Ingrids pepperkakeoppskrift til figurer og hus
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Tips: Pepperkakedeigen bør ligge kaldt et døgn før den bakes ut.
Bland halvparten av melet med krydderet og rør dette inn i væsken. Rør natron ut i vannet og bland det i deigen.
Elt så i resten av melet til deigen blir jevn og smidig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til denne jobben.
Dekk deigen med plast og la den hvile kaldt i ca. 1 døgn.
Deigen kjevles ut til den er ca. 3 mm tykk. Legg den kjevlede deigen på bakepapir og skjær ut vegger, tak og pipe etter kartongen, med en kniv som er dyppet i mel. Husk hull for dør og vinduer.
Legg bakepapiet med husdelene over på en bakeplate. Stek delene i forvarmet ovn ved 160 grader i ca 10 minutter. Legg de over på kakerist til avkjøling.
Restene av deigen er fin å lage figurer av som kan henges opp til pynt. Pynting av delene kan skje før eller etter sammensettingen.
Gode tips og maler for pepperkakehus
Dypp de enkelte delene av huset i det karamelliserte sukkeret og sett dem nøyaktig sammen.
Hvis kantene på delene ikke er helt rette, kan man bruke et fint rivjern og rette dem forsiktig opp.
Tips: Du kan også lime sammen huset med melisglasur. Mange synes det er enklere og det er i hvert fall mindre farlig.
Flere oppskrifter på pepperkaker
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Slik lager du perfekte pepperkakehus
Hjemmelaget konfekt og supre julegodter
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter
Foto: Ragge Strand