Nyhetene på polet mars 2006

For den som liker det søte, byr marsnyhetene fra polet på paradisiske tilstander.

Dessertviner er Vinmonopolets såkalte fokusområde i mars, og det med ikke mindre enn 23 nye viner. Siden utvalget i fullsortiment fra før av var relativt begrenset, er selvsagt tilskuddet gledelig for det er mye godt blant nyhetene. Men dessertvin er for de aller fleste noe som nytes i sjeldne og små mengder. De forutsetter en dessert eller at de fungerer som dessert i seg selv. Dagens fokus på karbohydrater begrenser ytterligere forbruket av søte viner. Faren for at vinene fort går i glemmeboken er derfor stor. Spesielt siden flere av dem har en prislapp som er langt utenfor rekkevidde for de fleste.

Men Arzimo Passito 2004 er en godbit som både den søtsnåle, den som foretrekker dempet sødme og den som ikke tåler dype innhugg i vinbudsjettet kan enes om. Dessuten to usedvanlig og nærmest uforståelig gode kjøp: Oster Eiswein 2004 og Geil Bechtheimer Heiligkreuz Huxelrebe Beerenauslese 2004. Søte viner som eiswein og beerenauslese lages nemlig i ytterst begrensete mengder hvilket forklarer de vanligvis høye prisene. Med så lave priser kan de fleste unne seg noen søte dråper, og kjøp gjerne noen ekstra flasker i påvente av fremtidige familiedramaer. Den eksepsjonelle Monzinger Halenberg Riesling Beerenauslese 2003 fra en av Nahes og Tysklands beste rieslingtolkere krever imidlertid ikke bare godt med grunker men også god tid.

På den tørre hvite side er det riesling som tar kaka med den supre Terra Montosa Riesling 2004. Georg Breuer-fansen har med denne fått et nytt objekt å strekke seg etter siden produsentene allerede er representert med tre "enklere" viner i pollista. I under-hundre-kroner-segmentet er det også godbiter som Dagobert Riesling 2004 og Malat Göttweiger Berg Grüner Veltliner 2004.

Mens vinteren fortsatt har et godt grep, leter de fleste etter rødt påfyll. Nyhetene byr imidlertid ikke på noen bomber. De beste kjøpene er Campo Santa Lena Valpolicella Classico 2003 samt de rimelige vinene Torino Coleccion Cabernet Sauvignon 2005, Ch. de Meaux 2004 og Ferliga Montepulciano d'Abruzzo 2004.

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 4. mars 2006 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, vurderer derfor (på en skala fra fem til en) kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mars 2006. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.

Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mars 2006. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen nedenfor.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Du befinner deg her:

>>>

Innledning: Nyhetene på polet mars 2006

 

Del 1: Nyhetene på polet mars 2006 - fokusområde dessertvin

 

Del 2: Nyhetene på polet mars 2006 - musserende og hvitvin

 

Del 3: Nyhetene på polet mars 2006 - rødvin

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen