Ny hvit billigfavoritt

Denne superfriske rieslingen fra Tyskland bør få en fast plass blant dine hvite favoritter.
Aase E. Jacobsen
25 April 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Würtz Riesling 2006 (48954) er en blodfersk, superfruktig og superfrisk hvitvin fra Rheinhessen, området som er mest kjent for å være kilde til Liebfraumilch, men som nå viser frem sine gode sider.

Den er dessuten svært prisgunstig vin, og det er ikke veldig mange som kan konkurrere i prisklassen under hundre kroner. For selv om det finnes mye hvitt tysk her, er det meste enten for søtt og slapt eller for magert.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Perfekt vårvin
Denne rieslingen derimot byr på alle de typiske kjennetegnene for ung riesling som grønne epler, lime, blomster og en touch av flint. Aromaer som kommer igjen i smaken hvor de får følge av god friskhet og deilig prikking.

Det siste er også veldig typisk for ung riesling og skyldes et mikroskopisk innslag av kullsyre som altså slett ikke er en feil, men som bidrar til å gi vinen ekstra friskhet de første leveårene.

Friskheten i form av deilige limetoner holder seg helt ut i ettersmaken som er lang.

Perfekt vårvin til alt fra enkle skalldyrretter som blåskjell og reker til kyllingsalat, smørbrød og sågar hvit fisk med smørsaus og vårgrønnsaker.

Kalkholdig gir syre
Denne vinen står altså i stor kontrast til det Liebfraumilch-imaget Rheinhessen fortsatt sliter med. Mannen bak vinen er Dirk Würtz som frem til 2001 var vinmaker hos Robert Weil, en av Rheingaus kremtopper. Würtz regnes som en kvalitetsfanatiker som ikke synes at VDP (Die Prädikatsweingüter) går langt nok i sin streben etter å heve tysk vins kvalitetsprofil.

Han driver nær sagt selvsagt økologisk og holder utbyttet nede. I vinkjelleren praktiserer han en såkalt null-inngripen. Det betyr altså at vinene i stor grad får lage seg selv. Han liker ikke den tyske definisjonen på tørr som han mener er for søt. Vinene til Würtz er derfor knusktørre.

Han eier 8 hektar i Gau-Odernheim hvor jordsmonnet hovedsakelig er avleiringsjord (løss) med høyt kalkinnhold hvilket sikrer et godt syrenivå, som i ukens vin som for øvrig kommer fra vinmarken Petersberg og dens 10-15 år gamle vinstokker.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat
Dagens rett

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat

Gjør den klar hjemme og ta den med på piknik, stranda eller tur i skogen. Den kan selvsagt også spises hjemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her