Norges beste drikkevann 2003

Det aller beste drikkevannet i Norge nytes av innbyggerne i Årdalstangen, innerst i Sognefjorden. Det ble resultatet av konkurransen Norges Beste Drikkevann i regi av Norsk Kommunalteknisk Forening.
Aase E. Jacobsen
07 Mai 2003 - 14:39

Årdal Vassverk med adresse Årdalstangen leverer landets beste drikkevann til sine innbyggere. Kilden er grunnvann som ikke er behandlet på noen måte. Og det trengs neppe for Årdalstangen ligger innerst i Sognefjorden ved foten av Jotunheimen, norskere kan det ikke bli. Dette vannet er så godt at det fortjener å bli servert i krystallkaraffel med akkompagnement av Grieg. Og kanskje har drikkevannet herfra en slik mulighet for det skal delta i den europeiske drikkevannskonkurransen i Bryssel 5. juni.

Norges Beste Drikkevann karakteriseres som svært friskt men samtidig bløtt vann med en "breaktig" touch og fyldig god munnfølelse, i følge Aase E. Jacobsen, redaktør i Apéritif som var en av i alt åtte dommere: Remi Madsen, kjellermester Hotell Continental og deltaker i Apéritifs faste smakspanel, noe som også Andy Juhlin, restaurantsjef hos Gabler, er, Turid Olsen, vinkelner og frilanser, Robert Lie, regjerende norgesmester blant vinkelnere med virke på Statholdergaarden, samt tre Vinmonopol-ansatte.

Panelet smakte selvsagt de 14 finalevannene blindt. De øvrige vannverkene som kan skryte på seg nesten like godt vann som i Årdal er: Alta vannverk, Lomi vannverk i Fauske, Movar i mosseregionen, Nedre Romerike vannverk, Folldal vannverk på Dovre, Gopledalen vannverk i Larvik, Vestfold interkommunale vannverk, Kvitseid vannverk i Telemark, Meland kommune, Klæbu kommunale vannverk, Trondheim kommune, Holtålen kommune og Gaupne vassverk i Luster.

Forut for finalen ble det gjennomført fire regionale kåringer med dommerpanel bestående av vinkelnere, Vinmonopol-ansatte og andre med erfaring innen sensorisk testing. I alt deltok 63 vannverk i konkurransen som skal arrangeres annethvert år. Selve finalen fant sted under messen Kommunalteknikk/Miljø & Teknikk 2003 på Norges Varemesse.

Foto: Tom A. Granli
Norsk Kommunalteknisk Forening

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her