Ny vin med burgundtouch

Den beste beaujolais nouveauen i år kommer fra en som har et fast grep lenger nord. Men husk at du må vente til torsdag morgen med å kjøpe den.
Aase E. Jacobsen
19 November 2008 - 09:45

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Burgundprodusenten Joseph Drouhin lager overraskende god beaujolais nouveau i år. Og det både i vanlig og i villages-utgave , som innebærer at druene kommer fra et snevrere område. Som seg hør og bør er sistnevnte rikere i frukten, men ikke nødvendigvis mye bedre, for den vanlige nouveauen er et veldig godt uttrykk for så vel druen gamay som for denne spesielle vinstilen og årgangen.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Selv om 2008 nå høster lovord, var utsiktene dårlige både i Beaujolais og i Burgund. Særlig utfordrende var den kjølige august, men også hagl sørget for å redusere avlingen. Belønningen kom i form av en varm september som sørget for at innhøstningen ble utsatt med flere uker. Dermed ble vektsesongen ekstra lang. Og avlingen er den laveste på 15 år. Hvilket gjør gamay enda noen hakk likere sin kollega i nord, pinot noir.

Ikke saft med alkohol
I motsetning til det mange tror, representerer beaujolais nouveau bare en andel, og en synkende sådan, av hva Beaujolais-regionen kan by på. Produsentene har inngått en avtale seg imellom om å ikke tappe mer enn 45 hl/ha som nouveau. Det tilsvarer ca to tredeler av maksgrensen for utbytte. Og om henholdsvis 60 og 66 hl/ha ikke høres spesielt lavt ut, må vi ta i betraktning den høye gjennomsnittlige beplantningstettheten i Beaujolais. Hver plante gir i underkant av én flaske vin, og det er faktisk lite.

Derfor smaker også dagens beaujolais nouveauer noe annet enn halvferdig vin eller saft med alkohol som vintypen ofte, og rettmessig, er blitt beskyldt for å være. Ikke så rart egentlig siden vinen tappes bare en drøy måned etter at druene ble høstet, og lanseres tre uker etter det, på den tredje torsdagen i november.

Dominert av negoçianter
Men dagens utgaver er nærmere den egentlige beaujolaisen, altså den som tappes etter 15. desember, og gjerne mye senere enn det også, i kvalitet. Uten at prisen har økt i de siste årene! Beaujolais representerer derfor stadig bedre vinvaluta.

For det skjer mye på kvalitetsfronten i Beaujolais, særlig representert av de små og uavhengige produsentene . Likevel er området fortsatt dominert av negoçianter, ikke bare lokale, men også fra naboregionene i nord og sør, som kjøper druer eller vin og tapper med egen etikett. Som Joseph Drouhin, og Louis Pascal som leter opp små dyktige produsenter, men setter eget navn på etiketten. Herfra kommer også en god beaujolais nouveau villages i år . Den er laget av Gilles og Cécile Roux på Domaine de la Plaigne i Regnié som er en av de 10 beaujolais-cruene .

Negoçiantene håndterer fortsatt mer enn 80 prosent av totalt volum. Ellers teller Beaujolais i alt 19 kooperativer som står for en tredel av volum.

 i.
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her