Mourvèdre grand cru

Bandol er appellasjonen hvor mourvèdre har fått anledning til å briljere lengst.
Aase E. Jacobsen
17 Januar 2006 - 15:19

Det er ikke uten grunn at vinene fra Bandol alltid har hatt en høy stjerne i Provences vinkart. Og den grunnen heter mourvèdre. Til forskjell fra resten av Provence har nemlig mourvèdre fått beholde en dominerende rolle i drueblandingnen, minst 50 prosent i følge loven, og i mange av de beste vinene er den langt høyere. I Bandol får druens iboende animalske karakter komme fullt til uttrykk uten at stilen blir rustikk og uelegant. Tvert imot. Dessuten er klimaet varmt nok til at druen modner perfekt.

De beste vinmarkene ligger i relativt bratte sørvendte skråninger med god ventilasjon fra Middelhavet som ligger noen kilometer unna. Vinstokkene vokser i skrinn leirholdig kalkjord. Selv om det regner mer her enn i Murcia, er leirinnslaget godt å ha siden det holder på fuktigheten i den tørreste delen av vekstperioden. Dessuten bidrar leire til en mer kompakt stil med gode tanniner, og det er altså hemmeligheten bak Bandols priviligerte stilling til Provence-vin å være.

Bandols lagringspotensial er imidlertid ikke veldig langt. De fleste vinene har godt av minst tre års lagring før de nytes. Først og fremst for at tanninene og det karakteristiske bitterpreget skal mykne. Dessuten kommer mourvèdres sekundæraromaer i form av lær eller sågar stall, urter, krydder og runde bærprakt til overflaten.

I øyeblikket er det tre Bandol-viner i fullsortiment på polet, og det må være rekord. Den yngste rent smaksmessig er Domaine Lafran-Veyrolles 2003 (20871) som er en veldig god representant for en ung Bandol rent pedagogisk. Her er mye røde og mørke bær, både bitre og søte (krekling og blåbær) samt vanilje og urter. I smaken sparker den skikkelig fra med god bitterhet og tanniner men den gode saftigheten holder seg på tvers av tanninene og gir en bærpreget finish med et snev av animalskhet. I øyeblikket trenger den en del fedme i maten, gjerne rødt kjøtt eller også lettere vilt med god fet saus. Det kan dessuten lønne seg å dekantere den. Eller legge den i kjelleren de neste ett til to årene. Den vil utvikle seg videre i minst fem år fra nå.

De to andre Bandol'ene er langt modnere. Domaine de l'Olivette 2003 (20073) er sin unge alder til tross nærmest drikkeklar selv om den fint tåler et par år til. Den er imidlertid en veldig deilig og anvendelig matvin i dag. Den myke sødmefylte starten lyver litt siden den har fine tanniner i bakhold. Den er vesentlig mer animalsk og det bør få konsekvenser for matfølget. Nydelig til elg eller reinsdyr med kremet saus.

Den eldste vinen Domaine La Suffrene 2000 (20495) er enda mykere men ennå ikke ferdig. Det modne bærpreget, den gode saftigheten og det lille tanninbittet gir en veldig behagelig munnfølelse. Den må imidlertid ikke ha like mye fedme i maten som de to andre. Fasan på viltsiden eller lam på den tamme passer veldig godt. Dessuten er den på grunn av den modne karakteren velegnet til ost.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her