Nyhetene på polet januar 2006 - annen musserende og hvitvin

Polets satsing på spanske viner er slik vi vil ha det: Mange godbiter i alle prisklasser. Januarnyhetene byr imidlertid på godt fra andre land også. Her er de musserende og hvite fra resten av verden.
Redaksjonen
12 Januar 2006 - 12:11

Spania er en av Europas hotteste vinland. Omtrent i hver eneste region skjer det en voldsom oppgradering. Uten at det har medført prisøkninger av betydning. Selv viner fra "hypete" områder som Ribera del Duero gir god vinvaluta. Tamaral Roble 2004 er et veritabelt røverkjøp. De "nye" regionene tar imidlertid flest skår når det gjelder prisgunstighet. Fra Yecla kommer bærbomben Cuvée Christer Berens Monastrell 2004 og fra Calatayud den ikke mindre forførende Castillo de Maluenda Viñas Viejas 2004. Begge har to i seg til å bli storselgere.

Men Spania er ikke bare rødt. På den hvite side stråler Casal Novo Godello 2004 fra Valdeorras som ligger i det nordvestre hjørnet av landet. Baskervinen Itsas Mendi Hondarrabi Zuri 2004 og er også verd å teste ut for den sjømatglade. Marquès de Sangor Xarel-lo Parellada 2004 er på sin side utrolig billig samtidig som den er sjarmerende og ikke minst god.

Blant de øvrige nyhetene er det flere viner som fortjener omtale. Blant annet en veldig god rosa musserende: Crémant de Bourgogne Rosé Brut som bør være noe å legge seg på minnet til den forestående Valentinsdagen. Dessuten en usedvanlig prisgunstig soave, Pagus Soave 2004. Blant de røde peker Cuvée Sommelongue 2004 fra André Brunel og den rimelige italieneren Mezzacorona Merlot 2004 seg ut. Og skal du ha et tips til torskemiddagen er Ramelles Chinon 2004 et veldig godt kjøp.

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 14. januar 2006 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, vurderer derfor (på en skala fra fem til en) kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. januar 2006. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.

Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget januar 2006. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen nedenfor.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Du befinner deg her:

 

Innledning: Nyhetene på polet januar 2006

 

Del 1: Nyhetene på polet januar 2006 -  fokusområde Spania

>>>

Del 2: Nyhetene på polet januar 2006 - annen musserende og hvitvin

 

Del 3: Nyhetene på polet januar 2006 - annen rødvin

Annen musserende og hvitvin:

÷
Crémant de Bourgogne Rosé, Brut
Joseph Cartron
Frankrike - Crémant de Bourgogne
20072 Vectura - kr 123,30 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Vectura
Farge og duft: Lys oransjerød. Lett delikat fruktduft.
Smak: Frisk og god smak med bra mousse og flott finish. (UÅ)
Mat: Aperitiff, lette retter, lyst kjøtt.
Vurdering: En svært innsmigrende og deilig musserende som er best nå. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,5 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 24. md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷
Inniskillin Vidal Icewine 2003
Inniskillin Wines
Canada - Niagara
41235 Cuveco - kr 599,00 (37,5cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Gyllen. Intens rik søtlig duft med tropisk frukt og honning.
Smak: Sødmefylt anslag, følger duften, intens også i smaken, en del mineraltoner, god friskhet og lengde. (2003)
Mat: Kaker, fruktdesserter.
Vurdering: En flott dessertvin som på grunn av sin internasjonale kultstatus dessverre har en veldig høy pris. Verd prisen? (2003)
Laget av: 100% Vidal
Alkoholinnhold: 10,5 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ca. 3 md. lagring i franske eikefat
Bestill her:

+
Pagus Soave 2004
Corte Giara
Italia - Veneto
15220 Vectura - kr 84,70 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Prizelius
Farge og duft: Lys gulgrønn. Ung frisk fruktig duft.
Smak: God fast og fruktig smak med fin tørrhet, likevel myk ettersmak. (2004)
Mat: Sjømat uten kraftig saus.
Vurdering: En vin som er svørt lett å like og som drikker best det nærmeste halvåret. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 95% Garganega, 5% Trebbiano
Alkoholinnhold: 12,5 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

+
Lamy Crémant de Bourgogne Rosé, Brut
René Lamy
Frankrike - Crémant deBourgogne
20902 VSD - kr 144,70 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Vinarius
Farge og duft: Lys lakserød. Elegant duft med fint preg av røde bær, nøtter og jordsmonn.
Smak: Fast fint anslag, god balanse, god mousse, sitter godt. (UÅ)
Mat: Grillet eller stekt sjømat, aperitiff.
Vurdering: Best nå. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 9 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Ch. Pierrail 2004
Demonchaux
Frankrike - Bordeaux
20894 Vectura - kr 87,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Eurowine
Farge og duft: Ung lys skinnende gulgrønn. God duft med litt grønne epler, sitrus, stikkelsbær.
Smak: Fruktig anslag, fin balanse, sitter godt. (2004)
Mat: Drikkevin.
Vurdering: En tiltalende og typeriktig hvit bordeaux som er best nå. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 70% Sauvignon Blanc, 30% Sauvignon Gris
Alkoholinnhold: 12,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Bordeaux de Ginestet 2004
Ginestet
Frankrike - Bordeaux
40601 Vectura - kr 93,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vectura
Farge og duft: Lys gullgul med grønnskjær. Ung fruktig duft med epler, sitrus, solbærblader samt noe eik.
Smak: Fast anslag, ok balanse, myk finish. (2004)
Mat: Hvit fisk, gjerne stekt.
Vurdering: En god matvin som er best dette året. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: 50% Sauvignon Blanc, 50% Semillon
Alkoholinnhold: 12,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: 9 md. lagring i nye eikefat, 4 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Le Chatillet 2004
Joseph Balland- Chapuis
Frankrike - Sancerre
33230 VSD - kr 143,80 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Vinarius
Farge og duft: Gullgul med grønnskjær. Elegant duft med noe eple, sitrus, stikkelsbær og jordsmonn.
Smak: Fast anslag, noe syrefriskhet, tørr fini finish. (2004)
Mat: Lett sjømat.
Vurdering: En relativt lett sancerre som er best nå. Vel verd prisen. (2004)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 6 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷
Fleur de Pranzac 2004
C.C.V. de Quinsac
Frankrike - Bordeaux
20069 VSD - kr 85,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Podium Wines
Farge og duft: Lys gulgrønn. Ren fruktig duft.
Smak: Ganske god fruktig smak med noe men ikke nok av de aromaene som forventes av en hvit bordeaux. (2004)
Mat: Drikkevin.
Vurdering: Nå. Godt kjøp. (2004)
Laget av: 70% Sauvignon Blanc, 20% Sémillon, 10% Muscadelle
Alkoholinnhold: 12,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

Du befinner deg her:

 

Innledning: Nyhetene på polet januar 2006

 

Del 1: Nyhetene på polet januar 2006 -  fokusområde Spania

>>>

Del 2: Nyhetene på polet januar 2006 - annen musserende og hvitvin

 

Del 3: Nyhetene på polet januar 2006 - annen rødvin

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her