Ny hvit billigfavoritt

Denne superfriske rieslingen fra Tyskland bør få en fast plass blant dine hvite favoritter.
Aase E. Jacobsen
25 April 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Würtz Riesling 2006 (48954) er en blodfersk, superfruktig og superfrisk hvitvin fra Rheinhessen, området som er mest kjent for å være kilde til Liebfraumilch, men som nå viser frem sine gode sider.

Den er dessuten svært prisgunstig vin, og det er ikke veldig mange som kan konkurrere i prisklassen under hundre kroner. For selv om det finnes mye hvitt tysk her, er det meste enten for søtt og slapt eller for magert.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Perfekt vårvin
Denne rieslingen derimot byr på alle de typiske kjennetegnene for ung riesling som grønne epler, lime, blomster og en touch av flint. Aromaer som kommer igjen i smaken hvor de får følge av god friskhet og deilig prikking.

Det siste er også veldig typisk for ung riesling og skyldes et mikroskopisk innslag av kullsyre som altså slett ikke er en feil, men som bidrar til å gi vinen ekstra friskhet de første leveårene.

Friskheten i form av deilige limetoner holder seg helt ut i ettersmaken som er lang.

Perfekt vårvin til alt fra enkle skalldyrretter som blåskjell og reker til kyllingsalat, smørbrød og sågar hvit fisk med smørsaus og vårgrønnsaker.

Kalkholdig gir syre
Denne vinen står altså i stor kontrast til det Liebfraumilch-imaget Rheinhessen fortsatt sliter med. Mannen bak vinen er Dirk Würtz som frem til 2001 var vinmaker hos Robert Weil, en av Rheingaus kremtopper. Würtz regnes som en kvalitetsfanatiker som ikke synes at VDP (Die Prädikatsweingüter) går langt nok i sin streben etter å heve tysk vins kvalitetsprofil.

Han driver nær sagt selvsagt økologisk og holder utbyttet nede. I vinkjelleren praktiserer han en såkalt null-inngripen. Det betyr altså at vinene i stor grad får lage seg selv. Han liker ikke den tyske definisjonen på tørr som han mener er for søt. Vinene til Würtz er derfor knusktørre.

Han eier 8 hektar i Gau-Odernheim hvor jordsmonnet hovedsakelig er avleiringsjord (løss) med høyt kalkinnhold hvilket sikrer et godt syrenivå, som i ukens vin som for øvrig kommer fra vinmarken Petersberg og dens 10-15 år gamle vinstokker.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis
Dagens rett

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her