Nesten portvin

En vin med en fylde som en årgangsportvin bare at den er tørr, det er et av kjennetegnene på ukens vin. Så er det da også en av de dyktigste portvinsmakerne som eier signaturen. Den gir varme til så vel kropp som sjel og er det perfekte følge til kraftig
Aase E. Jacobsen
28 Februar 2001 - 20:56

Redoma 1996 (varenr. 33178, bestillingsutvalg) er med en pris på kroner 189,60 i periferien av hva de fleste anser som en akseptabel pris for en vin. Men når du virkelig skal koste på deg noe, og du liker smakskraftige og konsentrerte viner som henger langs glassets innside, er dette vinen for deg. Mørk og ugjennomtrengelig væske med intense aromaer av mørke, søte bær, krydder og lær, tydelige men likevel beherskete tanniner, og en ettersmak som varer og varer.

Produsent er Niepoort, et av de aller minste og et av de aller beste portvinshusene. I dag ledes bedriften av Dirk og faren, henholdsvis femte og fjerde generasjon, men det var Dirk som sørget for at Niepoort begynte å arbeide også med tørre bordviner med utgangspunkt i de samme druene som for portvin.

For Redoma er det snakk om Tinta Amarela, Touriga Francesa og Tinta Roriz. Druene kommer fra vinmarker med mer enn 55 år gamle vinstokker. Vinstokkene som vokser på familiens egne eiendom Quinta do Caril i Douro-dalen gir ekstremt lavt utbytte, kun 15 - 18 hl/ha, så Redoma er en typisk boutiquevin. Første årgang var 1991 og siden den gang har suksessen vært et faktum. Og nordmenn bør prise seg lykkelige for å kunne få tilgang til en såpass sjelden vin, og det til en pris som dessuten er lavere enn hva amerikanerne må ut med.

Selv om 1996 ikke er et år for vintage port, er Redoma likevel en aktuell lagringskandidat. Erfaringene med moderne tørre Douro-viners lagringspotensial er ikke lange, men tilsvarende viner fra 40-tallet smaker fortsatt himmelsk, så det er ingen grunn til å betvile Redomas potensial. Fordelen med ”lettere” år som 1996 er at vinene blir mer egnet til mat.

Når Redoma i løpet av året kommer i 1997-versjon, må det bli en smaksbombe av dimensjoner, for det året danner sammen med 1994 superduoen fra 90-tallet. Årgangsportvinene fra disse årene er legendariske, men like fullt tilgjengelige, i alle fall Niepoorts fra 1997. Prisen er overhodet ikke avskrekkende, heller tvert i mot, kroner 354,80 (varenr. 32778, bestillingsutvalg), for en vin som har et svært langt liv foran seg. Men drikk den ikke i dag, det er helt bortkastet, for så ung årgangsportvin er ikke i nærheten av å vise hva den er god for ennå. Men om en ti års tid derimot.

Niepoort er også kjent for sine vellagrete portviner av typen colheita som betyr portvin fra en enkelt årgang men som har ligget på fat i minst 7 år. Vintage portvin har bare to års fatlagring bak seg før den tappes i flasken. Forskjellen i stil er derfor stor. Ikke mindre er Niepoorts Colheita 1979 (varenr. 13658, bestillingsutvalg, kr 418,50) en stor vin. Kompleks i så vel duft som smak og stor nytelse i hver dråpe.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik steker du nudler med kylling - pad thai
Dagens rett

Slik steker du nudler med kylling - pad thai

Nudler blir ekstra gode når de stekes med kylling som i Thailand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her