Nyheter på polet mai 2001

Vinmonopolets nyheter i mai byr på et interessant utvalg av gode viner i nesten alle prisklasser. For de prisbevisste er det verdt å merke seg en ny superbillig hvitvin samt et californisk røverkjøp til grillmaten. Og de som er ute etter det lille ekstra,
Redaksjonen
03 Mai 2001 - 11:52

Mai byr på som seg hør og bør hvite og musserende viner, og gledelig nok flere godbiter. Blant annet landets rimeligste champagne, halvtørre Charles de Cazanove Sec, som bør kunne bli en hit i forbindelse med mai måneds festligheter eller sommerens brylluper. Har du en hjertenskjær du ønsker å overbevise, kan den utrolig elegante og forførende Pol Roger Rosé Brut 1993 være en god hjelper.

Ellers er det mye godt hvitt uten bobler. Som superbillige Cappella Bianco di Sicilia 2000 som får full pott ene og alene på grunn av at den, til tross for den lave prisen, er en vellaget vin. Den kommer selvsagt ikke opp mot den andre toppskåreren, Cuvée des Casterrasses 1998, i kvalitet eller kompleksitet, og dette er for øvrig den første Jurançon Sec som er i salg i Norge trolig noensinne. Jurançon Sec er en kraftig hvitvinstype fra Gascogne i sørvest-Frankrike, som for øvrig forsyner oss med hvitviner som Tariquet, som selvsagt er i en helt annen prisklasse.

Mye smak er det i den italienske hvitvinen, Le Grillaie Vernaccia di San Gimignano 1999. For de som er glad i syrefriske rieslinger, er den tørre tyskeren Georg Breuer Riesling 1998, et godt valg.

Mai er også rødvinsmåned, for da drar vi frem grillen. Utvalget av gode grillviner denne gangen er også godt. Og hva er vel ikke mer passende enn en californisk vin, Vendange Zinfandel 1999, som for øvrig er det desidert beste kjøpet under hundrelappen fra den kanten.

Slik blir testen gjennomført

Nyhetene som er i salg fra og med 5. mai 2001 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, vurderer derfor først kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land. Deretter vurderes kvalitet i forhold til pris på en skala fra fem til en.

Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mai 2001. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.

Musserende

+

Pol Roger Rosé Brut 1993
Pol Roger Champagne Frankrike
33440 Vectura kr 331,10
Parti
Saga Trading
Farge og duft: Lys lakserød. Fin delikat duft med innslag av sitrus og friske røde bær.
Smak: Flott anslag, elegant mousse, ren ettersmak.
Mat: Aperitiff, sjømat.
Vurdering: Drikk denne forførende champagnen nå eller innen 4 år.

Charles de Cazanove Sec
Charles de Cazanove Champagne Frankrike
13798 Vectura kr 189,90
Basis
Strag
Farge og duft: Grønngul. God duft av sitrus og epler med mineralske toner som toppkrydder.
Smak: Fint modent fruktpreg, smaken sitter godt, halvtørr stil.
Mat: Aperitiff for de som liker de ikke helt tørre champagnene, sjømat med kremsauser.
Vurdering: Drikk nå. Landets billigste champagne

+
René Muré Crémant d'Alsace Brut
René Muré Alsace Frankrike
13842 Vectura kr 127,50
Parti
Palmer
Farge og duft: Lys gul. Lette delikate fruktaromaer med mineralske innslag.
Smak: En del mousse i anslaget, enkelt fruktpreg, leskende stil.
Mat: Aperitiff, skalldyr.
Vurdering: Drikk nå.

Great Western Rosé
Seppelt Australia
13792 Vectura kr 87,20
Basis
T .Storm & Sønner
Farge og duft: Lys lakserød. Enkel fruktig nese.
Smak: En del mousse i anslaget, ren og tørr smak, bra friskhet.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: Drikk nå.

Hvite

-

Cappella Bianco di Sicilia 2000
Arcus Produkter Sicilia Italia
13799 Vectura kr 61,40
Basis
Arcus Produkter
Farge og duft: Lys gul. Fine lette sitrus- og grønne eplearomaer.
Smak: Enkel, ren og fruktig smak med lett men god druefedme som gir den litt kropp.
Mat: Aperitiff, terrassevin, enkle sjømatretter.
Vurdering: En utrolig billig vin som får denne høy skåren på grunn av den eksepsjonelt lave prisen. Drikk nå.

-

Cuvée des Casterrasses 1998
Domaine Bru-Baché Jurancon Frankrike
13268 VSD kr 149,90
Parti
Moestue
Farge og duft: Gylden. Fin delikat duft av moden frukt som gule plommer samt innslag av honning og eik.
Smak: Bløtt anslag med flott friskhet, sitter nydelig i munnen med godt integrert eikepreg.
Mat: Kraftig sjømat.
Vurdering: Svært sjarmerende vin som drikkes nå eller innen to år.

+
Le Grillaie Vernaccia di San Gimignano 1999
Melini Toscana Italia
13796 kr 113,50
Basis
Engelstad
Farge og duft: Lys grønngul. Frisk og ren duft.
Smak: Fruktig, middels fylde, tiltalende eikepreg i ettersmaken, sitter lenge i munnen.
Mat: Røykt fisk eller lyst kjøtt.
Vurdering: God matvin. Drikk nå eller innen et år.

+
Georg Breuer Riesling 1998
Georg Breuer Rheingau Tyskland
6331 kr 145,00
Test
Engelstad
Farge og duft: Gyldengul. Fin, elegant nese med innslag av mineraltoner.
Smak: Fruktig, korrekt anslag med godt rieslingkarakter. Ren smak, flott syrestruktur og mineralpreg i ettersmaken.
Mat: Allround matvin.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.

Bianco di Custoza 1999
Cavalchina Veneto Italia
13795 kr 87,00
Basis
Farge og duft: Lys gul med grønnskjær. Fin duft av sitrus, tropisk frukt og jordsmonn.
Smak: Friskt anslag med de samme tonene som i duften. Harmonisk tvers gjennom.
Mat: Stekt fisk.
Vurdering: Drikk nå.

-
ChablisChamps Royaux 1999
William Fevre Burgund Frankrike
14187 VSD kr 149,90
Test
Strøm
Farge og duft: Lys gul med grønnskjær. Delikat chablisduft med fin mineralkshet.
Smak: Friskt anslag, gode syrer, men mangler litt sjarm.
Mat: Sjømat.
Vurdering: Bra matvin som drikkes nå mens den er frisk.

-
Meursault 1998
Bouchard Père & Fils Burgund Frankrike
31893 kr 298,00
Test
Engelstad
Farge og duft: Lys gul. Sitrus, lime, epler, mineraler og eik.
Smak: Følger opp, fyldig med lang ettersmak, mangler imidlertid litt druepreg.
Mat: Kraftig sjømat, stekt eller grillet.
Vurdering: Kan ligge 2-3 år men vinner lite.

+
Rylands Grove Chardonnay 2000
International Wine Services Western Cape Sør-Afrika
13839 VSD kr 78,50
Basis
Vinarius
Farge og duft: Lys strågul. Chardonnaypreget duft med godt sitrus- og eplepreg.
Smak: Følger opp duften med fin druefedme i ettersmaken, mangler imidlertid noe syrespenst.
Mat: Skalldyr eller fisk med saus.
Vurdering: Drikk nå.

Trulli Chardonnay 1999
Càntele Puglia Italia
13797 VSD kr 79,00
Basis
Vinarius
Farge og duft: Gul med grønnskjær. Lett, friske aromaer av sitrus, epler og fat.
Smak: Fruktfedme i anslaget, men det er likevel en enkel og noe anonym vin som mangler sjarm.
Mat: Sjømat uten for kraftig saus.
Vurdering: Denne middels fyldige vinen er best med mat. Drikk nå.

Baron de Montesquieu Reserve Blanc 1999
H. de Montesquieu Bordeaux Frankrike
14171 kr 99,70
Test
Nofra
Farge og duft: Lys grønngul. Sitrus, tropisk frukt og epler er de mest fremtredende aromaene.
Smak: Ren, fruktig, enkel, noe flat i midtfasen, mangler litt frikshet.
Mat: Enkle havretter.
Vurdering: Drikk nå.

Bin 8650 Hunter River Reserve Semillon 1995
Lindemans Wines Hunter Valley Australia
13791 Vectura kr 160,00
Basis
T. Storm & Sønner
Farge og duft: Gul. Fruktig duft med noe sødme samt røyk- og fatpreg.
Smak: Friskt anslag med et visst grønnpreg i smaken, ettersmaken er som duften.
Mat: Stekt eller grillet sjømat.
Vurdering: Grei vin som mangler litt karakter. Drikk nå.

-
Arume 1999
Bodega Coop. Sta. Maria de los Remedios Valdeorras Spania
13266 Vectura kr 98,50
Basis
Gavin
Farge og duft: Lys strågul. Spesiell duft av krydder og jordsmonn.
Smak: De samme aromaene i smaken som er lett fruktig. Enkel med syresnert i finishen.
Mat: Fiskeretter med olje og hvitløk.
Vurdering: Drikk nå.

Røde

+

Vendange Zinfandel 1999
Vendange Wine Cellars California USA
13841 VSD kr 89,80
Basis
Oluf Lorentzen Wine
Farge og duft: Mørk rød. Solbær og mørke skogsbær som bjørnebær.
Smak: Saftig stil med middels fruktfylde, frisk og lett å like.
Mat: Saftig retter med okse, grillmat.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år, vinner lite på lagring.

+

Anapamu Syrah 1998
Anapamu Cellars Central Coast USA
13781 VSD kr 151,50
Parti
Strøm
Farge og duft: Dyp mørk rød. Stor fruktig nese med krydder, anis og eik.
Smak: Saftig, følger duften godt opp. Bra fylde, lang ettersmak.
Mat: Krydrete retter.
Vurdering: Drikk nå eller innen 3 år.

+

Les Hauts de Montmirail Gigondas 1999
Domaine Brusset Rhône Frankrike
14074 Vectura kr 238,90
Test
Drøbacchus
Farge og duft: Blårød. Røde bær, solbær, tobakk, eik og animalske aromaer i duften.
Smak: Saftig med flott harmoni mot duften, middels fylde, bløte tanniner, bra representant for 97-årgangen.
Mat: Allround matvin.
Vurdering: Deilig å drikke i dag men kan ligge i tre år til.

Cranswick Cabernet Merlot 1999
Cranswick Estate Riverina Australia
13790 Vectura kr 88,90
Basis
Strag
Farge og duft: Mørk rød. Solbær og røde bær samt eik.
Smak: Saftig med bra balanse, sitter godt i munnen, middels fylde.
Mat: Grillmat.
Vurdering: Kan ligge inntil 2 år men vil mist friskheten ved lagring.

Ch. Bel Air Grande Cuvée 1998
GPA de Perponcher Bordeaux Frankrike
14183 Vectura kr 179,00
Test
Palmer
Farge og duft: Mørk rød. Rik duft av mørke bær, lær, animalske aromaer samt eik.
Smak: Stor og kraftig, ung men likevel bløt i stilen.
Mat: Vilt.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.

-
Marques de Arienzo Crianza 1997
Bodegas Domecq Rioja Spania
14148 kr 98,00
Test
Allied Domecq
Farge og duft: Rød. Rik nese med røde bær, jordbær, vanilje, fat og skogbunn.
Smak: Bløtt anslag, bra fruktighet, de samme tonene som i duften gjør seg gjeldende, men mangler likevel litt sjarm til å komme helt opp.
Mat: Lam, svin.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.

-
Ch. de l'Isolette 2000
Earl Luc Pinatel Côtes du Luberon Frankrike
14169 kr 99,80
Test
Nofra
Farge og duft: Blåsvart. Krydder, røde og mørke bær.
Smak: Fruktig, bløt stil, bra balanse i ettersmaken.
Mat: Lettere kjøttretter.
Vurdering: Drikk nå. Den gunstige prisen trekker skåren opp.

-
Chianti Classico Pèppoli 1998
Antinori Toscana Italia
32860 Vectura kr 153,60
Test
Maxxium
Farge og duft: Dyp, mørk rød. Mørke bær som kirsebær, krydder og eik.
Smak: Saftig anslag, harmonisk med bra finish med snev av krydder.
Mat: Kalv, lyst kjøtt.
Vurdering: Drikk nå eller innen tre år.

-
Ch. Lestage1997
Chanfreau Listrac Bordeaux Frankrike
30301 kr 201,00
Test
Engelstad
Farge og duft: Rød med lys kant. Solbær, røde bær, skogbunn og fatkrydder.
Smak: Som duften, middels fylde, noe stram.
Mat: Lam, kalv.
Vurdering: Drikk nå eller innen 4 år.

+
Marqués de Nombrevilla 1999
Campo San Alejandro Calatayud Spania
14176 Vectura kr 79,00
Test
Eurowine
Farge og duft: Rød med lys kant. Røde bær i retning syltetøy og skogbunn.
Smak: Grei pinot-karakter, godt avstemt mot duften, men mangler noe saftighet, bløt stil.
Mat: Lettere vilt.
Vurdering: Drikk nå.

+
Castel del Monte Torrevento 1998
Torrevento Puglia Italia
13794 VSD kr 81,00
Basis
Moestue
Farge og duft: Rød. Bærpreget nese med krydder og urter.
Smak: Saftig anslag med bra syrlighet, balansert og frisk finish.
Mat: Lettere kjøttretter.
Vurdering: Drikk nå.

+
Maiana Salice Salento 1998
Leone de Castris Puglia Italia
13793 VSD kr 82,00
Basis
Brand Partners
Farge og duft: Rød med lys kant. Røde bær, krydder og kamfer.
Smak: Lett, saftig stil med noe krydder i ettersmaken, grei vin.
Mat: Svin, lam.
Vurdering: Drikk nå.

+
Cenobio 1997
Ca'ntele Puglia Italia
14124 VSD kr 87,00
Test
Moestue
Farge og duft: Rød med lys kant. Lette aromaer av røde bær og krydder.
Smak: Saftig og ren, lett fylde, ukomplisert vin som passer alle.
Mat: Lettere kjøttretter.
Vurdering: Drikk nå.

+
Medrano Syrah 1999
Viñas de Medrano Mendoza Argentina
14135 Vectura kr 96,10
Test
Eurowine
Farge og duft: Blårød. Fruktig duft med kryddertoner.
Smak: Lett, frisk og fruktig stil med bra tanniner.
Mat: Lam, svin.
Vurdering: Best nå eller innen et år.

+
Herencia Remondo Tempranillo 2000
B. Palacios Remondo Rioja Spania
32830 kr 106,50
Test
Nofra
Farge og duft: Mørk blårød, nesten svart. Ung, bærpreget duft med noe eik.
Smak: Saftig anslag, ung stil med bra bløthet, balansert.
Mat: Grillmat.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.

+
Nikita Merlot Syrah 1998
Sacha Lichine Languedoc Frankrike
14184 Vectura kr 109,50
Test
Palmer
Farge og duft: Mørk rød. Røde bær, krydder og snev av jordsmonn i duften.
Smak: Saftig med bra balanse.
Mat: Grillmat.
Vurdering: Best nå.

+
Barbera d'Alba Prunotto 1998
Prunotto Piemonte Italia
33021 Vectura kr 129,00
Test
Maxxium
Farge og duft: Mørk rød. Røde bær, særlig kirsebær, samt eik.
Smak: Saftig, friskt anslag med bra kirsebærsyrlighet, ren smak.
Mat: Lettere kjøttretter.
Vurdering: Drikk nå.

+
Private Bin Cabernet Sauvignon/Merlot 1999
Villa Maria Estate Hawkes Bay New Zealand
13776 VSD kr 160,10
Parti
Strøm
Farge og duft: Mørk rød. Røde og mørke bær, eik og urter i duften.
Smak: Saftig anslag som fortsetter utover, en del fat i ettersmaken som forsvinner etter hvert.
Mat: Krydret lammesteik.
Vurdering: Drikk nå eller innen tre år.

Swartland Pinotage 2000
Swartland Winery Swartland Sør-Afrika
5722 kr 96,00
Test
Engelstad
Farge og duft: Mørk rød. Røde bær, skogsbær og krydder.
Smak: Bløtt anslag, bra fruktighet, bitter undertone.
Mat: Okse.
Vurdering: Enkel vin som drikkes nå.

Banrock Station Shiraz Mataro 2000
Banrock Station Wines South Eastern Australia
14186 VSD kr 99,90
Test
Strøm
Farge og duft: Rød med blålig kant. Røde og mørke bær samt krydder.
Smak: Varmt bløtt anslag, godt krydderpreg.
Mat: Enkle kjøttretter, svin.
Vurdering: Enkel vin som mister litt grepet i finishen. Drikk nå.

Eikendal Pinot Noir 1999
Eikendal Vineyards Stellenbosch Sør-Afrika
13840 Vectura kr 154,10
Parti
Vinoble
Farge og duft: Rød med lys kant. Røde bær, syltetøy og krydder i duften.
Smak: Saftig og enkel, grei men mangler karakter, smaken sitter imidlertid en god stund.
Mat: Rødt kjøtt.
Vurdering: Drikk nå.

+
Ch. Moulin de Bel Air 1997
Dartguenave et Fils Médoc Bordeaux Frankrike
13269 VSD kr 137,00
Parti
Vinarius
Farge og duft: Rød med lys kant. Røde bær, krydder og grønn paprika.
Smak: Bløt stil, noe fruktighet og krydder, blir noe borte i ettersmaken og mister grepet.

Ikke smakt:

Collines Syrah
Arcus Produkter Collines Rhodaniennes Rhône Frankrike
13265 Vectura kr 72,60
Basis
Arcus Produkter

Neudietendorf Tea Liqueur
Spirituosenfabrik Aromatique Tyskland
14175 Vectura kr 224,00
Test
Eurowine

Brennevin:

Sake
14151 - kr 122,30
Kina
Zhejiang/Djupvik Trading
Diverse/Test
Middels fyldig risvin med elementer av tørket sopp og krydder.

Kremlyovskaya Chocolate
30549 - kr 333,50
Russland
Zao Kremlyovskaya/Engelstad/ASG
Annet brennevin/Test
Brennevin med tiltalende sjokoladepreg i lukt og smak, middels fyldig.

Malesan X.O.
31298 - kr 469,00
Frankrike/Cognac
Malesan/Nofra/EQD
Cognac/Test
Cognac med god fylde og eikekarakter, rund.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle
Dagens rett

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle

Kylling Marengo er faktisk så gammel oppskrift som fortsatt fungerer utmerket. Den var altså en keiser verdig. Og et klassisk eksempel på "man tager, det man haver".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 strålende viner fra Montalcino
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 21. januar

Smak 7 strålende viner fra Montalcino

Den 21. januar har du en gyllen mulighet til å lære mer om en anerkjent vinprodusent fra Montalcino og nyte 7 deilige viner. Sjekk ut vinene som serveres og meld deg på fort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her