Mer glad i det sterke

Mer glad i det sterke

Salget av sterkøl har økt med over 50 prosent så langt i år.
21 August 2012 - 09:50

– Den økte interessen for mangfoldet av øl kan vi ikke minst takke de mange norske mikrobryggeriene for, sier direktør Petter Nome i Bryggeriforeningen.

Antallet små bryggerier har økt kraftig de siste årene. Pils er fortsatt nordmenns favorittøl, og i over ni av ti ølglass er det pils. Men alt tyder på at folk er i ferd med å få øyne opp for øl med andre smaker, slik som ulike typer mørkt og sterkt øl fra små og store bryggerier. Hele 28 prosent av befolkningen at de jevnlig drikker andre typer øl enn lys pils.

LES OGSÅ: Priser til Nøgne Ø

Det meste av det såkalte nisjeølet er sterkøl som bare selges på Vinmonopolet, men også dagligvarehandelen har etter hvert fått et stort utvalg nye øltyper. Pol og butikk I årets syv første måneder ble det solgt 722 000 liter sterkøl, en økning på hele 52 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Og i fjor var det en kraftig økning fra 2010.

– Vi ser den samme utviklingen i hele Europa, i Australia og USA. Trenden har kommet mye lenger i andre land, og alt tyder på at den bare vil vokse seg sterkere i Norge. Mange bryggerier utvikler helt nye øltyper, henter fram gamle norske tradisjoner eller inspireres av internasjonale klassikere som ale, stout, porter og hveteøl, sier Nome.

LES OGSÅ: Vi drikker stadig mer nisjeøl

De største norske bryggeriene produserer også sterkøl, men så langt er det sterk pilsner og juleøl som har dominert. Det tradisjonsrike bokkølet er imidlertid i ferd med å gjøre renessanse.

– Det er også interessant å se at et tidligere utrydningstruet, mørkt øl som Bayer øker i popularitet igjen, og denne øltypen selges nå i nesten alle dagligvarebutikker her i landet, sier Nome. Hans håp er at det skal bli like populært å være ølkjenner som vinkjenner.

Kvinner også

En spørreundersøkelse bekrefter den økte interessen andre øltyper enn lys pils. 73 prosent beskriver ølet fra norske mikrobryggerier som herlig, viser en undersøkelse YouGov har gjort for Bryggeriforeningen. – Undersøkelsen viser at nisjeølet er mest populært i aldersgruppen 18 til 34 år.

Hver tredje under 34 år svarer i undersøkelsen at de jevnlig drikker andre typer øl enn pils, sier Nome. Blant dem over 55 år er andelen 20 prosent.

– Ikke uventet er det mange flere menn enn kvinner, dobbelt så mange, som drikker annet enn pils. Men når det gjelder bedømming av smaken på øl fra mikrobryggerier, er kvinner nesten like positive som menn. Flere enn syv av ti, av både kvinner og menn, er svært begeistret for slikt øl, sier Nome.

LES OGSÅ: Ægir-jubileum med bryggeriåpning

Salget av butikkøl, i hovedsak pils, ligger omtrent på samme nivå som i 2011. To dårlige sommere på rad, har gått hardt ut over ølsalget. Julisalget i år var riktignok 5,5 prosent høyere enn juli 2011, men det skyldes at salget falt kraftig i tiden etter 22. juli i fjor.

LES OGSÅ: Laveste ølsalg på åtte år

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her