Mat
Notting Hill med nabolagsrestaurant i verdensklasse

Notting Hill med nabolagsrestaurant i verdensklasse

I løpet av åtte år har The Ledbury i London vokst fra å være en godt bevart hemmelighet til å markere seg sammen med de store på verdenskartet. 
Redaksjonen
08 Oktober 2013 - 10:59

London-restauranten The Ledbury ligger i det mer velstående området av den fargerike og multikulturelle bydelen Notting Hill.

I august 2011 fikk spisestedet medieoppmerksomhet verden over: Under de voldsomme opptøyene som spredte seg som paddehatter i den britiske millionbyen, stormet en gjeng unge og illsinte ungdommer restauranten. Det var ikke de sagnomsuste rettene de var ute etter, men middagsgjestenes smykker og lommebøker.

Bevæpnet med kjevler, sleiver og annet kjøkkenutstyr forsvarte staben sine gjester etter beste evne.

- Det som skinte igjennom var den imponerende måten staben taklet det på. Det var en uheldig hendelse, men vi satte fokus på å komme oss videre. Neste dag åpnet vi restauranten igjen til lunsj og var i gang igjen, sier restaurantsjef Stephen Quinn nøkternt.

Han understreker at de fikk god hjelp til oppryddingsarbeidet:

- Mens vi den ene dagen så nabolaget fra sin verste side, var det nabolagets gode side som til syvende og sist veide opp. Neste dag kom nemlig folk strømmende til for å hjelpe til med å rydde opp og koste opp glasskår!

Med fokus på gjestene

2012 har også ført til mye medieoppmerksomhet for The Ledbury – av den positive sorten, riktignok. I år mottok nemlig restauranten prisen «Highest Climber» ved World’s 50 Best Restaurants Awards 2012, idet restauranten rykket opp fra 34. plass til en hederlig 14. plass.

På den prestisjetunge internettlista All In One: Ultimate Restaurant List 2012 ligger The Ledbury på 1. plass, et godt hode foran både Marcus Wareings The Berkeley og Heston Blumenthals Dinner. Men den gjeveste utmerkelsen av alle er naturlig nok de to ettertraktede Michelin-stjernene restauranten ble tildelt i år.

I spissen for restaurantens stab, som tilsammen teller 35, står den talentfulle og utrettelige mesterkokken Brett Graham.

- Det fantastiske med å jobbe med Brett er den drivkraften og energien han har. Han er ustoppelig! Han har en utrolig lidenskap for mat og de rettene vi serverer - det er inspirerende for resten av teamet, sier Stephen.

Selv har den australske restaurantsjefen jobbet på lag med landsmannen Brett Graham de siste seks årene og stortrives:

- Restaurantbransjen i London er spennende og full av liv. Den er også veldig mangfoldig. Den omfavner en rekke forskjellige kjøkken, og byens restaurantgjester er godt vant. Nøkkelen til enhver restaurantsuksess er gjestene. Mens mange kjøkkensjefer kun har én ting for øyet, nemlig maten, er Brett fokusert på så vel kundene som på det som serveres.

Londons Borough Market er et must å besøke

Daglig kamp

For den unge mesterkokken begynte reisen mot stjernehimmelen i Newcastle i Australias New South Wales. I følge ham selv var restaurantkultur noe man knapt kjente til, verken i familien hans eller den lille hjembyen. Inspirert av en kamerat, tok han seg like fullt jobb i en enkel fiskerestaurant i en alder av 15 år.

Deretter bar det videre til Sydney og tre års lærlingeplass hos Liam Tomlin på den anerkjente restauranten Banc Restaurant. Prisen Josephine Pignolet Award ble inngangsbilletten til Englands-opphold og jobb på London-restauranten The Square, under kyndig ledelse av mesterkokken Philip Howard. Det profesjonelle samarbeidet skulle vise seg å bli såpass vellykket at Philip Howard og hans lærenemme kjøkkenskriver bestemte seg for å starte opp The Ledbury i 2005.

- Jeg hadde aldri vært soussjef eller kjøkkensjef, eller skrevet en meny eller laget en vaktliste. Jeg var helt uerfaren. Jeg begynte så langt bak og hadde så mye å ta igjen at det tok flere år før jeg kom dit jeg burde være. Og det å drive en restaurant er en daglig kamp. Gode restauranter jobber for å finne gode løsninger og overvinne problemer, mens dårlige restauranter ignorerer utfordringene, sier Brett.

London har flere kjente spisesteder

Uformell nabolagsrestaurant

Da The Ledbury åpnet i 2005, var det en godt bevart hemmelighet, og det med vilje og viten. Spisestedet skulle få lov til å finne sin plass i fred og ro:

- Vi hadde en veldig rolig startfase. Vi ville at det skulle være en uformell «nabolags-restaurant», og i løpet av årene som har gått, har vi prøvd å forbedre og foredle dette produktet litt. Det er den løypa vi har gått. Vi hadde ikke satt oss noe bestemt mål da vi begynte. Vi ville bare sette i gang og gjøre en god jobb og gjøre det enda bedre dagen etter, samt prøve å rette fokuset mot nettopp det, sier Brett.

The Ledbury holder bare stengt mandags ettermiddag. Resten av uken kan restaurantgjester fra fjern og nær glede seg over en rikholdig meny basert på ferske og sesongbestemte ingredienser til både lunsj og middag.

- En er nødt til å få tak i de beste ingrediensene. De ferskeste råvarene er som regel kortreise, så derfor får vi mye fisk og sjømat fra Cornwall. Men duer, for eksempel, får vi inn fra Frankrike fordi kvaliteten er bedre. Med sesongbestemte råvarer av beste kvalitet for hånden står Brett fritt til å finne de riktige smakskombinasjonene, sier Stephen.

På menyen er det noe for enhver smak og lommebok: Her kan man velge mellom en 10-retters «tasting menu» eller à la carte - eller ganske enkelt en én retters lunsj, hvis man heller ønsker det. Mens en to retters lunsj kommer på rundt 300 kroner, ligger prislappen på i underkant av 2000 kroner for 10 retteren, inkludert drikkevarer.

Mulighetenes by

Det hersker liten tvil om at Bretts kokekunst har evnet å tiltrekke seg oppmerksomhet, og det på tross av hans manglende tro på markedsføring.

- Jeg har liten tro på PR og reklamekampanjer, i hvert fall i denne bransjen. Da sender jeg heller en kundegave eller markerer spesielle anledninger for å kunne gi kunden litt spesiell oppmerksomhet, sier han.

Restaurantsjefen understreker at de har vært vitne til at restauranten har utviklet seg og fått flere og flere kunder i løpet av de siste årene. Nå reserveres bordene flere måneder i forveien.

- For noen få år siden var det veldig stille her ved lunsjtider. Noen ganger serverte vi bare to eller tre bord. På søndager var det også halvfullt. Nå er det fullt hus til både lunsj og middag. Det var ikke noe som skjedde over natta. Men derimot gradvis og organisk fordi folk anbefalte stedet til folk de kjenner, sier han.

Lyst på en cocktail i Notting Hill?

Med et bredt smil om munnen nekter de to australierne for at man må reise halve jordkloden rundt for å kunne gjøre suksess i London:

- Det som er fantastisk med London er du kan være hvem som helst fra hvor som helst og likevel gjøre suksess med business-en din. Det er mange steder i verden hvor du ikke har den friheten, den luksusen. I London er det sånn at hvis du gjør en god jobb, så gjør du en god jobb, uansett hvilken bakgrunn du har, sier mesterkokken Brett Graham.                                          

Foto: The Ledbury

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her