Naturlig lekkert

Disse vinene er eksemplariske representanter for den voksende skaren av naturviner.
Aase E. Jacobsen
13 Januar 2011 - 02:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Robinot L' Adige Regard du Loir 2009 (53255) og Jean-Pierre Robinot Concerto d'Oniss 2009 (51282) er dessuten veldig interessante versjoner av druen pineau d'aunis som i dag er mindre kjent, men som var svært ettertraktet i middelalderen. Den gir viner som kjennetegnes av stor flott bærfrukt, veldig god syre, et fint tanninbitt og et godt potensial - om de er godt laget.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Flott bærkarakter
Concerto d'Oniss er svært delikat, nærmest transparent, men ytterst lekker til retter med fisk eller lyst kjøtt. Regard du Loir er fyldigere og har mer av alt, også noe mer alkohol, men de 13 prosentene er svært godt integrert. Den tåler derfor mye mer rikhet i maten.

På spesialpolet i Vika finnes også en noe mer moden utgave, L'Ange Vin Nocturne 2005 til kroner 349,90 (89 p). Den er mye mer jordsmonns- og mineralpreget og med tøffere tanninbitt. En tanke mer rustikk, men med klare naturvintoner, og som trenger ganske mye luft for å åpne seg. Etter noen timers lufting blir den mer elegant og den delikate bærkarakteren blir mer fremtredende på bekostning av det rustikke jordsmonnspreget.

Kule bobler
Produsenten Jean-Pierre Robinot holder til i Loire, nærmere bestemt innen Jasnières-appellasjonen som ligger midt i triangelet Angers, Tours og Le Mans. Her har han parseller med pinot d'aunis-vinstokker som er 120 år gamle. Jasnières AOC gjelder imidlertid kun for hvitvin av druen chenin blanc, og Robinot dyrker også denne. Blant annet til en av de kuleste (lett) musserende vinene på markedet, Fêtembulles l'Adige Vin 2010 (52369), og som nå også finnes i halvflaske - Fêtembulles l'Adige Vin 2009 (90787).

For utypiske
Det er imidlertid ikke dette forholdet alene som gjør at de fleste av hans viner betegnes med vin de table. Derimot at de får gjære til de er ferdige, uten innblanding fra Robinot. Det er for lenge for INAO (AOC-myndighetene) som alltid godkjenner viner allerede i februar etter innhøstningen. Men med et økende antall naturvinprodusenter i området har INAO åpnet opp for godkjenning på et senere tidspunkt. Likevel anses Robinots viner for å være for utypiske til å kvalifisere for AOC. Men vinbyråkrati er helt uinteressant så lenge vinene smaker godt og har karakter.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her