Naturlig lekkert

Disse vinene er eksemplariske representanter for den voksende skaren av naturviner.
Aase E. Jacobsen
13 Januar 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Robinot L' Adige Regard du Loir 2009 (53255) og Jean-Pierre Robinot Concerto d'Oniss 2009 (51282) er dessuten veldig interessante versjoner av druen pineau d'aunis som i dag er mindre kjent, men som var svært ettertraktet i middelalderen. Den gir viner som kjennetegnes av stor flott bærfrukt, veldig god syre, et fint tanninbitt og et godt potensial - om de er godt laget.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Flott bærkarakter
Concerto d'Oniss er svært delikat, nærmest transparent, men ytterst lekker til retter med fisk eller lyst kjøtt. Regard du Loir er fyldigere og har mer av alt, også noe mer alkohol, men de 13 prosentene er svært godt integrert. Den tåler derfor mye mer rikhet i maten.

På spesialpolet i Vika finnes også en noe mer moden utgave, L'Ange Vin Nocturne 2005 til kroner 349,90 (89 p). Den er mye mer jordsmonns- og mineralpreget og med tøffere tanninbitt. En tanke mer rustikk, men med klare naturvintoner, og som trenger ganske mye luft for å åpne seg. Etter noen timers lufting blir den mer elegant og den delikate bærkarakteren blir mer fremtredende på bekostning av det rustikke jordsmonnspreget.

Kule bobler
Produsenten Jean-Pierre Robinot holder til i Loire, nærmere bestemt innen Jasnières-appellasjonen som ligger midt i triangelet Angers, Tours og Le Mans. Her har han parseller med pinot d'aunis-vinstokker som er 120 år gamle. Jasnières AOC gjelder imidlertid kun for hvitvin av druen chenin blanc, og Robinot dyrker også denne. Blant annet til en av de kuleste (lett) musserende vinene på markedet, Fêtembulles l'Adige Vin 2010 (52369), og som nå også finnes i halvflaske - Fêtembulles l'Adige Vin 2009 (90787).

For utypiske
Det er imidlertid ikke dette forholdet alene som gjør at de fleste av hans viner betegnes med vin de table. Derimot at de får gjære til de er ferdige, uten innblanding fra Robinot. Det er for lenge for INAO (AOC-myndighetene) som alltid godkjenner viner allerede i februar etter innhøstningen. Men med et økende antall naturvinprodusenter i området har INAO åpnet opp for godkjenning på et senere tidspunkt. Likevel anses Robinots viner for å være for utypiske til å kvalifisere for AOC. Men vinbyråkrati er helt uinteressant så lenge vinene smaker godt og har karakter.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her