Nye sørfranske favoritter

Carignan-druen får nå sin renessanse i Sør-Frankrike. Her er to veldig gode nyskapninger til knallpriser.
Aase E. Jacobsen
15 Oktober 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Fra å være den mest utbredte druesorten i Frankrike, i perioden da kvantitet var viktigere enn kvalitet, er carignan skjøvet ettertrykkelig i bakgrunnen. Først og fremst av de mer populære og mer lettdyrkete druesortene grenache og syrah, men etter hvert også av merlot i forbindelse med moderniseringen av Languedocs traumatiserte vinindiustri.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lav avling
Men nå er pipa i ferd med å få en annen lyd, og denne druen opplever i dag langt større interesse. Mye skyldes at det som fortsatt finnes av carignan er gamle vinstokker, som på grunn av alderen også er lavtytende. Mens carignan på grunn av sin potensielt svært produktive karakter, opp mot 200 hl/ha, aldri har vist skikkelig hva den er god for, er det gjennom disse gamle parsellene at den får en renessanse.

De gamle vinstokkene sørger for bedre konsentrasjon og mer karakter. Noe produsentene i økende grad innser er løsningen for den kriserammete regionen som de siste ti årene har oversvømt markedet med billige og kommersielle viner av sterkt varierende kvalitet.

Flott fruktighet og syre
En annen årsak til at carignan ble "vannet ut" var dens markante tanninstruktur. Derfor velger mange produsenter fortsatt, enten om druen opptrer i blanding eller alene i vinen, å gjære druene hele (macération carbonique). På den måten løftes druens potensielt flotte fruktighet og gode syre frem på bekostning av tanninene.

Slik er La Différence Carignan 2008 (57706) fremstilt. Resultatet er en svært saftig vin med bløte tanniner og veldig god frukt som er super til mer hverdagslige vinbehov, først og fremst på matbordet. Druene til denne vinen som er av typen Vin de Pays des Cotes Catalanes, kommer fra grenseområdene mot Spania, hvor den for øvrig gjør suksess både i Costa Brava og i Priorato. Her finnes hovedsakelig gamle buskbeskjærte planter som må høstes for hånd.

Gamle vinstokker
Mer av alt, og særlig jordsmonnskarakter, er det i La Forge Estate Carignan Vieilles Vignes 2007 (57579) som er en virkelig flott matvin og et strålende godt kjøp. Den henter sine druer fra området rundt Pézénas som for øvrig snart får såkalt cru-status innen AOC Languedoc. Denne kommer dessuten fra eldre vinstokker, minst 45 år gamle, som vokser i grusholdig kalk- og leirjord og med noen parseller i det for området typiske villafranchien-jordsmonnet. Gjennomsnittlig avling er 52 hl/ha.

Plantene er delvis buskbeskjærte og delvis med mer moderne oppbinding. Disse parsellene høstes maskinelt og om natten for å unngå et varmen setter i gang gjæringen før druene er i hus. I vinkjelleren gjennomgår nemlig druene en såkalt kaldmaserasjon i noen dager for å øke fruktigheten i den endelige vinen maksimalt. Den påfølgende alkoholgjæringen er av mer tradisjonell karakter med avsluttende modning i fransk eik for deler av den.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her