Nye sørfranske favoritter

Carignan-druen får nå sin renessanse i Sør-Frankrike. Her er to veldig gode nyskapninger til knallpriser.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Fra å være den mest utbredte druesorten i Frankrike, i perioden da kvantitet var viktigere enn kvalitet, er carignan skjøvet ettertrykkelig i bakgrunnen. Først og fremst av de mer populære og mer lettdyrkete druesortene grenache og syrah, men etter hvert også av merlot i forbindelse med moderniseringen av Languedocs traumatiserte vinindiustri.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Lav avling
Men nå er pipa i ferd med å få en annen lyd, og denne druen opplever i dag langt større interesse. Mye skyldes at det som fortsatt finnes av carignan er gamle vinstokker, som på grunn av alderen også er lavtytende. Mens carignan på grunn av sin potensielt svært produktive karakter, opp mot 200 hl/ha, aldri har vist skikkelig hva den er god for, er det gjennom disse gamle parsellene at den får en renessanse.

De gamle vinstokkene sørger for bedre konsentrasjon og mer karakter. Noe produsentene i økende grad innser er løsningen for den kriserammete regionen som de siste ti årene har oversvømt markedet med billige og kommersielle viner av sterkt varierende kvalitet.

Flott fruktighet og syre
En annen årsak til at carignan ble "vannet ut" var dens markante tanninstruktur. Derfor velger mange produsenter fortsatt, enten om druen opptrer i blanding eller alene i vinen, å gjære druene hele ( macération carbonique ). På den måten løftes druens potensielt flotte fruktighet og gode syre frem på bekostning av tanninene.

Slik er La Différence Carignan 2008 (57706) fremstilt. Resultatet er en svært saftig vin med bløte tanniner og veldig god frukt som er super til mer hverdagslige vinbehov, først og fremst på matbordet. Druene til denne vinen som er av typen Vin de Pays des Cotes Catalanes, kommer fra grenseområdene mot Spania , hvor den for øvrig gjør suksess både i Costa Brava og i Priorato . Her finnes hovedsakelig gamle buskbeskjærte planter som må høstes for hånd.

Gamle vinstokker
Mer av alt, og særlig jordsmonnskarakter, er det i La Forge Estate Carignan Vieilles Vignes 2007 (57579) som er en virkelig flott matvin og et strålende godt kjøp. Den henter sine druer fra området rundt Pézénas som for øvrig snart får såkalt cru-status innen AOC Languedoc . Denne kommer dessuten fra eldre vinstokker, minst 45 år gamle, som vokser i grusholdig kalk- og leirjord og med noen parseller i det for området typiske villafranchien-jordsmonnet . Gjennomsnittlig avling er 52 hl/ha.

Plantene er delvis buskbeskjærte og delvis med mer moderne oppbinding. Disse parsellene høstes maskinelt og om natten for å unngå et varmen setter i gang gjæringen før druene er i hus. I vinkjelleren gjennomgår nemlig druene en såkalt kaldmaserasjon i noen dager for å øke fruktigheten i den endelige vinen maksimalt. Den påfølgende alkoholgjæringen er av mer tradisjonell karakter med avsluttende modning i fransk eik for deler av den.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

La Différence Carignan 2008

Produsent:
Dedicated Wines
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon
Pris:
110,00 kr
Varenummer:
57706
85 Poeng
Les smaksnotatene »

La Forge Estate Carignan Vieilles Vignes 2007

Produsent:
Dom. Paul Mas
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon
Pris:
139,90 kr
Varenummer:
5757901
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen