Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Nyt chablis mens den fortsatt er tilgjengelig – disse er helt i toppsjiktet

Nyt chablis mens den fortsatt er tilgjengelig – disse er helt i toppsjiktet

Louis Michels chabliser hever seg over det brede laget av de mange gode chablisene som finnes her i landet.
Aase E. Jacobsen
01 August 2018 - 14:45

At nordmenn er verdensmestere i å slurpe chablis er velkjent. Og når kilden rammes av den ene naturkatastrofen etter den andre slik Chablis-regionen opplevede i 2016 og 2017, går det ut over tilgangen. Dette sitter langt inne hos mange. Men denne sommeren har vært god pedagogikk i så måte. Når naturen slår seg vrang, så blir det mindre av alt.

Når det er sagt, så er den absolutt ikke chablistørke i polhyllene. Det er nok til alle, og selv Louis Michels stjernestatus med Guillaume Michel i førersetet, er ikke nok til at lagrene ble tømt selv med tidenes beste chablissommer.

 

Og det kan vi glede oss over nå når august står for døren med sin lunhet og ikke minst muligheter for å fråtse i skalldyr og annen sjømat.

Louis Michel Chablis Premier Cru Butteaux Vieilles Vignes 2015 er en virkelig lekkerbisken som det er vanskelig å la være å åpne nå, for den smaker aldeles sublimt, samtidig som du vet at den vil utvikle seg i mange år i kjelleren. Den er nemlig superkonsentrert for en premier cru å være. Det skyldes kombinasjonen av gamle vinstokker, vinmarkens beskaffenhet og selvsagt produsenten.

Butteaux ligger i samme åsside som premier cru-ene Forets og Montmains, og denne siste dekker hele åssiden, men noen produsenter velger å bruke disse betegnelsene i stedet siden avstanden er ganske stor fra den ene enden til den andre. Butteaux ligger i den vestligste enden av åssiden. Den er sørøstvendt og kjennetegnes av et steinete jordsmonn med Kimmeridge-kalk. Vinmarken er totalt 8 hektar, og familien Michel har fem parseller her. Den ene har 60 år gamle vinstokker hvilket gjør at den tappes med egen etikett. De lager derfor to ulike viner fra Butteaux, men det den med de eldste vinstokkene som kommer til Norge – heldige som vi er.

Selv om prisene i Chablis også øker, er det fortsatt mulig å finne virkelig gode kjøp som med Butteaux Vieilles Vignes. Og det selv i 2015 som ble hardt rammet av hagl et par dager før innhøstningen skulle starte. Men siden forholdene fram til da var perfekte, ble også resultatet perfekt.  

Les mer om de økende prisene her

Chablis har et svært lunefullt klima i de kritiske periodene rundt knoppskyting, blomstring og innhøstning.
 

Guillaume Michel bruker ikke eik til sine chabliser – kun stål. Vinene spontangjæres og ligger på bunnfallet i inntil 18 måneder, avhengig av nivå, men røres ikke i løpet av denne tiden. Vinene klares om nødvendig med bentonitt, og filtreres lett før tapping. Louis Michels viner er derfor veldig unge og noen ganger litt lukket når de kommer på markedet (året etter mange andre). Men de åpner seg noe ved å helle dem i en karaffel.

Hvis du klarer å få kloa i det siste partiet av Butteaux som ankom forrige uke, har du altså valget mellom å nyte eller vente. I september kommer 2015-årgangen av Louis Michels tre grand cruer, Les Clos, Vaudesir og Grenouille. Det er det grunn til å se fram til. I mellomtiden kan du nyte Louis Michel Chablis 2016 som er herlig frisk og lekker med veldig ren og klar chabliskarakter. En drøm til sommerlig sjømat.

Se alle vinene fra Louis Michel

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra denne supre champagneprodusenten er det nå kommet veldig kult og helt unikt påfyll
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Fra denne supre champagneprodusenten er det nå kommet veldig kult og helt unikt påfyll

Charles Dufour har gledet mange siden introduksjonen i Norge i 2015, og med morens druer slår han nå til med helt nye takter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå er aspargesen her. Med ferdiglaget butterdeig lager du disse luksuriøse tertene på null komma niks
+
Klubbkokken serverer
Aspargesterter med blåmuggost og honning

Nå er aspargesen her. Med ferdiglaget butterdeig lager du disse luksuriøse tertene på null komma niks

Perfekt nå som festsesongen står for dør og vi alle har behov for litt uanstrengt luksus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mai byr på en håndfull lyspunkter i basishylla som er vel verd å plukke med seg
+
Tester
Nyheter basis mai 2021

Mai byr på en håndfull lyspunkter i basishylla som er vel verd å plukke med seg

Det er bare et par produkter som står i fare for å bli utsolgt, mens andre kjenninger har fått fast plass.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En flytende forsmak på sommeren som gir umiddelbar lyst på en slurk til
Ukens drink

En flytende forsmak på sommeren som gir umiddelbar lyst på en slurk til

Denne friske drinken med sine dype undertoner av amerikansk whiskey stimulerer drømmene om den kommende sommeren.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her