Godbiter i pollisten
Nyt chablis mens den fortsatt er tilgjengelig – disse er helt i toppsjiktet

Nyt chablis mens den fortsatt er tilgjengelig – disse er helt i toppsjiktet

Louis Michels chabliser hever seg over det brede laget av de mange gode chablisene som finnes her i landet.
Aase E. Jacobsen
01 August 2018 - 13:45

At nordmenn er verdensmestere i å slurpe chablis er velkjent. Og når kilden rammes av den ene naturkatastrofen etter den andre slik Chablis-regionen opplevede i 2016 og 2017, går det ut over tilgangen. Dette sitter langt inne hos mange. Men denne sommeren har vært god pedagogikk i så måte. Når naturen slår seg vrang, så blir det mindre av alt.

Når det er sagt, så er den absolutt ikke chablistørke i polhyllene. Det er nok til alle, og selv Louis Michels stjernestatus med Guillaume Michel i førersetet, er ikke nok til at lagrene ble tømt selv med tidenes beste chablissommer.

 

Og det kan vi glede oss over nå når august står for døren med sin lunhet og ikke minst muligheter for å fråtse i skalldyr og annen sjømat.

Louis Michel Chablis Premier Cru Butteaux Vieilles Vignes 2015 er en virkelig lekkerbisken som det er vanskelig å la være å åpne nå, for den smaker aldeles sublimt, samtidig som du vet at den vil utvikle seg i mange år i kjelleren. Den er nemlig superkonsentrert for en premier cru å være. Det skyldes kombinasjonen av gamle vinstokker, vinmarkens beskaffenhet og selvsagt produsenten.

Butteaux ligger i samme åsside som premier cru-ene Forets og Montmains, og denne siste dekker hele åssiden, men noen produsenter velger å bruke disse betegnelsene i stedet siden avstanden er ganske stor fra den ene enden til den andre. Butteaux ligger i den vestligste enden av åssiden. Den er sørøstvendt og kjennetegnes av et steinete jordsmonn med Kimmeridge-kalk. Vinmarken er totalt 8 hektar, og familien Michel har fem parseller her. Den ene har 60 år gamle vinstokker hvilket gjør at den tappes med egen etikett. De lager derfor to ulike viner fra Butteaux, men det den med de eldste vinstokkene som kommer til Norge – heldige som vi er.

Selv om prisene i Chablis også øker, er det fortsatt mulig å finne virkelig gode kjøp som med Butteaux Vieilles Vignes. Og det selv i 2015 som ble hardt rammet av hagl et par dager før innhøstningen skulle starte. Men siden forholdene fram til da var perfekte, ble også resultatet perfekt.  

Les mer om de økende prisene her

Chablis har et svært lunefullt klima i de kritiske periodene rundt knoppskyting, blomstring og innhøstning.
 

Guillaume Michel bruker ikke eik til sine chabliser – kun stål. Vinene spontangjæres og ligger på bunnfallet i inntil 18 måneder, avhengig av nivå, men røres ikke i løpet av denne tiden. Vinene klares om nødvendig med bentonitt, og filtreres lett før tapping. Louis Michels viner er derfor veldig unge og noen ganger litt lukket når de kommer på markedet (året etter mange andre). Men de åpner seg noe ved å helle dem i en karaffel.

Hvis du klarer å få kloa i det siste partiet av Butteaux som ankom forrige uke, har du altså valget mellom å nyte eller vente. I september kommer 2015-årgangen av Louis Michels tre grand cruer, Les Clos, Vaudesir og Grenouille. Det er det grunn til å se fram til. I mellomtiden kan du nyte Louis Michel Chablis 2016 som er herlig frisk og lekker med veldig ren og klar chabliskarakter. En drøm til sommerlig sjømat.

Se alle vinene fra Louis Michel

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her