Nyhetene på polet november 2011 - Brennevin

Aase E. Jacobsen
02 November 2011 - 13:54

For unødvendig mange av de 73 produktene kommer fra våre naboland. Uten at det bidrar til noe kvalitetsløft. For kvaliteten på en slik lansering ville vært minst like høy om det bare var norske produkter med. Det er ikke minst øl en meget god dokumentasjon på. Også eple- og bærbaserte produkter, både med og uten alkohol. Så her har polfolket gått over bekken etter vann.Vanlige vinnyheter kommer i bakgrunnen med et slikt fokus. Og særlig når kvaliteten på det som lanseres gjennomsnittlig og relativt sett bare kan karakteriseres som grei. Noen lyspunkter finnes dog, og det i det folkelige hjørnet. De beste kjøpene denne gangen er en sjelden petit verdot fra Uruguay, et par fra Côtes du Rhône samt noen røde boksviner.

FIXME: not implemented embed type for object type : <embed VIEW="embeddedoldimage" SIZE="original" CUSTOM:OLDHEIGHT="166" CUSTOM:OLDWIDTH="125">Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomførtNyhetene som er i salg fra og med 5. november 2011 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. november 2011. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre. Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget november 2011. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.KatalogerFra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig, og denne er dessverre heller ikke tilgjengelig på nett. Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:• Total produktkatalog for perioden november/desember 2011 (1,55 MB)• Katalog med nyheter i basisutvalget for perioden november/desember 2011 (795 kB)• Liste med nyheter i basisutvalget for perioden november/desember 2011 (71 kB)• Liste med nyheter i bestillingsutvalget for perioden november/desember 2011 (134 kB) Tidligere lister finner du her: http://www.aperitif.no/index.db2?id=141674

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Akevitt

+ (87p)
Spirit of Hven Organic Aqua Vitae
Backafallsbyn
Sverige
94328 Vectura - kr 349,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 2
Cork Wines & Spirits
Farge og duft: Gyllen. En del kvann, ferks frukt, krydder og urter.
Smak: Stor viskositet, stor fedme, mye krydder, ok friskhet, varm og rik utover, sitter godt med en del lakris i finishen, lang ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Peiskos.
Vurdering: En morsom dram. (UÅ)
Laget av: Korn, vann, karve, johannesurt, appelsin, sitron, diverse blomst- og krydderuttrekk
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Blanding av maserater og destillater fra enkle destillasjonsapparater. Ikke karbon- eller kjølefiltrert før tapping. Økologisk.
Bestill her:

(84p)
Saltø Akevitt
Saturnus AB
Sverige
94460 Vectura - kr 245,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 4
Arvid Nordquist Norge
Farge og duft: Lys gul. Sødmefylt duft med mye appelsin og sitrus, litt urter og krydder.
Smak: Følger duften, mye sødme, stor viskoitet, mangler litt friskhet, blirr litt tung, mye karve i ettersmaken. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, koldtbod.
Vurdering: En ok og svært fruktdrevet akevitt. (UÅ)
Laget av: Korn, anis, fennikel, karve.
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kornsprit blir etter destillasjon smaksatt med økologisk karve og krydder. Økologisk.
Bestill her:

÷ (82p)
Snälleröds Brännmästarens Akvavit
Snälleröds ÅngbränneriAB
Sverige
94329 Trebuchet - kr 265,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Excellars
Farge og duft: Lys gul. Tørr lett duft, dempet krydder.
Smak: Fruktig anslag, en del fruktsødme, ganske bløt i stilen, dempet krydderkarakter, en del sødme. (UÅ)
Bruksområde: Alene, drinker, lette retter.
Vurdering: En veldig lett akevitt. (UÅ)
Laget av: Hvete, krydder
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Dobbeltdestillert kornsprit blandes med krydder før et kort fatopphold. Økologisk.
Bestill her:

Cognac

+ (87p)
Bache-Gabrielsen Folle Blanche Grande Champagne
Bache Gabrielsen
Frankrike
94528 Vectura - kr 510,60 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vectura
Farge og duft: Gyllenbrun. Fin fruktig ren og tørr duft med litt blomster og gule frukter, velintegrert fat.
Smak: Fruktig anslag, stor viskositet, god syre, frisk utover, slank, varm og god, sitter godt. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: En tørr og elegant cognac, men definitivt ikke for xo-elskeren. (UÅ)
Laget av: 100% Folle Blanche
Alkoholinnhold: 41,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell destillasjonsteknikk i enkle destillasjonsapparater (alambic), drueopprinnelse: Grande Champagne. Lagret i ca. 15 år på eikefat før tapping.
Bestill her:

(86p)
Cognac Elodie by Le Réviseur
Cognac Elodie by Le Reviseur
Frankrike
93929 VSD - kr 799,00 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Gyllenbrun. Fin tørr duft med litt krydder, smør, fat.
Smak: Fruktig anslag, god syre, en del sødme, bra dybde, sitter godt utover, noe sødme i finishen, lang ettersmak med en del fat, vanilje og kokos. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: En ung og litt vel fat- og kokospreget cognac. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Destillasjon av grunnvinen i enkle destillasjonsapparater (alambic), fatlagret i minimum 17 år før tapping.
Bestill her:

(86p)
Leyrat XO Dom.De Chez Maillard Fins Bois
Cognac Leyrat
Frankrike
94496 Cuveco - kr 839,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 2
Interbrands Norge
Farge og duft: Gyllenbrun. Fin duft med smør, aprikos, tørket frukt, vanilje.
Smak: Fyldig anslag, god frukt, rund og fruktig hele veien, sitter godt og svært lenge med masse frukt og vanilje i finishen, nesten tropisk. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: En svært fruktdreven cognac. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell destillasjon i alambic, ikke tilsatt farge eller sukker. Før tapping ble brennevinet fatlagret i ca. 30 år.
Bestill her:

Whisky

(86p)
Bulleit Kentucky Straight Bourbon
The Bulleit Distilling Co.
USA - Kentucky
94462 VSD - kr 344,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Diageo Norway
Farge og duft: Gyllenbrun. En del vanilje og kokos, fruktsødme.
Smak: Følgerduften, veldig søt i starten, tørker mer utover, varm og tørr finish. (UÅ)
Bruksområde: Alene, drinker.
Vurdering: En bourbon med karakter. (UÅ)
Laget av: Bygg, rug, mais, gjær, vann
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell dobbeltdestillasjon, minimum 72 md. lagring i nye amerikanske eikefat.
Bestill her:

(86p)
Mackmyra Single Malt Whisky Den Första Utgåven
Mackmyra Svensk Whisky
Sverige
59055 Vectura - kr 499,00 (70cl)
Basisutvalg, kategori 5
Cask Norway
Farge og duft: Gyllen. En del fat og litt røyk, gummidekk.
Smak: Sødmefylt anslag, god karakter, frisk utover, varm finish. (UÅ)
Bruksområde: Alene, drinker.
Vurdering: En lettlikendes whisky, men ikke veldig kompleks. (UÅ)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 46,1% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Destillert av svenskprodusert bygg, fatlagret i små eikefat (46% i 100-ltrs fat), en mindre andel (5,4%) av fatene er produsert av svensk eik.
Bestill her:

÷ (83p)
The Fat Trout
The Fat Trout
Skottland
43886 Vectura - kr 309,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Cork Wines & Spirits
Farge og duft: Gyllen. Tørr duft, dempet, en del kornpreg.
Smak: Sødmefylt anslag, mye kornpreg, ren og god, bløt syre, sitter ok. (UÅ)
Bruksområde: Drinker.
Vurdering: En ren og god blended. (UÅ)
Laget av: Maltet bygg, mais
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell framstilling i pot stills og kolonneapparater, 30 destillater inngår i blandingen, 20% single malt, 80% grain. Minimum 36 md. fatlagring.
Bestill her:

Fruktbrennevin

+ (87p)
Lierdrammen Eple
Egge Gård
Norge
59679 Cuveco - kr 355,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 4
VINO
Farge og duft: Lys gul. Deilig epleduft med snev av tropisk frukt.
Smak: Sødmefylt anslag, mye eplesødme, god viskositet, sitter godt utover, varm god finish. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: Et herlig epledestillat. (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Destillert eplemost.
Bestill her:

÷ (82p)
Egge Eplebrennevin
Egge Gård
Norge
57882 Cuveco - kr 355,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 2
VINO
Farge og duft: Varm gyllen. Litt kunstig eikepreg, kommer seg med lufting.
Smak: Fruktig anslag, veldig tropisk/kunstig i stilen, god syre, mye vanilje og kokos i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: Mer bourbon- enn calvadoslik. (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæring av eplemost i eikefat før destillering, deretter fatlagring i min. 36 md. før tapping. Ikke tilsatt sukker, farge eller smaksforsterkere.
Bestill her:

Annet brennevin

(85p)
Vianvang Pors Dram
Arcus
Norge
94520 Vectura - kr 289,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 2
Farge og duft: Gul. Veldig parfymert duft.
Smak: Sødmefylt anslag, følger duften, litt emmen, men god, masse frukt i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, alene.
Vurdering: En fruktig dram. (UÅ)
Laget av: Poteter, byggmalt, pors
Alkoholinnhold: 35,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Potetsprit ble etter destillasjon smakssatt med pors.
Bestill her:

÷ (70p)
Negrita Spice
Bardinet
Frankrike
94560 Vectura - kr 294,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Løiten Brænderi
Farge og duft: Gyllenbrun. Noe emmen duft.
Smak: Følger duften, veldig emmen og kunstig. (UÅ)
Bruksområde: Helst ikke.
Vurdering: Et uinteressant destillat med masse kunstige smaker og lite spritkarakter. (UÅ)
Laget av: Melasse, krydder
Alkoholinnhold: 35,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret melasse blir destillert til rom, destillatet blir deretter tilsatt krydderuttrekk før fatlagring og tapping.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her