Den er imidlertid en veldig deilig og anvendelig matvin i dag. Den myke sødmefylte starten lyver litt siden den har fine tanniner i bakhold. Den er vesentlig mer animalsk og det bør få konsekvenser for matfølget. Nydelig til elg eller reinsdyr med kremet saus.

Den eldste vinen Domaine La Suffrene 2000 (20495) er enda mykere men ennå ikke ferdig. Det modne bærpreget, den gode saftigheten og det lille tanninbittet gir en veldig behagelig munnfølelse. Den må imidlertid ikke ha like mye fedme i maten som de to andre. Fasan på viltsiden eller lam på den tamme passer veldig godt. Dessuten er den på grunn av den modne karakteren velegnet til ost.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her