Mye rosa for pengene

Disse rosényhetene er det all grunn til å prøve. Skikkelig god vinvaluta byr de også på.
Aase E. Jacobsen
08 Juni 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det finnes nå nærmere tre hundre ulike roséviner å velge mellom på polet. Antallet har økt kraftig bare siden forrige sommersesong, og det ser ut til at etterspørselen holder tritt med tilbudet. Med en gang solvarmen for alvor gjorde seg gjeldende like før påske forsvant de rosa flaskene ut av polhyllene som dugg for sola.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lysten på og fascinasjonen for noe rosa i glasset øker jo nærmere sommeren vi kommer. Og da er det kanskje på tid med litt ny inspirasjon. Jeg har funnet frem til to viner med vidt forskjellig uttrykk, men som har det til felles at de byr på veldig god valuta for pengene.

Til kjøtt
Venosa Terre di Orazio Rose' 2010 (92359) er en fyldig rosé som er en fullgod erstatning for en rødvin. Så er den også laget av druen aglianico som kan gi kraftige og svært lagringsdyktige rødviner. Mest kjent er aglianicoene fra Campania, men også i Basilicata lages det flotte viner av denne druen.

Som rosé gjør den også stor suksess, en av de bestselgende rosévinene på det norske markedet gjenom mange år, Rosaura 2010, er laget nettopp av denne druen. Rosa aglianico kjennetegnes av veldig god frukt og god syre. Når den i tillegg får et visst tanninbitt som i ukens utvalgte, fungerer den også veldig godt som følge til mang en kjøttrett. Den krydrete karakteren bidrar i samme retning, og den henter for øvrig aglianicodruene i Basilicata fra det vulkanske jordsmonnet rundt vulkanen Vulture.

Til grønt og sjømat
Rosé fra Loire er motsatsen på alle måter. Her gir druer som pinot noir og gamay lette, bærsaftige og superfriske roséviner. Paul Buisse Touraine Rosé 2012 (91914) har gamay som hovedingrediens, i tillegg litt cabernet franc, en annen viktig rødvinsdrue i Loire. Den svært så fruktige stilen bakkes opp av god syre som gjør den til en god partner til sommerlige salater, grønnsaksretter og det meste av sjømat. Den er den roséen som gir aller mest for pengene akkurat nå.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak
Dagens rett
Ovnsbakt grønnkålomelett

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak

Dette kan bli din nye favorittoppskrift på omelett. Supersunn og supergod.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her