Nordisk mesterskap for vinkelnere

At Juha Lihtonen fra Finland er Nordens dyktigste sommelier ble ettertrykkelig stadfestet under mesterskapet i Oslo Spektrum den 24. august. Han vant hårfint foran fjorårets toer, svenske Bjørnstierne Antonsson.
Aase E. Jacobsen
24 August 2003 - 22:55

Det sjette nordiske mesterskap for sommelierer satte en finne på tronen. Juha Lihtonen seiret marginalt foran den evige toer svenske Bjørnstierne Antonsson. På tredjeplassen finner vi den ene av konkurransens to kvinnelige innslag, nemlig svenske Susanne Berglund-Kranz.

Finalistene hadde en hard økt med stor vanskelighetsgrad, og på grunn av jevnt høyt kunnskapsnivå måtte den åtte mann sterke juryen ta i bruk en firesifret skala for å kunne skille ut vinneren. - Men vi var enige om at den beste vant, uttaler juryformannen Frithjof Nicolaysen.

Nordisk mesterskap for sommelierer følger internasjonale regler og dermed foregår alt på engelsk, noe som kan virke forvirrende på publikum siden de nordiske språk er såpass nært beslektet. Det var for øvrig første gang at så mange har bivånet en tilsvarende konkurranse på norsk jord, og bakgrunnen var at åstedet for mesterskapet var messen All Verdens Vin i Oslo Spektrum.

I semifinalen som foregikk dagen i forveien deltok i alt ni fra de fem nordisk land. For Norge stilte regjerende norgesmester Robert Lie og Dan Lystad. Semifinalen omfattet så vel en teoretisk del som blindsmaking, både skriftlig og muntlig. Finalen innebar en quiz, dekantering, korrigering av vinkart, vinforslag til en fast meny samt blindsmaking av både viner og brennevin - alt for åpen scene.

VINER SEMIFINALE blindsmaking
w Sauvignon Blanc 2002 Screwcap - Villa Maria, New Zealand
Takk til Strøm

w Vinas de Gain Crianza 2000 - Bodegas Artadi, Rioja - Spania
Takk til Ca' de Vin

VINER SEMIFINALE praktisk
w Brut Tradition NV - Blin, Champagne - Frankrike
Takk til Best Buys International

w Blanc de Blancs Brut NV - Champagne Ruinart, Champagne - Frankrike
Takk til Arcus

w Cuvée Speciale Brut NV - Bollinger, Champagne - Frankrike
Takk til Haugen-Gruppen

VINER FINALE dekantering
w La Vida Merlot 2002 - Chile
Takk til Arcus

VINER FINALE blindsmaking
w Tralivio Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2001 - Sartarelli, Marche - Italia
Takk til Moestue Grape Selections

w Chianti Classico 2000 - Fattoria Nittardi, Toscana - Italia
Takk til Gaia Wine & Spirits

w Chateauneuf du Pape 2000 - Féraud-Brunel, Rhone - Frankrike
Takk til Best Buys International

BRENNEVIN FINALE blindsmaking
w Glenfiddich Single Malt 21 YO Havana Reserve
Takk til Norex International

w Jons Utvalgte Calvados Pays d`Auge - Dupont
w Jon Bertelsen Prelude VSOP
Takk til The House of Cognac

w Grappa Cru Monovitigno Schioppettino - Nonino Distillatori, Friuli - Italia
Takk til Premium Wines

w Averna Bitter
Takk til Westerheim AS

1. Premier
Tur til Torres i Penedes - Torres og importør av Torres i vinnerlandet
w Mas La Plana 1997 3 liter - Torres, Penedes - Spania
w Banfi Summus 1998 3 liter - Banfi og Engelstad
w Ch. Lafite- Rotschild 1982 - Arcus
w Moet Chandon Brut Imperial NV - Strøm
w Nederburg Sparkeling Magnum - Saga Trading/ AMKA Vinimport
w Santa Rita Medalla Real 1999 3 liter - Saga Trading/ AMKA Vinimport
w Nonino Grappa Cru Picolit m/ 6 glass - Premium Wines

2. Premier
w Carruades  de Lafite 1990 - Arcus
w Franciacorta Brut 3 liter - Ca del Bosco - Gaia Wine & Spirits
w Moet Chandon Brut Imperial NV - Strøm
w Nederburg Sparkeling Magnum - Saga Trading/ AMKA Vinimport
w Santa Rita Medalla Real 1999 3 liter - Saga Trading/ AMKA Vinimport

3. Premier
w Moet Chandon Brut Imperial NV Magnum - Strøm
w Villa Cafaggio Chianti Classico 2000 Magnum - Arcus
w Nederburg Sparkeling Magnum - Saga Trading/ AMKA Vinimport
w Santa Rita Medalla Real 1999 3 liter - Saga Trading/ AMKA Vinimport

SPONSORER OG SAMARBEIDSPARTNERE
w Radisson Sas Plaza Hotell
w Torres og Ekjord
w Castello Banfi og Engelstad Vin og Brennevin
w NWX og Apéritif
w Vinhuset Oslo

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her