Nå kan du gjøre kjempekjøp

I sommer anbefaler vi deg å smake noen av de 42 vinene fra Loire Apéritif har testet. Aldri tidligere har vi kunnet vise til så mange meget gode og gode kjøp.

I sommer anbefaler vi deg å smake noen av de 42 vinene fra Loire Apéritif har testet. Aldri tidligere har vi kunnet vise til så mange meget gode og gode kjøp.
 
Loire er et av Frankrikes mest varierte og utstrakte område for vinproduksjon. Over mer enn 600 km produseres det vin i alle farger, fra de friskeste og deiligste hvitviner til søtlige utgaver som påminner om konsentrert honningnektar. Siden Loire er en av verdens nordligste vinregioner, er rødvinene forholdsvis lette og fruktige. Hvitvinene derimot har karakter, i hvert fall den vinen som sendes til Norge. Og det skal vi være glade for. Så rikt utvalg av kvalitetsvin fra Loire som vi har nå, mangler sidestykke i historien, for å være litt pompøs. Av de 42 vinene testet, fikk hele 31 tre stjerner eller mer. Og 18 er gode eller meget gode kjøp.
 
For deg som skal velge vin og ønsker hvitviner som er ukompliserte å kombinere med mat, er det mange godbiter å plukke fra blant vinene vi har testet. For øyeblikket kan vi meske oss med to svært gode årganger, 1995 og 1996, hvilket gjør hvit Loire-vins plass i vinkartet enda mer soleklar.
 
Til skalldyrene bør du vurdere gode muscadeter som til og med har smak av hav. Som Les Mesnils 1995 og Ch. de Rochefort 1995. Produsentene av muscadet (sannsynligvis ikke nevnte to) her ute ved Loire-elvens utløp lider for tiden. Stor overproduksjon av billig og karakterløs muscadet har sendt prisene til bunns, og sist år kom det til heftige sammenstøt mellom underbetalte vinbønder og myndighetene. Årsaken til depresjonen er at britene har vendt muscadet ryggen. For andre nasjoner er dette et positivt for fremtiden fordi produsentene nå er tvunget til å begrense utbyttet til 50 hl/ha, eller sende lagrene av etter hvert ufrisk 93- og 94-muscadet til destillasjon.
 
Vi må ikke glemme de imponerende vinene fra Sancerre og Pouilly-Fumé som går såvel til rike fiskeretter som til lyst kjøtt. Og et par søtlige honninggule viner til ande- og gåseleveren eller endog desserten. Du finner dem alle i oversikten over de beste kjøpene. De enkleste hvite som har fått færre enn tre stjerner, tåler ikke mat, men kan spille rollen som lite krevende aperitiff på en varm dag.
 
De røde Loire-vinene er et lite kapittel hva Loire angår. Det, dessverre, lite representative utvalget vi kan presentere her oppfyller ikke det de fleste leter etter når det er snakk om rødvin. Men de få dagene landet bades i sol og temperaturmåleren truer med å overgå seg selv, er det godt med en lett, fruktig og avkjølt rødvin. Rød sancerre basert på pinot noir og cabernet francbasert vin fra midtre Loire er ikke tilgjengelig for øyeblikket. Det er imidlertid her Loires rødvinsperler er skjult. Mesteparten konsumeres lokalt eller på parisiske restauranter hvor dette er høyeste vinmote.
 
Slik ble testen gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smakere Christer Berens, restaurantsjef hos Le Canard og Remi Madsen, kjellermester på Hotel Continental sammen med Per Kristian Granli, restaurantsjef ved Lysebu Konferansesenter.
 
Apéritifs smakspanel fra venstre: Per Kristian Granli, Christer Berens og Remi Madsen.
 
Testen, som ble gjennomført 5. mai, omfatter alle tilgjengelige listeførte (basis-, test- og bestillingsutvalget samt noen som er til vurdering hos importørene) viner fra Loire, røde og hvite, tørre og søte. Vinene ble smakt i grupper etter appellasjon og i stigende prisrekkefølge. Panelet fikk ingen opplysninger om produktene, utover type, før smaking. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med den enkelte vins identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet *****
God kvalitet ****
Middels kvalitet ***
Under middels kvalitet **
Bør unngås *
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av den enkelte vins kvalitet uten hensyntagen til hva den koster. Vurderingen av hvilke viner som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 
Alle priser er pr 1. mai 1997. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
 
Meget gode kjøp
Comte Lafond Sancerre 1995 Ladoucette kr 202
Quarts de Chaume 1995 Langlois-Château kr 218
Sancerre 1995 Pascal Jolivet kr 140
Sancerre 1995 B. Reverdy kr 142
Pouilly-Fumé Les Logères 1995 Guy Saget kr 144
M de Marionnet 1995 H. Marionnet kr 184
Pouilly-Fumé Chatelain Prestige Chatelain kr 188
Sancerre Cuvée des Caillottes 1995 Jean Max Roger kr 132
Ch. de Rochefort Muscadet sur lie 95 Drouet kr 91
Ch. de Beaulieu 1994 Chauvin kr 107
Sancerre Vieilles Vignes 1994 Fournier Père et Fils kr 114
Les Mesnils 1995 Mucadet de S et M Barré Frères kr 81
 
Gode kjøp
Sancerre Grande Réserve 1995 Henri Bourgeois kr 126
Pouilly-Fumé Cuvée du Troncsec 94 J. Mellot kr 127
Touraine Sauvignon 1995 H. Marionnet kr 101
Ch. du Cleray-Sauvion 1995 Sauvion kr 105
Pouilly-Fumé Chante Alouette 1995 Jean Max Roger kr 99
La Diva 1994 (rød) Donatien-Bahaud kr 84
 
HVITE
 
***** ÷
Comte Lafond Sancerre 1995
Ladoucette
34524 kr 151
Bestillingsutvalget
T. Storm & Sønner
Stor duft av stikkelsbær, solbærblader, mineraler og særlig flint. Rundt, saftig og fyldig anslag, friske, meget behagelige syrer, kjempefin lengde. En vin som fortsatt er litt ung og kan lagres i tre til fem år ennå, men drikker svært godt til delikate og forseggjorte fiskeretter allerede. Et meget godt kjøp.
 
Quarts de Chaume 1995
Langlois-Chateau
6841 kr 218
T. Storm & Sønner
Gylllengul. Flott, fruktig duft av aprikoser, fersken, tørket frukt, honning, vått lær og høy. Fløyelsaktig, søtlig anslag, behagelig sødme og frisk, fin syrlighet. En velbalansert vin med meget god lengde. Passer til hummersalat, ande-, gåse- eller kyllingleverpaté og kan lagres inntil 30 år. Et meget godt kjøp.
 
**** +
Sancerre 1995
5694 kr 140
Pascal Jolivet
Leif H. Strøm
Duft av stikkelsbær, mineraler (flint), epler. Friskt og leskende smaksanslag, elegant fruktighet, fine syrer og balansert ettersmak. Et meget godt kjøp og et like godt følge til skalldyranretninger, krabbesalat og fiskeretter med smaksrik saus. Drikk i løpet av to år.
 
Sancerre 1995
B Reverdy
30050 kr 142
Bestillingsutvalget
Moestue Grape Selections
Stor duft av blomstereng, solbærblader, stikkelsbær og flint. Frisk syrlighet, markant frukt, harmonisk mot duften, meget gode syrer. En flott matvin som kan lagres tre til fem år.. Serveres til skalldyranretninger eller delikate fiskeretter. Et meget godt kjøp.
 
Pouilly-Fumé Les Logères 1995
G Saget
7751 kr 144
Bestillingsutvalget
Peggy Sempler
Meget tiltalende duft av stikkelsbær, blomstereng og sitrus. Deilig saftig anslag, sitrus- og eplepreget fruktighet, god fylde og fin, frisk syre. En harmonisk vin som kan nytes til for eksempel østers. Et meget godt kjøp.
 
M de Marionnet 1995
Domaine de la Charmoise Touraine
7362 kr 184
Bestillingsutvalget
Best Buys Int.
Innsmigrende duft av vårlig blomstereng, stikkelsbær og grønne epler. Frisk grapefrukt i anslaget, elegant smaksnyanser, en rik vin med strålende syrer og god lengde. Den perfekte matvin til forseggjorte fiskeretter eller tilberedninger med lyst kjøtt. Et meget godt kjøp.
 
Pouilly-Fumé Chatelain Prestige 1994
Chatelain
7291 kr 188
Bestillingsutvalget
Wine Tailor
Meget god nese preget av stikkelsbær, sitrus, høy og flint. Frisk syrlighet i anslaget, god frukt, harmonisk mot duften, veldig bra syrer og lengde. En flott følge til retter som forseggjorte fiskeretter, røkt laks eller kreps naturell. Et meget godt kjøp.
 
****
Sancerre Cuvée des Caillottes 1995
Jean Max Roger
7361 kr 132
Bestillingsutvalget
Best Buys Int.
Lett, ren duft av stikkelsbær, gress og grønne epler. Frisk, fruktig anslag med god bærkarakter og mineraskhet, flotte syrer. Sitter godt og lenge. Går utmerket til skalldyranretninger, krabbesalat og gravet laks. Et meget godt kjøp.
 
**** ÷
Ch. de Rochefort 1995
Drouet Muscadet sur lie
7557 kr 91
Bestillingsutvalget
Fruktig, fyldig og mineralsk (våt stein og røyk) duft. Frisk frukt i anslaget, en viss fedme, mineraler og friske syrer. Nytes til blåskjell og andre skalldyr. Prøv den til makrell. Et meget godt kjøp.
 
Ch. de Beaulieu 1994
Chauvin Côteaux du Layon
5716 kr 107
Gyllengul farge. Vått lær og andre søte aromaer (bær/frukt) i duften som er behagelig og nesten innsmigrende., Deilig anslag, flott sødme og syre, sitter lenge. En forfriskende halvsøt vin som går veldig godt til ande-, gåse- eller kyllinglevermousse. Et meget godt kjøp.
 
Sancerre Vieilles Vignes 1994
Fournier Père et Fils
kr 114
Spesialimport-Palmer & Co
Fruktig og mineralsk (hav/stein) duft. Frisk, fin fruktighet, distinkte syrer. En balansert vin med fin tørrhet i finishen, til retter av gravet/marinert laks eller frityrstekt fisk. Et meget godt kjøp.
 
Sancerre Grande Réserve 1995
Henri Bourgeois
743 kr 126
Fin, fruktig duft av stikkelsbær, epler, sitrus, mineraler og blomster. Frisk smak, masse frukt, men likevel ganske elegant, fin fylde og syre. Passer nær sagt de fleste fiskeretter, både marinerte, røkte, kokte og stekte. Et godt kjøp.
 
Pouilly-Fumé Cuvée du Troncsec 1994
J. Mellot
7061 kr 127
Bestillingsutvalget
Brand Partners
Frisk, fin stikkelsbær- og flintduft. Godt fruktig anslag, bra syrer, god balanse, lang syrlig ettersmak. Passer til røkt og marinert ørret eller annen fet fisk. Et godt kjøp.
 
Pouilly-Fumé la Grande Cuvée 1992
Pascal Jolivet
6340 kr 206
Leif H. Strøm
Delikat fruktig duft avstikkelsbær, høy og mineraler (flint). Fruktig anslag, solbær og epler, samt sitrus i smaken. Fine syrer, myk og mineralsk ettersmak. Passer godt til skalldyranretning. Verd prisen, men vi ser frem til å smake den i en av de bedre årgangene senere på nittitallet.
 
*** +
Les Mesnils 1995
746 kr 81
Barré Frères Muscadet de Sèvre et Maine
Frisk duft av grønne og gule epler med innslag av havbris. Friskt og distinkt anslag. Balanserte syrer. Lett vin med snert som passer til blåskjell eller enkle skalldyranretninger. Et meget godt kjøp.
 
Domaine de la Charmoise Touraine Sauvignon 1995
H. Marionnet
7359 kr 101
Bestillingsutvalget
Duft av høy, stikkelsbær og epler. Grønn, frisk frukt, saftig stil og gode syrer. Men litt enkel. Likevel et godt kjøp. Drikkes til salater eller enkle retter med majonessaus.
 
Ch. du Cleray-Sauvion 1995
Sauvion Muscadet sur lie
7814 kr 105
Bestillingsutvalget
Jami Marketing & Trading
Fruktig duft i retning av gule epler, høy og blomster. Frisk, fruktig anslag, grapefruktlignende syrer som er litt for harde og stramme, derfor blir vinen litt forknytt mot slutten. Den bør drikkes til retter som fet fisk (makrell), skalldyr- eller fiskeretter med kremsaus. Et godt kjøp.
 
Pouilly-Fumé Chante Alouette 1995
J. M. Roger
kr 99,98
Bestillingsutvalget
Best Buys Int.
Stikkelsbær, mineraler, gress og gule epler i duften. Saftig frukt i anslaget. Bra syrer. Frisk, fin ettersmak, men mangler litt fylde i slutten til å havne på topp. Likevel et godt kjøp som drikkes til røkt laks.
 
Ménétou-Salon Petit Clos 1996
J. M. Roger
7360 kr 122
Bestillingsutvalget
Best Buys Int.
Fruktig nese med innslag av flint, våt stein og stikkelsbær. Saftig anslag med gode syrer, harmonisk mot duften. Behagelig vin som passer til gravet/marinert ørret, enklere fiskeretter med saus, fritystekt fisk eller grønnsaker. Vel verd prisen.
 
Sancerre Vieilles Vignes 1995
G Saget
7745 kr 144
Bestillingsutvalget
Peggy Sempler
Stor mineralskhet (flint) samt grønne epler i duften. Solbær/stikkelsbær i anslaget, fin fylde og friske syrer. På minussiden: Noe endimensjonal. Serveres til skalldyranretning. Verd prisen.
 
Clos du Roy 1995
Pascal Jolivet Sancerre
6276 kr 151
Leif H. Strøm
Stor, fruktig duft av solbær, epler, sitrus og melon. Kanskje litt utypisk sancerre. Fedme og frukt i anslaget, mineralsk, kraftig smak, men noe ufrisk i ettersmaken. Server vinen til fiskeretter med kraftige, men ikke for fete sauser. Verd prisen.
 
Sancerre La Poussie 1994
Cordier
7603 kr 168
Bestillingsutvalget
Stenberg & Blom
Blomster (fioler) og høy, honning og stikkelsbær i nesen. Kraftig anslag, distinkt grapefrukt, syrene sitter godt, snerper litt for mye. En allround fiskevin. Knapt verd prisen.
 
Baron de L 1992
Ch. du Nozet Ladoucette Pouilly-Fumé
2880 kr 279
T. Storm & Sønner
Noe stram frukt i nesen, litt grønn og mineralsk. Grønn saftighet, middels fylde, kunne hatt mer markante syrer, relativt god lengde. Drikkes tilfiskretter eller retter med lyst kjøtt (ikke for fet saus). Knapt verd prisen. Vi hilser baronen hjertelig velkommen i 1995-utgaven.
 
Clos de la Coulée de Serrant 1992
N. Joly Savennières
3627 kr 237 (V)
Flaaten AS
Svært egenartet, kompleks og intens duft av søtlig, frisk frukt (fersken, litchi og aprikos), våt ull og honning. Rundt anslag, fin søt fruktighet med lett oksidert preg à la sherry i ettersmaken. Veldig knytte syrer. En meget spesiell vin (ikke for nybegynnere) som du bør vite noe om for å verdsette den fullt ut. Blant annet at den er laget av biodynamisk dyrkede druer, at den verken er klaret, kaldstabilisert eller filtrert. Og har en holdbarhet på visstnok flere tiår. Knapt verd prisen. Den bør være mer interessant i en annen og senere årgang. Nytes til smaksrike retter gjerne hvor fisk kombineres med lyst kjøtt, eller omvendt.
 
***
L''Ecailler Muscadet 1995
Sauvion Muscadet
7813 kr 78
Bestillingsutvalget
Jami Marketing & Trading
Aromatisk duft preget av høy og grønn frukt. Mild og rund i anslaget, smaksrik men med litt harde syrer utover smakskurven. Serveres til blåskjell eller makrell. Et godt kjøp.
 
Sancerre 1995
Fournier Père et Fils
kr 111
Spesialimport-Palmer & Co
Frisk duft av epler, solbærblader og stikkelsbær, innslag av mineraler og gress. Frisk, fruktig og med bra syrer. Mangler litt fylde til å kunne ta mat, men fin som aperitiffvin. Verd prisen.
 
Sancerre la Chatellenie 1994
J. Mellot
7062 kr 120
Bestillingsutvalget
Brand Partners
Duft av grønne epler med innslag av mandel og stikkelsbær. Bra fruktighet, syrer som sitter godt, men likevel litt enkel. Serveres til gravet ørret. Knapt verd prisen.
 
Sancerre les Fondettes 1995
Sauvion
7815 kr 133
Bestillingsutvalget
Jami Marketing & Trading
Svært mineralsk duft (flint og våt stein) med innslag av gress og gule/grønne epler. Smaken er som duften. Syrene er veldig unge og harde. Dette er en vin for dem som liker en svært mineralsk vin, noe som krever litt trening. Prøv den til fiskeretter med smørsaus. Knapt verd prisen.
 
Sancerre Cuvée Prestige La Chatelaine 1995
J. Mellot
10430 (VSD) kr 147,77
Brand Partners
Grønne epler, stikkelsbær og mineraler i duften. Fruktig anslag og bra fylde. Men mister litt grepet og blir lett vandig. Det samme med syrene. Kan imidlertid gå til enkle fiskeretter uten for fet saus. Knapt verd prisen.
 
*** ÷
Touraine Sauvignon 1996
Vignerons de Oisly et Thésé
kr 85
Bestillingsutvalget
Palmer & Co
Fersken- og tuttifruttiduft. Dropspreget fruktighet, friske syrer, enkel med grapefrukt i ettersmaken. Verd prisen.
 
Vouvray Roche Fleurie 1996
Bougrier
2582 kr 82
Bestillingsutvalget
Stor friskhet i duften med mye mineraler, tang og hav. Det samme i anslaget, bra frukt og syrer. En veldig spesiell vin som passer på bryggekanten eller i naustet hvor aromaene er i sitt rette element. Verd prisen.
 
Vouvray Domaine du Viking
6433 kr 118
Gauthier-Lhomme
Gyldengul farge. Høy og søte aromaer i duften. Rundt og litt slapt anslag, men vokser mot markante sitruslignende syrer i avslutningen. Knapt verd prisen.
 
Pouilly-Fumé La Moynérie 1994
M. Redde
7124 kr 153
Bestillingsutvalget
VinCompagniet
Høy, bladverk, flint og grapefrukt i duften. Fruktig, fin syrlighet, men litt endimensjonal. For dyr.
 
** +
Charmille Chardonnay 1995
Philippe de Charmille VdP du Jardin de la France
6426 kr 68
Grønn frukt i nesen. Lett, enkel med noe frukt, endimensjonal.
 
**
Cheverny 1996
Vignerons de Oisly et Thésé
kr 81
Spesialimport-Palmer & Co
Gress og solbærdrops i duften. Lett fruktpreg, enkel.
 
** ÷
Muscadet de Sèvre et Maine 1995
Fevrie
7752 kr 110
Bestillingsutvalget
Peggy Sempler
Lett duft av gule epler og en smule mineraler. Enkel frukt i anslaget, noe slapp med mineralsk fedme, virker ikke frisk nok og mangler snert i smaken.
 
RØDE
 
*** +
La Diva 1994
Donatien Bahaud
7236 kr 84
Bestillingsutvalget
VinCompagniet
Mørk rød, ung farege. Solbær og søte bæraromaer. Snev av animalskhet i duften. Samme i smaken, god fruktighet, enkel fylde. Nytes ved 15 grader til lyst kjøtt, både kalde og varme utgaver. Kan godt serveres til koldtbord. Et godt kjøp.
 
*** ÷
Gamay Touraine 1996
Vignerons de Oisly et Thésé
kr 78,71
Spesialimport-Palmer & Co
Klar, ung rød farge. Fruktige bæraromaer (bringebær). Lett, saftig stil og noe tanniner. Server ved 15 grader til for eksempel østers! Eller sommerlige retter med hvit eller rød fisk eller lyst kjøtt. Verd prisen.
 
Anjou 1995
Laforet
7672 kr 112
Bestillingsutvalget
Druepreget duft med snev av jordsmonn og grønt gress. Røde bær i anslaget, lett saftighet, bløt stil med noe tanniner. Server ved 15 grader. For dyr.
 
** +
Charmille Gamay 1995
Philippe Charmille VdP du Jardin de la France
kr 65
Lys, klar, ung rød. Fruktig duft av røde bær. Lett fruktighet, svak fruktbitterhet, meget enkel. Server ved 15 grader.
 
Domaine de la Charmoise Touraine Gamay 1995
H. Marionnet Touraine
7348 kr 101
Bestillingsutvalget
Best Buys Int.
Ung, klar rød. Syntetisk frukt i nesen. Tilsvarende i smaken. En enkel vin. Server ved 15 grader.
 
*** +
Blindpassasjeren
En flaske musserende snek seg inn blant de hvite:
Veuve Amiot Brut
Saumur
914 kr 97
Brød, søt mandel, mineraler og epler i duften. Godt anslag, men for mye mousse (for øvrig riktig størrelse på boblene), ellers fin frukt. Godt kjøp.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen