Drikke
Nysgjerrig på sherry? Da skal du begynne med denne

Nysgjerrig på sherry? Da skal du begynne med denne

Sherry er en vinstil du må venne deg til. Prøv denne fruktige og deilige vinen og bli overbevist.
Aase E. Jacobsen
29 Januar 2015 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Det finnes ikke noe bedre til tapas enn sherry - den erfarne vinelskerens vin. Men det er en veldig sammensatt vinstil, med mange avarter. Manzanilla er første steget inn i sherryverden.

Leskende med deilig frukt

Den er ikke så outrert i smaken som en kraftig fino kan være med sitt nøtte- og gjærpreg og høye alkohol. En manzanilla er mer på den fruktige siden og derfor et veldig godt utgangspunkt for deg som har lyst å bli bedre kjent med slik vin.

Fernando de Castilla Manzanilla (15759) er en av de beste, ikke bare lett å like, men også med veldig god karakter. Den leskende smaken og deilig frukten samt karakteristiske preget av grønne epler, gjør den uovertruffen som matvin, til alt innen tapas, fra så vel hav som land. 15 prosent alkohol er bare litt mer enn en god hvitvin, så den føles overhodet ikke tungtfordøyelig. Heller tvert om.

Dens bror, Fernando de Castilla Fino en Rama (15760), er en spesialutgave som har mer av alt. Det skyldes at den er tappet uten filtrering og vil derfor danne bunnfall etter en tid. Men det bør den ikke få mulighet til, for manzanilla er en svært følsom vare som må nytes så fersk som mulig.

Les mer om En rama-stilen

Får du en gammel flaske, er det ingen vits i å åpne den en gang. Ved å sjekke lottnummeret bakpå etiketten (spør gjerne på polet når du henter vinen), finner du ut når flasken er tappet. Den jeg smakte var merket med L30114 hvilket betyr at den er tappet dag 301 i 2014. Etter seks måneder i flaske begynner manzanilla å tape seg, og når flasken er åpnet skal den drikkes i løpet av et par-tre dager. Derfor er halvflaskeformatet svært fornuftig.

Mer smak uten filtrering

En rama-vinen er merket med nov-14 – også denne bør nytes så fersk som mulig. Og siden aktuell utgave av den vanlige manzanillaen er tappet i slutten av oktober og En Rama-utgaven i november, er det en artig øvelse å smake dem samtidig. Vi snakker altså om et tilnærmet identisk produkt, bare med filtrering som forskjell. Og dermed en god dokumentasjon for hvorfor det lønner seg å kjøpe ufiltrert vin: du får mer smak, rett og slett.

Bak merkevaren Fernando de Castilla skjuler det seg en nordmann som har vært så lenge i Sør-Spania og har så stort kontaktnett at han nærmest er for andalusier å regne.

Les mer om nordmannens satsing i Spania

Jan Pettersen har i tillegg til både fersk og vellagret sherry og brandy, også en portefølje med rimelige bordviner som bærer navnet Pettersen – som trolig er mer eksotisk der nede enn her.

Dette er Pettersen-porteføljen

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her