Norges aller beste eplemoster

Norges aller beste eplemoster

Det er epler fra to lidenskapelige eplebønder i Gvarv i Telemark som gir den beste eplemosten i år.
Aase E. Jacobsen
26 November 2012 - 20:55

Mandag 26. november ble Norges beste eplemost 2012 kåret i et storslått arrangement på Det Norske Teatret.

Norges beste eplemoster kåres for tredje gang, og er fra og med i fjor et samarbeid mellom Apéritif og Norsk Eplefest.

Fest for Norges beste eplemost

Best i ublandet most

Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog gikk til topps med sin eplemost av typen Aroma i klassen for ublandet most.

Den kjennetegnes av høy konsentrasjon, den er delikat med god kompleksitet samt god typeriktighet for eplesorten, i følge juryen.

Ekteparet på Nyhuus Gard er tredje generasjon epledyrkere. Klimaet på eplegården er ekstra gunstig siden nærheten til Nordsjøen regulerer temperaturen både sommer og vinter.

Her i det indre av Telemark kan det nemlig bli svært varmt om sommeren og tilsvarende kaldt om vinteren.

Andre år i finalen

Et steinkast unna holder Anders og Katrine Høibø til, nærmere bestemt på gården Nordre Lindheim. Paret seiret i klassen blandingsmost med sin miks av Katja og Discovery under varemerket Eventyrmost.

Den lys rosa eplemosten preges av ferske og friske epletoner med innslag av steinfrukt og fruktskall. Den er fyldig med fin syre, balansert med god søtlig frukt. Den har et fullstendig smaksbilde, og er et veldig gjennomført produkt, mener juryen.

Det er andre året på rad at denne eplemosten er blant finalistene i denne klassen. I fjor hadde de også en Summerred-eplemost i finalen.

Samme kommune

Felles for begge vinnerne er at de kommer fra samme kommune, Sauherad i Telemark, som er Norges nest største fruktkommune.

De er dessuten produsert hos Epleblomsten som er ledende på kvalitetsproduksjon av eplemost og som presser så å si alt av epler fra Telemark.

Britt Sauar daglig leder i Epleblomsten skryter av fruktkvaliteten som Telemarksbøndene leverer til pressing. – Den blir bedre og bedre for hvert år, sier hun.

Discovery i vekst

Hvilke eplesorter som er viktigst for eplemostprouksjonen varierer fra år til år, men generelt ligger Gravenstein, Aroma og Summerred på topp. En eplesort er derimot i vekst og det er Discovery.

Les mer om eplesorter her

Den er god både i blanding og alene. Nummer to i klassen «rene eplemoster» i årets kåring gikk nemlig til Egge Gårds Liereple Discovery, fra nabofylket Buskerud. Marius Egge fikk for øvrig selskap av en kollega under prisudelingen. Den ble nemlig foretatt av statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Hans Oskar Buttedahl som i det sivile er fruktbonde i Lier. Også denne kommunen er en av de største i Norge når det kommer til fruktdyrking. 

I fjor var det Amble Gård fra Sogn sin økologiske Discovery-most som gikk helt til topps i konkurransen.

Les om fjorårets resultater her

Sterk jury

Juryen bestod av landets dyktigste innen sine respektive felter:

Pontus Dahlström, vinkelner og medeier i tostjernersrestauranten Maaemo
Amund Polden Arnesen, Norges første ølsommelier
Jennie Haga, vinkelner på Mares
Christofer Bengtsson, kjøkkensjef på Oro
Torstein Markhus, kjøkkensjef på Litteraturhuset
Monica Berg, bartender på Aqua Vitae/IceBar
• gjestespill fra Alex Kratena, sjefsbartender på Artesian i London, en av verdens beste cocktailbarer

Store forskjeller

Juryen smakte seg gjennom 77 eplemoster, 55 i klassen most ev én eplesort og 22 i klassen blandinger. Eplemostene ble vurdert etter en 25 poengs-skala og vinnerne fikk henholdsvis 20,25 og 21 poeng. Laveste skår i testen var 9 poeng.

I følge Pontus Dahlström var det stort sprik mellom de beste og de dårligste.

- De beste er de som har det reneste og mest distinkte epleuttrykket, som har best balanse mellom syre og frukt. De svakeste er enten oksiderte eller preget av «kokt» frukt, altså for hard pasteurisering, sier han.

Finalister rene moster  

• Aroma Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Anders & Katrine Høibø, Gvarv

• Aroma Eplemost fra Nyhuus Gard, Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog, Gvarv    

• Discovery Liereple fra Egge Gård, Marius Egge, Lier  

Finalister blandingsmoster

• Katja/Discovery Eventyrmost fra Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Anders & Katrine Høibø, Gvarv

• Discovery, Summerred, Caroll Eplemost fra Kjetil Nyhus, Gvarv

• Katja/Aroma Eplemost fra Nyhuus Gard, Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog, Gvarv    

• Lobo og Aroma Eplemost fra Erik Aarnes, Gvarv    

Les om fjorårets kåring her

Foto: Birgit Kolboe, produsentene

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her