Mye kjærlighet i en ost

Om du ikke orker å lage en hel kjærlighetsmeny til din utvalgte, kan et ostehjerte være vel så effektivt.

Den nordfranske osten Coeur de Neufchatel skiller seg ut ved sitt hjerteformete utseende, og nær sagt selvsagt skjuler det seg en spesiell historie bak. Legenden vil ha det til at den oppstod under hundreårskrigen som pågikk mellom England og Frankrike i 1337 til 1453. Landsbyen Neufchatel-en-Brays ugifte kvinner ble sjarmert av de engelske soldatene som kontrollerte området, og ga dem små hjerteformete oster. Soldatene ble mentalt forført av disse ostene - noe mer var ikke tillatt i datidens puritanske Frankrike.

Om du klarer å forføre din kjære på alle plan, gir en bit av hjerteosten ingen garanti for. Men når dens fyldige konsistens møter en myk og innsmigrende vin som Ch. les Ormeaux 2003 (32165) , den rimelige La Roche 2004 (20089) eller den modne Brown Brothers Cabernet Sauvignon 2010 (11396) ligger det godt an for suksess.

Coeur de Neufchatel fås kjøpt i velassorterte ostebutikker, og er en av flere former av samme ost, nemlig Neufchatel. Denne kittosten er i slekt med  Brie og Camembert og har en historie som startet 1035. Den offisielle fødselen er imidlertid i 1543. Den fikk sin AOC først i 1969. Kun kumelk fra Bray kan benyttes i ystingen som er tradisjonell. Melka (enten upasteurisert eller pasteurisert) tilsettes løype. Etter ett til halvannet døgn skilles ostemassen fra mysen. Små biter av ferdig ost som bringer med seg den riktige soppfloraen blandes inn. Deretter saltes, knas og presses osten i de ulike formene. Modningen som tar 10-14 dager foregår i kjellere hvor muggsoppen penicillium candidum vokser naturlig. Nå er Neufchatel en myk og glatt ost med bare en anelse av sjampinjong i smaken. Den utvikler seg imidlertid videre på samme måte som sine mer kjente slektninger.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen