Norges eneste virkelige kakedronning

Norges eneste virkelige kakedronning

Det er ingen som kan konkurrere med Lise Finckenhagen når det kommer til kaker og lekenhet.

Markedet oversvømmes med kaker om dagen, både i form av kokebøker, tv-programmer og magasiner. Hele sju av de 39 kokebøkene som er vurdert i Beste Norske Kokebok 2013 har baking som hovedtema, og de fleste av disse er rene kakebøker.

Imponerende bakverk

Når det kommer til kaker er det imidlertid bare én som kan overbevise selv den mest ihuga kakehater, og det er Lise Finckenhagen.

Ingen andre er i nærheten av å formidle den samme gleden, kreativiteten og entusiasmen som Finckenhagen.

Endelig har hun fått et format og en kvalitet på gjengivelsen av de imponerende bakverkene som hun fortjener. Prøv selv hennes lekre fløteboller.

Full av overskudd

Dette mener juryen om kakeboka:

Lise Finckenhagen, Slikkepott

En av Norges desidert fremste kokker byr på hundre kakeoppskrifter som smaker og dufter av krydder, frukt, bær og eleganse. Dette er en usedvanlig vellykket og inspirerende bok om kakebaking, uten tvil den beste på mange år. Illustrasjonene er inviterende og appetittvekkende, tekstene lettfattelige og fulle av overskudd.

Dette er de øvrige finalistene i Beste Norske Kokebok 2013

Om Slikkepott går seirende ut av kåringen, avsløres den 9. desember på Det Norske Teateret.

Lise Finckenhagens fløteboller med bringebær

Antall porsjoner

20

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Fløteboller
250 g
1.5 dl
Glasur

Fremgangsmåte

Kjevle ut marsipanen til ½ cm tykkelse. Stikk ut sirkler med en diameter på ca 4 cm. Stek marsipanbunnene ved 200 grader til de blir gylne og sprø i kanten.

Bløtlegg gelatinplatene i rikelig med kaldt vann. Kok opp sukker og vann i en liten kasserolle. Bruk et steketermometer og la sukkerlaken koke til termometeret viser 118 grader.

Pisk eggehviten med en liten klype salt (bruk en kjøkkenmaskin) til den begynner å skumme.

Bland bringebærpureen inn i den varme sukkerlaken. Klem vannet godt ut av gelatinplatene, og løs gelatinen opp i den varme bringebærblandingen.

Hell blandingen i en tynn stråle over eggehviten mens maskinen går på middels hastighet. Unngå å treffe vispen når du heller i blandingen.

Skru opp hastigheten til maks og pisk blandingen til den blir luftig og massen er helt avkjølt.

Fyll massen i en sprøytepose og sprøyt ut deilige topper på hver bunn. La bollene få stå en times tid før du dypper dem i smeltet sjokolade. Du kan selvfølgelig lage mindre og flere boller om du heller vil det. Fløtebollene er best ny-lagde, men holder seg en ukes tid i kjøleskap.

Sjokolade til dypping og glasering:
Denne tempereringsprosessen er en forenklet måte å gjøre det på, skreddersydd for hjemmekjøkkenet.

Finhakk sjokolade. Kok opp vann i en kjele, ha sjokoladen i en bolle som passer over kjelen. Trekk kjelen til side og sett bollen over.

Hvis sjokoladen blir for varm vil den bli tykk og klumpete. Sjokolade tåler ikke vann, så pass på at det ikke er rester av vann i bollen før du har i sjokoladen og unngå vannsøl i den smeltede sjokoladen.

Smelt 2/3 av sjokoladen til ca 48 grader. Bruk et steketermometer når du måler temperaturen. Rør inn resten av den finhakkede sjokoladen til temperaturen er nede i ca 28 grader. Varm den så opp igjen til 30-32 grader.

Nå er sjokoladen klar til dypping. Denne prosessen gjør sjokoladen hard og blank slik at den ikke smelter så raskt i romtemperatur.

Tips: Pynt med et dryss av knuste, frysetørkede bringebær. Litt rålakrispulver i tillegg blir knallgodt.

Når du koker sukkerlaken, er det viktig at kasserollen er helt ren og at du ikke rører i sukkerlaken under koking. Da kan nemlig sukkeret krystallisere seg, og du må begynne på nytt.

Oppskriften er hentet fra Slikkepott, finalist i Beste Norske Kokebok 2013, av Lise Finckenhagen .

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen