Mer glad i det sterke

Mer glad i det sterke

Salget av sterkøl har økt med over 50 prosent så langt i år.
21 August 2012 - 10:50

– Den økte interessen for mangfoldet av øl kan vi ikke minst takke de mange norske mikrobryggeriene for, sier direktør Petter Nome i Bryggeriforeningen.

Antallet små bryggerier har økt kraftig de siste årene. Pils er fortsatt nordmenns favorittøl, og i over ni av ti ølglass er det pils. Men alt tyder på at folk er i ferd med å få øyne opp for øl med andre smaker, slik som ulike typer mørkt og sterkt øl fra små og store bryggerier. Hele 28 prosent av befolkningen at de jevnlig drikker andre typer øl enn lys pils.

LES OGSÅ: Priser til Nøgne Ø

Det meste av det såkalte nisjeølet er sterkøl som bare selges på Vinmonopolet, men også dagligvarehandelen har etter hvert fått et stort utvalg nye øltyper. Pol og butikk I årets syv første måneder ble det solgt 722 000 liter sterkøl, en økning på hele 52 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Og i fjor var det en kraftig økning fra 2010.

– Vi ser den samme utviklingen i hele Europa, i Australia og USA. Trenden har kommet mye lenger i andre land, og alt tyder på at den bare vil vokse seg sterkere i Norge. Mange bryggerier utvikler helt nye øltyper, henter fram gamle norske tradisjoner eller inspireres av internasjonale klassikere som ale, stout, porter og hveteøl, sier Nome.

LES OGSÅ: Vi drikker stadig mer nisjeøl

De største norske bryggeriene produserer også sterkøl, men så langt er det sterk pilsner og juleøl som har dominert. Det tradisjonsrike bokkølet er imidlertid i ferd med å gjøre renessanse.

– Det er også interessant å se at et tidligere utrydningstruet, mørkt øl som Bayer øker i popularitet igjen, og denne øltypen selges nå i nesten alle dagligvarebutikker her i landet, sier Nome. Hans håp er at det skal bli like populært å være ølkjenner som vinkjenner.

Kvinner også

En spørreundersøkelse bekrefter den økte interessen andre øltyper enn lys pils. 73 prosent beskriver ølet fra norske mikrobryggerier som herlig, viser en undersøkelse YouGov har gjort for Bryggeriforeningen. – Undersøkelsen viser at nisjeølet er mest populært i aldersgruppen 18 til 34 år.

Hver tredje under 34 år svarer i undersøkelsen at de jevnlig drikker andre typer øl enn pils, sier Nome. Blant dem over 55 år er andelen 20 prosent.

– Ikke uventet er det mange flere menn enn kvinner, dobbelt så mange, som drikker annet enn pils. Men når det gjelder bedømming av smaken på øl fra mikrobryggerier, er kvinner nesten like positive som menn. Flere enn syv av ti, av både kvinner og menn, er svært begeistret for slikt øl, sier Nome.

LES OGSÅ: Ægir-jubileum med bryggeriåpning

Salget av butikkøl, i hovedsak pils, ligger omtrent på samme nivå som i 2011. To dårlige sommere på rad, har gått hardt ut over ølsalget. Julisalget i år var riktignok 5,5 prosent høyere enn juli 2011, men det skyldes at salget falt kraftig i tiden etter 22. juli i fjor.

LES OGSÅ: Laveste ølsalg på åtte år

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her