Drikke
Norskprodusert vin til topps i Italia

Norskprodusert vin til topps i Italia

Den norske vinimportøren og nå vinmakeren Non Dos har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.
Aase E. Jacobsen
17 Oktober 2013 - 12:28

Det er med vinen Felice 2011 at Jørgen Ljøstad i Non Dos har oppnådd Vini dell’Ecellenza dell’edizione 2014 i Le Guide de L'Espresso.

På linje med baroloer

Det er ikke uventet første gang norskprodusert vin nevnes i disse termer, men Jørgen tror også at det er første gang den deles ut til en ikke-italiensk produsent.

Les mer om Felice 2011

Det er bare viner som får 18 poeng av 20 mulige som hedres med prisen. Det betyr at italienerne verdsetter Felice like høyt som eksempelvis Bartolo Mascarellos Barolo 2009. Det er altså ytterst spesielt at en bordvin med bruskork konkurrerer med DOCG-viner, i tradisjonsbundne Italia.

Her er listen over vinene som fikk 18 poeng eller mer

Stemningen er naturlig nok stor hos Jørgen (th i bildet nedenfor) og kollega Fredrik Kolderup (tv) i Non Dos. Den blir ikke mindre når de i dag presenterer vinen sin for publikum i Firenze i forbindelse med lanseringen av L’Espressos guidebok. Allerede har Firenze har opinionsdannende journalister som Faboi Rizzari og Dan Lerner omtalt Felice som en revolusjonerende og framtidens nebbiolo.

Helt uten svovel

Non Dos-gutta kommer rett fra innhøstningen av 2013-årgangen som forventes å bli en god og klassisk årgang. Felice 2013 lanseres først høsten 2015. 2011-utgaven er nå utsolgt, men kan nytes på restauranter som Baltazar og Maaemo samt baren Gaasa.

Nebbiolo på barbaresconivå må man vanligvis vente fire år på, men Non Dos velger altså å lage en utgave som ikke har vært i kontakt med fat, i tråd med bedriftens filosofi. Men ikke nok med det, Felice er en såkalt nakenvin, altså at den ikke har noen svoveltilsetting, verken før gjæring eller ved tapping.

– Vi mener at siden nebbiolo har et så høyt innhold av tørrekstrakt, kan den leve av seg selv, uten svovel. De fleste store nebbioloviner fra Piemonte ble før tappet uten svovel, og noen gjør det fortsatt slik. De bruker bare litt svovel når druene går i tanken. Vi tilsetter ikke svovel da heller, fordi vi lager så lite at vi kan påse at hver eneste drue er perfekt, forklarer Jørgen.

Gammel drøm

Til denne vinen brukes druer fra en liten vinmark som heter Cascina Mimba. Jørgen ble kjent med denne vinmarken da han jobbet for Giorgio Pelissero for en del år siden.

– Giorgio sluttet å kjøpe druene derfra fordi han var ute etter mørkere og tettere viner, ikke den lyse, elegante frukten som Cascina Mimba gir. For meg var det motsatt, min favoritt var alltid Felices druer, og jeg drømte om en dag å kunne lage vin derfra, forteller Jørgen og legger til: - Vi har smakt Felices egen, usvovlete nebbiolo, helt tilbake til 1979-årgangen, og det er fantastiske viner, tross litt vel varm lagring i garasjen hans.

Vinmarken ligger i Rocce Masolupo i San Rocco Seno d'Elivio i den vestre utkanten av Barbaresco. Parsellen ble plantet i 1962 av Felice Grasso som du ser i midten av bildet på toppen. Det er også han som har gitt navn til vinen. Både han og hans kolleger er veldig stolte av at en vin som følger i de helt tradisjonelle fotsporene, når til topps i Italia. Gamlegutta har dessuten hjulpet novisene fra Non Dos underveis med gode råd og tips.

Mersmak

Felice-prosjektet har gitt gutta i Non Dos mersmak.
– Fra og med 2012-årgangen har vi laget en ny nebbiolovin. Vi har fått en langtidskontrakt for en liten plott i Vigne Rocche-marken i La Morra, Barolo. Denne marken har vært ICEA-sertifisert økologisk siden 1985.

Felice-marken er også dyrket etter økologiske prinsipper, men siden Felice aldri har tappet vin offisielt, så har han heller aldri brydd seg med sertifisering, forteller Jørgen Ljøstad til slutt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her