Ukens drink

Scofflaw

Navnet er merkelig, men smaken er umiskjennelig klassisk

Navnet er merkelig, men smaken er umiskjennelig klassisk

Og for at den skal passe inn i januar måneds behov for lavere alkoholtrykk, er den mikset slik bartendere gjorde det for hundre år siden.
07 Januar 2022 - 12:00

Scofflaw er en som "håner loven", og peker på de som med glede brøt loven for å få seg en drink under forbudstiden. Hvem hadde ikke gjort det, også i dag? For riktignok har det ikke vært alkoholforbud de siste to årene, men for mange har det opplevdes slik.

Mulighetene for å nyte velgjorte cocktails har vært svært begrenset, og mange er sikkert drittlei sine egne mer eller mindre vellykkede forsøk. Og helt sikkert forsynt med spritz, mojito og pornstar som har vært pandemiens mest populære drinkoppskrifter.  

I motsetning til under brennevinsforbudet som varte fram til 1927 i Norge, kan vi i dag lage drinker hjemme av de ypperste råvarer fra hele verden. Scofflaw er en herlig kombinasjon av fransk vermut og amerikansk whiskey, frisket opp med sitronsaft og toppet med grenadinsødme. Appelsinbitters gir det lille kicket som løfter en slik cocktail til nye høyder. 

Grenadin kan du faktisk lage selv med godt resultat

I dag lages denne drinken med dobbelt så mye whiskey som vermut, men 50/50 er slik den ble laget i1924 på Harry's New York Bar i Paris som en "hyllest" til dem som brøt forbudet. 

Det var ingen forbudstid i Frankrike, og heller ikke i England. Harry Craddock som var sjefsbartender på The Savoy American Bar i London, samlet denne og en rekke andre nå legendariske oppskrifter i sin like legendariske drinkbok The Savoy Cocktail Book som kom ut i 1930.

Her kan du lese historien om denne baren 

Noilly-Prat er den franske vermuten som er brukt i oppskriften. Den har vært gjennom en "modernisering" ved at den er blitt litt tørrere, i tråd med at smaken til både forbrukere og bartendere har forandret seg. Det oksidative preget er dessuten litt mer dempet.

Les mer om hvordan den opprinnelig ble laget

En flaske Noilly-Prat i barskapet kommer ikke til å støve ned, for den har mange bruksområder. 

Se våre drinkoppskrifter med Noilly-Prat

Men ikke bare i drinker. Sjekk ut disse matoppskriftene med vermuten

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her