Ingrids pepperkakeoppskrift til figurer og hus
Foto: Ragge Strand

Ingrids pepperkakeoppskrift til figurer og hus

Med denne oppskriften kan du lage alle mulige pepperkakefigurer og bygninger - bare fantasien setter grenser.

Fremgangsmåte

  1. Tips: Pepperkakedeigen bør ligge kaldt et døgn før den bakes ut.
  2. Dag 1:
  3. Varm smør, sirup og sukker til det blir flytende. Det må ikke koke. Tilsett melken og rør godt.
  4.  
  5. Bland halvparten av melet med krydderet og rør dette inn i væsken. Rør natron ut i vannet og bland det i deigen.
  6. Elt så i resten av melet til deigen blir jevn og smidig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til denne jobben.
  7. Dekk deigen med plast og la den hvile kaldt i ca. 1 døgn.
  8. Dag 2:
  9. Mønsteret til huset bør lages i kartong i den størrelsen man ønsker, bruk en mal .
  10. Deigen kjevles ut til den er ca. 3 mm tykk. Legg den kjevlede deigen på bakepapir og skjær ut vegger, tak og pipe etter kartongen, med en kniv som er dyppet i mel. Husk hull for dør og vinduer.
  11. Legg bakepapiet med husdelene over på en bakeplate. Stek delene i forvarmet ovn ved 160 grader i ca 10 minutter. Legg de over på kakerist til avkjøling.
  12. Restene av deigen er fin å lage figurer av som kan henges opp til pynt. Pynting av delene kan skje før eller etter sammensettingen.
  13. Sammensettingen av huset:
  14. Smelt sukkeret i en stor stekepanne over middels høy varme slik at det blir lysebrunt (karamellisering). OBS! Veldig varmt!
  15. Dypp de enkelte delene av huset i det karamelliserte sukkeret og sett dem nøyaktig sammen.
  16. Hvis kantene på delene ikke er helt rette, kan man bruke et fint rivjern og rette dem forsiktig opp.
  17. Tips: Du kan også lime sammen huset med melisglasur. Mange synes det er enklere og det er i hvert fall mindre farlig.
Pyntingen av delene:
Bland sammen ingrediensene til melisglasuren for hånd eller med en mikser. Hell glasuren i en sprøytepose eller lag et kremerhus av matpapir.
Pynt delene etter eget ønske.
 

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du kjøttkaker som er bedre enn «mors»
Dagens rett
Kjøttkaker med brun saus kålstuing eller ertestuing

Slik lager du kjøttkaker som er bedre enn «mors»

I dag slår vi til med en skikkelig klassiker, nærmere bestemt kjøttkaker med brun saus og ertestuing eller kålstuing til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her