Nyhetene på polet mars 2006

For den som liker det søte, byr marsnyhetene fra polet på paradisiske tilstander.
Redaksjonen
03 Mars 2006 - 08:04

Dessertviner er Vinmonopolets såkalte fokusområde i mars, og det med ikke mindre enn 23 nye viner. Siden utvalget i fullsortiment fra før av var relativt begrenset, er selvsagt tilskuddet gledelig for det er mye godt blant nyhetene. Men dessertvin er for de aller fleste noe som nytes i sjeldne og små mengder. De forutsetter en dessert eller at de fungerer som dessert i seg selv. Dagens fokus på karbohydrater begrenser ytterligere forbruket av søte viner. Faren for at vinene fort går i glemmeboken er derfor stor. Spesielt siden flere av dem har en prislapp som er langt utenfor rekkevidde for de fleste.

Men Arzimo Passito 2004 er en godbit som både den søtsnåle, den som foretrekker dempet sødme og den som ikke tåler dype innhugg i vinbudsjettet kan enes om. Dessuten to usedvanlig og nærmest uforståelig gode kjøp: Oster Eiswein 2004 og Geil Bechtheimer Heiligkreuz Huxelrebe Beerenauslese 2004. Søte viner som eiswein og beerenauslese lages nemlig i ytterst begrensete mengder hvilket forklarer de vanligvis høye prisene. Med så lave priser kan de fleste unne seg noen søte dråper, og kjøp gjerne noen ekstra flasker i påvente av fremtidige familiedramaer. Den eksepsjonelle Monzinger Halenberg Riesling Beerenauslese 2003 fra en av Nahes og Tysklands beste rieslingtolkere krever imidlertid ikke bare godt med grunker men også god tid.

På den tørre hvite side er det riesling som tar kaka med den supre Terra Montosa Riesling 2004. Georg Breuer-fansen har med denne fått et nytt objekt å strekke seg etter siden produsentene allerede er representert med tre "enklere" viner i pollista. I under-hundre-kroner-segmentet er det også godbiter som Dagobert Riesling 2004 og Malat Göttweiger Berg Grüner Veltliner 2004.

Mens vinteren fortsatt har et godt grep, leter de fleste etter rødt påfyll. Nyhetene byr imidlertid ikke på noen bomber. De beste kjøpene er Campo Santa Lena Valpolicella Classico 2003 samt de rimelige vinene Torino Coleccion Cabernet Sauvignon 2005, Ch. de Meaux 2004 og Ferliga Montepulciano d'Abruzzo 2004.

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 4. mars 2006 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, vurderer derfor (på en skala fra fem til en) kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mars 2006. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.

Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mars 2006. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen nedenfor.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Du befinner deg her:

>>>

Innledning: Nyhetene på polet mars 2006

 

Del 1: Nyhetene på polet mars 2006 - fokusområde dessertvin

 

Del 2: Nyhetene på polet mars 2006 - musserende og hvitvin

 

Del 3: Nyhetene på polet mars 2006 - rødvin

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her