NĂ„ med mel i skjegget

De populÊre kokkene i Hairy Bikers, blir nÄ bakere. De legger ut pÄ veien for Ä utforske vÄr tidlÞse kjÊrlighet til brÞd, kaker, bakverk og paier, pÄ sin egen uforlignelige, "lovlÞse" mÄte.
Redaksjonen
08 Juni 2010 - 16:46

Seilende pÄ bÞlgen av popularitet, hopper det to hÄrete bakerne Dave Myers og Simon King, pÄ motorsyklene sine for Ä finne det aller beste - fra gourmetbrÞdbakere, paibakere og dem som skaper utsmykningene til bryllupskaker, til vanlige folk som er opptatt av de uendelig mange variantene av bakervarer som finnes.

Utforsker eget land
Hver episode er en oppdagelsesferd, med oppskrifter og smaksprÞver, mÞter med eksperter og hÄndverkere, vakre steder og fantastisk landskap, alt satt inn i deres historiske og sosiale kontekst.

- Dette er vÄr fÞrste serie hvor vi utforsker Storbritannia, inspirert av suksessen vi opplevde med vinterspesialen vÄr. Men, i stedet for tusenmil-turen pÄ motorsyklene vÄre, som vi vanligvis legger ut pÄ, har vi gjort denne turen til en fri og "lovlÞs" reise gjennom et omfattende emne, hvor vi aldri mister av syne vÄr kjÊrlighet til maten, landskapet, og mest av alt folket, forteller Dave.

- Se for deg Hairy Bikers nedstĂžvet av mel, og du har hendene dine i deigblandingen; The Hairy Bakers, legger Si til.

The Hairy Bakers sendes fire onsdager pÄ BBC Lifestyle kl 19.05
(Unntatt onsdag 16. juni).

I fÞrste episode som sendes onsdag 9. juni, er det britenes "afternoon tea" som er tema. NÄr det gjelder ettermiddagste, er det ingenting britene liker bedre enn en sÞt godbit ved siden av. SÄ, pÄ vei til berÞmte Henley Royal Regatta, fyller Hairy Bikers-gutta kurvene med kaker og sÞtsaker som de samler inn pÄ veien.

Hvorfor er britene sÄ glade i sÞtsaker? I sin sÞken etter Ä finne svaret, stopper gutta pÄ et flott hotell for Ä studere historien og konvensjonene rundt te. For fÞrste gang blir de tvunget til Ä ta pÄ seg dress. De lager "Bakewell Tart" i Bakewellpudding-butikken, fÞr de reiser tilbake i tid pÄ et par uvurderlige Brough Superior-sykler, av den modellen som Lawrence of Arabia mÞtte sin skjebne pÄ.

Les mer om britenes telidenskap

PÄ den historiske herregÄrden Chatsworth House, baker gutta scones med havre, lÞnnesirup, valnÞtter og kjernemelk. PÄ jakt etter hint og tips om hvordan man lager den perfekte Victoria sandwichen, besÞker de Women's Institute og lager sin egen versjon - men vil det tilfredsstille dommernes kriterier?

Til slutt, med kurvene fulle av godbiter, kommer gutta til Henley og lager seige, elegante kjeks med sure kirsebĂŠr, hasselnĂžtter, mandler og sjokoladebiter. De serverer ettermiddagste til roerne fra Tees Roing Club, fĂžr de selv finner veien til vannet i all sin prakt.

Dette er The Hairy Bikers/Bakers
 
Dave Myers
Dave Myers er fÞdt og oppvokst i Nord-England. Hans allsidige ferdigheter har tatt ham til noen uvanlige steder. Han har jobbet i et stÄlverk for Ä finansiere mastergraden sin i kunstfag, fÞr han begynte i BBC som en make-up artist. Han har ogsÄ jobbet pÄ flere spillefilmer og TV-serier, blant annet BBC sin versjon av Fay Weldons "The Lives and Loves of a She Devil", og BBCs aktuelle spiondramaserie "Spooks".
 
Karrieren hans har tatt ham fra Hollywood til den afrikanske Þrkenen, og han ogsÄ har reist mye utenom jobben. Dave bor for tiden pÄ Roa Island, i Morecambe Bay.
 
Si King
Simon King er en stor, blond, skjeggete syklist fra Newcastle. Der bor han sammen med sin partner og tre barn. Hans smittende latter og vennlige sjarm har gitt han mye i mange Är. Han har jobbet som assistentregissÞr og location manager for film og TV, blant annet pÄ Harry Potter-filmene.
 
Men det er hans lidenskap for mat - som hans far fra tidlig alder av oppmuntret han til Ä fatte interesse for ved at han tok med eksotiske ingredienser fra sine reiser med Royal Navy - som virkelig betyr alt for Simon. Heldigvis mÄler hans entusiasme seg med barnas entusiasme, som er mer enn villige til Ä prÞve ut nye typer mat.

Hairy Bakers' LĂžnnesirupscones

Hairy Bakers' LĂžnnesirupscones

FremgangsmÄte

  1. Rykende fersk fra den aktuelle tv-serien "The Hairy Bakers" som sendes pÄ BBC Lifestyle, fÄr du her oppskriften pÄ Dave Myers og Simon King sine grove lÞnnesirupscones, med valnÞtter og kjernemelk.
  2. Bland sammen melet, havregrynet, det sammalte melet og sukkeret. Tilsett bakepulver og salt. Kna inn smĂžret i biter til deigen blir "klumpete". Vend inn valnĂžttene.
  3. Bland kjernemelken med lĂžnnesirupen. RĂžr blandingen inn i de tĂžrre varene til den setter seg til en deig.
  4. Ha litt mel pÄ arbeidsbenken og klem ut deigen til den er ca 3 cm tykk. Del deigen i passende sconesbiter med en deigkutter, eller pepperkakeform.
  5. Sett sconesene pĂ„ et smurt stekebrett. Stek dem i en varm ovn pĂ„ 200 grader, i ca 10 minutter.
  6. Disse scones blir hĂžye og luftige og smaker fantastisk med dryppende smĂžr og lemon curd (sitronkrem) mens de fortsatt er varme.

Tips: Selvhevende mel er ikke vanlig i Norge, men du lager det lett ved Ă„ tilsette 3 ts bakepulver og en god klype salt til 300 g hvetemel.

Siden kjernemelk (biprodukt av smÞrkjerning) ikke er et kommersielt produkt i Norge, kan du bruke skummet kulturmelk for Ä oppnÄ samme syrlighet.

Overrask med spennende rundstykker

Eller prÞv en av disse oppskriftene pÄ mer klassiske rundstykker

 Vi har flere fristende oppskrifter pĂ„ scones

Her fÄr du svÊrt sÄ praktiske kokketips

Her kan du sĂžke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved Ă„ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent pÄ Apéritifs Mat & vinklubb og oppnÄ store fordeler samtidig

FĂ„ dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av The Hairy Bakes, BBC Lifestyle (2010).

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De lekreste bobler finnes pÄ 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes pÄ 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nĂ„, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne er suksessen sikret for Ärets siste mÄltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for Ärets siste mÄltid

PÄ plass pÄ 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sÄgar i magnum, ogsÄ den til svÊrt god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rÞdvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rÞdvin til torsken 

For nÄr torsken kommer med rÞdvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rÞdvin. Men ikke hvilken som helst rÞdvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

SĂ„ enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

SĂ„ enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten stÄr ikke uventet en mester som ogsÄ har produsert en av tidenes aller beste kokebÞker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
De lekreste bobler finnes pÄ 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes pÄ 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nĂ„, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Med denne er suksessen sikret for Ärets siste mÄltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for Ärets siste mÄltid

PÄ plass pÄ 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sÄgar i magnum, ogsÄ den til svÊrt god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

KjÞr denne gavepakken til julekosen - den er pÄ 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

KjÞr denne gavepakken til julekosen - den er pÄ 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Kupp pÄ «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp pÄ «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette pÄ julebordet, blir du faktisk glad for Ä gÄ for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere nÄr det er and pÄ menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rÞdvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rÞdvin til torsken 

For nÄr torsken kommer med rÞdvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rÞdvin. Men ikke hvilken som helst rÞdvin. 

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her